Decàleg per optimitzar la liquiditat del meu negoci | EDE
movi-image-elpais-decalogo-optimizar-liquidez-negocio-1
Envia'ns suggerències
Inversions
3 min del teu temps

Decàleg per optimitzar la liquiditat del meu negoci

Sat Oct 03 11:31:22 CEST 2020

El control diari de les operacions bancàries, la claredat en els pagaments i els cobraments en curs, a més de la reducció dels processos de facturació milloren la gestió de la tresoreria de les empreses

La disminució de l'activitat en la gran majoria dels sectors a causa de la pandèmia i la lenta recuperació estan passant factura a la caixa de les empreses, que compten amb una menor disponibilitat de diners per fer front a pagaments com nòmines, lloguers, proveïdors, inversions... El Banc d'Espanya estima que el percentatge d'empreses amb necessitats de liquiditat, entre el segon i el quart trimestre d'aquest any, augmentarà gairebé 10 punts percentuals, fins al 70%.

Aquests mesos de paralització “estan obligant les empreses a renegociar condicions amb tots els agents de la cadena de valor (creditors, clients, entitats financeres, etc.) per atendre les seves necessitats de liquiditat”, assegura Nacho Bueno, CEO a FAI Business Advisory i a Byte4games. Aquesta és una de les qüestions en les quals més incideix Bueno i que abordarà i ampliarà, junt amb Sergi Bea, director del Segment Empreses a Banc Sabadell, al webinar Com gestionar el meu circulant/caixa?, organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell, aquest dimarts 15 de setembre.

Perquè aquesta necessitat de circulant no es converteixi en un problema, és essencial optimitzar els diners de la tresoreria, “sobretot en empreses que produeixen o distribueixen productes i no cobren al comptat”, especifica Gloria Batllori, professora associada del Departament d'Economia, Finances i Comptabilitat de l'escola de negocis Esade. Segons observa, una posició de caixa conservadora solia ser “d'un any de cobertura dels pagaments, però en les circumstàncies actuals s'hauria d'allargar fins als 18 o 24 mesos”.

Amb una sèrie d'ajustaments una empresa pot augmentar la seva liquiditat. Aquests són els principals:

  1. Millorar els circuits operatius de cobraments i pagaments. Una millor coordinació dels departaments comercial, d'operacions i financer. L'objectiu és que les factures i les obligacions de cobrament i pagament vinculades a proveïdors, nòmines, assegurances socials i impostos estiguin clares en imports, dates i entitats per realitzar els pagaments de forma prevista i automatitzada.
  2. Reduir els temps de gestió de tresoreria. “La tecnologia i la digitalització milloren les previsions de cobrament i pagament”, assegura el responsable de FAI Business Advisory. Es poden utilitzar fitxers norma 43 (format estàndard electrònic per a l'intercanvi de moviments bancaris), connexió automàtica a banca electrònica i cash pooling (gestió centralitzada de la tresoreria per a grups d'empreses).
  3. Optimitzar els instruments per sufragar el circulant. “El finançament és fonamental per suplir els dèficits de liquiditat que poden paralitzar els nostres pagaments”, ressalta Bueno. Per conèixer les necessitats i negociar els recursos precisos (ampliació de límits d'avançament de factures, descompte comercial, línies de crèdit, ampliació de terminis de venciments...) cal analitzar on estan sorgint les tensions en la tresoreria.
  4. Treure el màxim partit a les relacions bancàries. S'està incrementant el contacte i estrenyent relacions amb les entitats financeres. “Cada dia els canvis són més grans, més ràpids i nombrosos, augmenta la incertesa i tenir al nostre costat les entitats financeres és clau per amortir l'efecte desfavorable en la liquiditat de les empreses”, opina el ponent del webinar, organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell.
  5. Controlar diàriament les operacions bancàries. És clau conèixer els procediments en curs i els seus venciments per cada entitat financera i en totes les seves modalitats: crèdits, préstecs, leasings (arrendament amb opció a compra), rentings (leasing amb prestacions afegides), confirmings (cessió de pagaments a proveïdors), targetes de crèdit, avançaments o descomptes comercials. Amb aplicacions que faciliten les posicions de tresoreria en línia s'aconsegueix una precisió i un estalvi de temps de gestió important.
  6. Potenciar la gestió de cobrament de clients. És la manera principal de generar caixa. L'experta d'Esade planteja treballar més de prop amb el client i que, si és necessari, fins i tot avançar pagaments. “És aplicable en el cas de grans empreses que sí que tenen accés a finançament i volen donar suport a la cadena de subministrament local”. Si es formen excedents de caixa, “cal valorar pagar a proveïdors estratègics per aconseguir una vinculació més gran i possibles descomptes per prompte pagament”, apunta Nacho Bueno.
  7. Reforçar el compliment de la política de crèdits a clients. Cal vigilar l'equilibri entre la seguretat de cobrament que es té i el termini al qual es realitzarà. No obstant això, atès que la situació està canviant contínuament i el nivell d'incertesa és elevat, Batllori creu que s'han de prendre decisions ràpides a mesura que la realitat va canviant. “Construir diferents escenaris de tresoreria és l'eina més eficaç”, explica.
  8. Vigilar la gestió d'inventaris. L'objectiu és evitar tenir recursos ociosos de tresoreria que retraguin la liquiditat. La professora d'Esade creu beneficiós treballar amb un nivell mínim d'existències, sense entrar en ruptures d'estoc, de manera que hi hagi menys recursos innecessaris utilitzats: “Això és possible si es col·labora amb clients per planificar millor la producció i acostar-se a treballar sota comanda. Una altra opció per a la qual el proveïdor serveixi la comanda tan aviat com sigui necessari”.
  9. Controlar el procés de facturació. Des de la cartera de comandes, fins aquelles factures que puguin redundar en retards i augmentar dies de cobrament. Per això és necessari l'ús de sistemes de comunicació àgils amb els clients, els proveïdors i les entitats financeres que possibilitin un correcte seguiment i que donin suport en temps real.
  10. Invertir en informes. “Cal fer un esforç per anticipar la informació que afecta el present i futur immediat de cada previsió de cobrament i pagament, i monitorar les accions de cobrança encaminades a minorar retards”, assenyala Nacho Bueno.
 
 
-Temes relacionats-
up