El lideratge de les dones impulsa l'èxit empresarial | EDE
movi-image-lavanguardia-liderazgo-mujeres-exito-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

El lideratge de les dones impulsa l'èxit empresarial

Tue Dec 15 08:31:11 CET 2020

El talent femení cada vegada guanya més terreny en l'emprenedoria i lidera més projectes, tot i la persistent bretxa de gènere i els múltiples reptes que ha d'afrontar

Les dones s'obren pas a l'hora d'emprendre i les organitzacions se’n beneficien en el compte de resultats. «Un gran nombre d’estudis evidencien que les empreses que aposten pel talent i el lideratge femení tenen una relació directa amb la seva rendibilitat i la creació de valor», explica Marta Campillo, analista BStartup de Banc Sabadell, que fa referència a l'Organització Internacional del Treball, segons la qual «el 60 % de les companyies que promouen la igualtat internament afirmen haver augmentat els seus beneficis en l'últim any».

Pot interessar-te: Per què les empreses liderades per dones són rendibles en borsa?

«Aquest tipus d'empreses en què té més presència la dona en càrrecs clau poden tenir un millor comportament en els seus negocis. Són organitzacions més visionàries i receptives al pols del mercat», assegura Campillo. «A BStartup hi ha molts bons exemples de companyies participades liderades per dones i amb uns grans resultats, com són RedPoints, MissTipsi, MiCuento, PlayFilm, Oxolife o Admit Therapeutics, entre d'altres», enumera l'analista.

«Un gran nombre d’estudis evidencien que les empreses que aposten pel talent i el lideratge femení tenen una relació directa amb la seva rendibilitat i la creació de valor». Marta Campillo, analista de BStartup de Banc Sabadell

Qualitats que beneficien les organitzacions

Segons el Mapa del Emprendimiento 2020 del fòrum Spain Startup-South Summit, menys d'un de cada cinc emprenedors d'aquest tipus d'empreses a Espanya és una dona. Això sí, augmenten les empreses que tenen una dona en el seu equip fundador, fins a un 41 %. Si es tracta d'una start-up, apunta aquest estudi, els negocis en què elles emprenen reuneixen les finances i la tecnologia. Una tendència que s'allunya de l'emprenedoria femenina més tradicional o motivada per les circumstàncies, més propera al sector del consum i els serveis.

La diversitat suma. «Les dones aconsegueixen aportar a la cultura empresarial una sèrie de qualitats transversals que impulsen l'èxit de les organitzacions. Aquestes qualitats es relacionen amb la creativitat, la innovació, la planificació, la gestió, el lideratge i la negociació», destaca Campillo. «I tot això dins del marc d'una gestió que fomenta l'assoliment d'objectius i la motivació del personal, dos drivers clau en l'empresa que combinen el desenvolupament del talent professional cap a l'èxit col·lectiu de l'organització», afegeix.

Pot interessar-te: Invertir en empreses liderades per dones, una oportunitat de negoci


A la recerca d'una paritat amb obstacles

La inclusió de la igualtat de gènere en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides ha fet que creixi l'interès en l'emprenedoria femenina. L'últim Informe GEM España 2018-2019 mostra que la taxa d'emprenedoria femenina va ser del 6 % el 2018, enfront d'una taxa masculina del 6,8 %, i la xifra espanyola se situa en les posicions més altes per sobre de països com Alemanya, Itàlia, els Estats Units o el Canadà. La paritat, a poc a poc, es va aconseguint. No obstant això, toca enfrontar-se a molts reptes.

Tal com assenyala l'Índex Global de Bretxa de Gènere, Espanya ocupa el lloc 23 de 35 països amb dones en càrrecs directius, amb un 27 %, xifra assolida el 2016 i no superada des de llavors. El problema, per a moltes, no té a veure amb les seves capacitats. Segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), les dones emprenedores s'enfronten a diferents (i més) obstacles, incloent-hi la conciliació de la vida laboral amb les responsabilitats familiars, a més de les barreres socials i culturals.

Gràcies a la paritat, l'economia mundial augmentaria en 12 bilions de dòlars (un 11 %) el 2025 i amb l'equiparació salarial entre homes i dones el PIB global s’engreixaria en 28 bilions de dòlars, un 26 % més

Visibilitzar els seus èxits per animar la resta

Per a l'analista de BStartup, l'educació és fonamental per superar la bretxa de gènere. «Començant per les escoles, apostant per una societat igualitària, més diversitat cultural i una economia sostenible. Mostrant, així mateix, que la tecnologia és un món inclusiu on tots tenim cabuda», remarca Campillo. De fet, en un ranking recent del Banc Mundial format per 144 països, Espanya se situa a la posició 82, amb un percentatge del 30 % de dones graduades en carreres STEM (de l'anglès Science, Technology, Engineering i Mathematics, que es traduiria com a ‘Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques’). Falta que estiguin més vinculades a estudis tècnics i científics.

La influència cultural i els prejudicis poden fer que les dones sentin més por que els homes de fracassar i creguin que hauran de superar moltes més barreres. Les dues coses poden dissuadir-les de posar en marxa els seus projectes. «Cal visibilitzar les dones que estan emprenent, necessitem referents. En tenim bons exemples a l'economia espanyola, perquè cada vegada més dones s'atreveixin a emprendre», afirma Campillo. És clau veure que d’altres emprenen amb èxit, però també rebre assessorament i finançament, destaquen els experts.

Segons Marta Campillo, «de la mateixa manera que en els plans d'igualtat, caldria un reforç positiu que potenciés la presència de dones emprenedores per convertir-ho en la normalitat». L'escenari és prometedor: una anàlisi de la consultoria McKinsey & Company afirma que, amb la paritat, l'economia mundial augmentaria en 12 bilions de dòlars (un 11 %) el 2025 i, si s'aconseguís l'equiparació salarial entre homes i dones, el producte interior brut (PIB) global s’engreixaria en 28 bilions de dòlars, un 26 % més. Queda molt per conquerir i per guanyar.

-Temes relacionats-
up