El pressupost, un timó per mantenir la pime en actiu | EDE
movi-image-elpais-presupuesto-pyme-flote-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

El pressupost, un timó per mantenir la pime en actiu

Tue May 19 15:09:32 CEST 2020

El control pressupostari és fonamental per a l’activitat de qualsevol empresa i, en temps de crisi, adquireix més importància, ja que optimitza processos com el monitoratge i la planificació del negoci

El pressupost té tanta importància en el negoci com la carretera per al conductor: permet a l’empresari complir els seus objectius i arribar a la seva destinació, avançant-se a les sotragades que es pugui trobar pel camí. No obstant això, l’elaboració correcta del pressupost és una assignatura pendent per a moltes pimes, sorpreses ara per la frenada de l’activitat.

“Malauradament, no s’acostuma a seguir un criteri rigorós de gestió ni de direcció financera”, creu Ignacio Bueno, assessor financer d’empreses i fundador de FAI Business Advisory. “I sense una planificació anual rigorosa, un negoci funcionarà com un suro a l’aigua i acabarà on el dugui el corrent”, adverteix Bueno, que serà l’encarregat d’impartir aquest dijous 21 de maig el seminari Reconstruir pressupostos en la crisi de la COVID-19 al Hub Empresa de Banc Sabadell, una xerrada ara molt més necessària en un escenari en el qual “les despeses continuen, però els ingressos han caigut dràsticament”.

Per a José Ignacio Llorente Olier, professor de l’Àrea Financera del grup educatiu CEF-UDIMA, aquesta manca de planificació “s’ha degut a la falta de recursos i de temps per a la formació financera. El petit empresari dedica un altíssim percentatge de la seva jornada a activitats comercials i operatives”, llevat de la pime exportadora, que sobresurt pel seu grau més elevat de sofisticació en la gestió administrativa i financera.

En aquests moments, a un negoci, guanyar un euro li costa cinc vegades més que abans. Per això, gestionar amb eficiència el pressupost anual li permetrà optimitzar partides, reorientar la despesa i reformular objectius per aconseguir sobreviure a curt termini.

Hi ha cinc raons importants perquè tota empresa operi amb un pressupost dissenyat acuradament:

1. Monitoratge permanent

L’organització ha de tenir un pressupost mestre que coordini totes les activitats de la companyia i que proporcioni un pla global amb perspectives de vendes, inversions, costos de producció i nòmines, entre altres aspectes. També necessita un pressupost d’operació, “que reculli les activitats de vendes, les de producció, les despeses comercials i les generals”, explica José Ignacio Llorente Olier.

L’empresa ha de tenir també un pressupost financer, una eina que avalua els cobraments i els pagaments previstos del pressupost d’operació i de les inversions que es preveuen, cosa que constitueix el flux lliure de caixa previst, “la variable economicofinancera més important d’un negoci”, segons Llorente Olier.

Aquests tres documents permeten fer un examen cada setmana o cada quinze dies del compliment de comandes, les entrades al magatzem, el control d’inventaris, la tresoreria, els venciments a curt, mitjà i llarg termini, el comportament dels clients...

2. Planificar la venda per tipus de clients

Destriar el potencial i els terminis de cada client per pagar-te és clau. En un pressupost saps quin és el perfil dels teus clients. Potser, el teu màxim comprador no pot pagar ara, però segur que n’hi ha d’altres, molt més petits, que són capaços de saldar els seus deutes amb la teva empresa abans.

“Pot ser que calgui potenciar la línia de negoci menys rendible però que garanteix capital immediat. Potser, els millors clients pagaven a 180 dies i ara caldrà prioritzar-ne d’altres per liquiditat, proximitat i fidelitat, perquè la roda no s’aturi”, aconsella Ignacio Bueno.

Com s’aprecia a Pulso, l’eina de Banc Sabadell per conèixer dia a dia com es reactiva el comerç del país, això també es pot aplicar per regions. Aquí hi té un paper fonamental l’evolució de la recuperació de l’activitat econòmica: com era d’esperar, aquelles localitats que ja han superat la fase 0 tenen més moviment comercial. Passa en tots els sectors, per exemple, a la ciutat de València. Allà, durant els últims set dies, aquesta activitat representa el 60 % respecte al mateix període del 2019. Un percentatge que és un 16 % superior al de Madrid.

