movi-image-20minutos-trucos-contratar-compania-telefonic-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
4 min del teu temps

Deixa de pagar de més pel teu telèfon amb aquests trucs

23/10/2019

Conèixer l’ús del teu mòbil et permetrà personalitzar les despeses i reduir les teves factures a final de mes

El mòbil ja és una eina imprescindible en el nostre entorn laboral i personal. L’accés a Internet i les trucades són les principals funcions per a les quals es fan servir els smartphones i, a més, són els elements clau amb què les diverses companyies telefòniques es diferencien de la competència.

Contractar el paquet que s’adapti millor al teu pressupost i a l’ús que facis del teu dispositiu sembla una tasca impossible davant l’àmplia oferta del mercat, però si vas preparat i compares opcions, l’estalvi està assegurat.

El primer que has de saber és que a Espanya hi ha prop de 50 operadores entre les quals pots escollir. I el preu no és l’únic factor que cal tenir en compte, ja que l’oferta inclou paquets familiars, amb canals de televisió, trucades il·limitades, etc.

Comparativa de companyies

Els teus millors aliats són els comparadors en línia. Alguns com el de l’OCU permeten introduir un conjunt de dades bàsiques sobre com utilitzes el mòbil i quines són les teves necessitats i ofereixen les opcions que més s’ajustin al teu perfil.

Entre els comparadors més populars destaquen els de Rastreator, Kelisto i Comparaiso. Aquests webs mostren mitjançant taules els serveis en ADSL i fibra òptica (més o menys xarxa de cobertura i velocitat, respectivament), cable (perfecte per a habitatges), dades (xarxa fora de casa), tarifa, etc. 

En què t’has de fixar?

 • El preu: és un factor obvi, però no l’únic. Moltes companyies de baix cost redueixen les seves tarifes a costa de retallar serveis. Fixa-t’hi bé. 
  Nombre de beneficiaris: tingues en compte que hi ha paquets familiars perquè més d’un membre es beneficiï d’un estalvi considerable en compartir despeses i dades, a més de tarifes per a empreses i autònoms. 
  Un paquet o per separat? Els paquets inclouen telèfon, mòbil i Internet en una mateixa factura, però potser et convé més seccionar els serveis i adaptar-los a les teves necessitats. Per exemple, en molts paquets pots afegir televisió de pagament i eliminar el mòbil, o no pagar fix i gaudir de dades il·limitades. 
  Trucades: si fas servir el mòbil sobretot per trucar, és millor triar una tarifa amb minuts il·limitats. Hi ha paquets que ofereixen minuts, d’altres que fan descomptes o donen minuts gratis si truques uns dies determinats de la setmana i a partir d’unes certes hores concretes. Encara que la itinerància dins d’Europa (excepte Suïssa i Andorra) ja no existeix, si has de viatjar a l’estranger et convé contractar un paquet que inclogui trucades internacionals.
  La cobertura: depenent dels llocs per on t’acostumes a moure, les opcions es redueixen a Movistar, Vodafone i Orange. Aquestes tres grans companyies disposen d’una xarxa pròpia de cobertura que comparteixen les operadores mòbils virtuals (OMV). De fet, Movistar té les seves pròpies OMV com Tuenti, Vodafone amb Lowi i Orange amb Jazztel. Recorda que no totes ofereixen xarxes 4G i, en zones allunyades de les grans ciutats, hi ha determinats operadors que tenen un senyal més potent que d’altres. A més, Vodafone és l’única companyia que de moment ofereix la xarxa 5G, el futur de la cobertura. 
  Ús d’Internet: triar el nombre de megabytes (MB) i gigabytes (GB) dependrà de l’ús de la xarxa que facis fora de casa. Aplicacions com ara Twitter i Facebook pràcticament no consumeixen dades, però si mires vídeos, escoltes música o comparteixes molts fitxers per Whatsapp, et convé una tarifa amb més GB.

 

movi-image-20minutos-trucos-contratar-compania-telefonic-2

 • El wifi: al principi, els operadors competien per oferir la millor ADSL, però amb els smartphones això s’ha acabat. No és el mateix contractar una ADSL per a quatre usuaris que una fibra òptica per a una parella o per a algú que viu sol.
  La lletra petita: per més que un paquet et sembli molt atractiu, no t’oblidis que sempre hi ha lletra petita. Condicions com ara la permanència i la possibilitat d’autogestionar els pagaments mitjançant una app poden fer que optem per una altra tarifa. Recorda que, si contractes un paquet que inclou un nou smartphone, l’hauràs d’anar pagant mes a mes i t’inclourà una permanència més elevada. 
  El mòbil: per què contractar un paquet amb velocitat 5G si el nostre mòbil no la pot utilitzar? Sigues conscient de les possibilitats del teu dispositiu i no paguis per una cosa de la qual no pots gaudir.
  Atenció al client: ningú no vol pensar en futurs problemes quan contracta un servei, però la manera com t’atengui la companyia és fonamental per evitar malentesos i pagaments no desitjats. Compara opinions de coneguts i clients a la xarxa i t’estalviaràs ensurts. És important fer aquesta mena de preguntes a la companyia. 
  Trucades il·limitades: moltes operadores utilitzen les trucades il·limitades com a reclam, però algunes juguen amb els minuts màxims que pots consumir en un dia, una setmana o un mes abans de començar a pagar de més a la teva factura. 
  El router: alguns paquets d’ADSL inclouen el router en contractar-los, però d’altres t’obliguen a tornar-lo si rescindeixes el contracte. Aquest punt és important per evitar una possible multa per no lliurar-lo a temps.
  Les gigues: informa’t sobre què passa si t’excedeixes en el límit de dades de la teva tarifa. Al principi el servei anirà més lent, però a vegades es manté estable perquè la companyia comença a cobrar les megues de més sense el teu permís previ i, sense adonar-te’n, a final de mes et pots endur una sorpresa a la factura. 
  Penalització per incompliment de la permanència: el contracte que signis amb l’operadora ha d’incloure una clàusula on es detalli què passa si te’n vas abans de la permanència acordada. Si no s’especifica, pregunta-ho.
   

Finalment, recorda llegir bé el contracte que signis amb la companyia i assegura’t que tots els punts acordats prèviament hi estan reflectits.

 
-Temes relacionats-
up