Això subratlla la necessitat de prioritzar clients no per la grandària o per la rendibilitat que tenien en condicions normals, sinó emmarcant-los en aquest nou context. Per tant, per més que el focus de vendes del teu negoci abans d’aquesta crisi estigués en grans ciutats com Madrid, val la pena reorientar-se cap als municipis que estiguin més avançats en el procés de desescalada.

3. Relació amb proveïdors

Un pressupost detallat al màxim permet minimitzar sortides de capital en moments d’escassa disposició de diners en efectiu com l’actual. Pot ser que sigui el moment de renegociar el pagament amb els diferents proveïdors si aquests proveïdors compten amb línies de finançament, la qual cosa facilitarà el circulant.

Es tracta de fragmentar el negoci en tantes microempreses com proveïdors hi hagi, que podrien oferir condicions avantatjoses de pagament. Si els proveïdors gaudeixen de línies de descompte comercial, podrien acceptar pagarés a 60 o 90 dies, la qual cosa alleugeriria la tresoreria del negoci i evitaria la temuda ruptura de la cadena de pagament.

4. Millor accés a finançament

La tranquil·litat financera de les empreses depèn de l’accés al crèdit en temps de crisi, i un negoci sense un pressupost amb informació detallada tindrà retallat l’accés al finançament bancari o al finançament avalat per l’ICO, que per la crisi sanitària s’eleva a 100.000 milions.

Aquest finançament pot ser una línia de vida per afrontar el pagament de salaris, factures de proveïdors pendents de liquidar, lloguers de locals, despeses de subministraments o altres necessitats de liquiditat. Una de les lamentacions que aquests dies se sent més en algunes companyies és la quantitat important de documentació que s’ha de presentar.

“Per a les empreses i els autònoms que ja tenien el seu pla de negoci concretat en objectius i pressupostat amb idees molt clares, tot ha estat molt més fàcil. Els altres, o no tenen ara la possibilitat de fer-ho o els han denegat el crèdit perquè la qualitat de la informació que han enviat és dolenta i es considera un risc”, conclou Ignacio Bueno.

5. Obertura a nous mercats

Convertir-se en empresa proveïdora d’alguna de les grans de l’Ibex-35 o entrar en els seus canals de subcontractació equival a prosperitat, però implica un imperatiu: compartir amb aquestes empreses uns estàndards de qualitat en la gestió del negoci. Això només és possible dedicant temps a l’elaboració del pressupost i els plans de negoci, amb una assessoria que s’involucri a corregir els punts febles de l’empresa i amplificar els punts forts.

El mateix passa amb l’alternativa del creixent negoci digital a través de l’e-commerce. “Per vendre a Amazon o en algun dels grans marketplaces, l’organització ha d’estar en perfecte estat de revista. Tot el seu circuit ha de respondre al repte en organització i catàleg de productes, estocs, proveïment, sistema de preus... Això només es pot aconseguir afegint la columna ‘en línia’ al pressupost”, segons aquest assessor financer.

Així, l’obertura a nous mercats, quan sigui possible, combinada amb una estratègia de finançament i de reajustament del pagament i el cobrament als proveïdors i els clients, a més d’un control rigorós de l’activitat de l’empresa, pot contribuir a mantenir la salut del negoci en els turbulents mesos que encara han d’arribar.

CAP A UN CANVI DE MODEL

Tant Ignacio Bueno com Llorente Olier coincideixen que s’està produint un canvi en la cultura empresarial de les pimes. “Fins ara, moltes cedien el capítol financer a una gestoria encarregada de liquidar impostos i tramitar papers, però sense rebre un valor afegit en l’estratègia de negoci”, constata Bueno.

Llorente Olier observa “el floriment d’una nova generació d’empresaris amb una consciència clara de la necessitat de dissenyar models de negoci viables i de desenvolupar funcions com la financera i el màrqueting, no amb caràcter auxiliar, sinó central”. En definitiva, pimes innovadores basades en el coneixement “que no es concebin sense l’elaboració periòdica de plans estratègics i de pressupostos”, afegeix el professor.

 

-Temes relacionats-
up