De llogar a comprar. És un bon moment per fer el canvi? | EDE
movi-image-lavanguardia-alquilar-comprar-cambio-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

De llogar a comprar. És un bon moment per fer el canvi?

Wed Jan 27 11:51:11 CET 2021

Els futurs compradors han de valorar no només la caiguda del preu dels habitatges, sinó també la seva estabilitat financera i quant podrien destinar al pagament de la hipoteca

Disposar d’estalvis suficients i d'uns ingressos estables, fixar-se en els moviments del mercat immobiliari o comptar amb un préstec hipotecari assequible són alguns dels aspectes que cal tenir en compte abans de comprar un habitatge. Avui, però, a la situació personal del futur propietari s'hi ha de sumar l'escenari econòmic provocat per la COVID-19. Un panorama que pot suposar una barrera o l'oportunitat definitiva per canviar de casa.

«Ara mateix recomanem adquirir un habitatge a aquelles persones que tenen molt clar què necessiten i on volen viure», afirma Anaïs López, directora de Comunicació de Fotocasa. Tot i que la decisió és molt personal, hi ha un aspecte determinant: la seguretat econòmica. «Si es disposa dels estalvis necessaris per a l'entrada i les despeses que se’n deriven, ara és un bon moment per comprar», destaca l'experta del portal immobiliari. Per als professionals, a més, és indispensable avaluar el context.

Pot interessar-te: Així es comportarà l'euríbor aquest any i així afectarà les hipoteques

A causa de la possible recessió econòmica provocada per la pandèmia, s'espera que a Espanya el preu de l'habitatge es redueixi durant aquest any i el vinent

Desacceleració del sector immobiliari

Tal com explica Joan Carles Amaro, professor d'Economia, Comptabilitat i Finances d'Esade, el 2019 el sector immobiliari ja havia iniciat un procés de desacceleració. Els preus van atenuar el seu ritme d'ascens, amb taxes per sota del 4 % interanual (el 2018 va ser del 6,6 %), i també va caure el nombre de transaccions. L'any passat es van vendre un 2 % menys d'habitatges que el 2018. Avui, aquesta desacceleració podria ser més acusada a causa de la COVID-19 i les seves conseqüències sobre el producte interior brut (PIB) —menys creixement— i l'ocupació —més atur—, assenyala l'expert.

«S'espera que els preus continuïn baixant aquest any i durant el 2021. No obstant això, no seran caigudes molt voluminoses i no creiem que superin el 10 %», comenta López. A Espanya, el preu mitjà de l'habitatge és set vegades la renda bruta disponible a les llars, una xifra «notablement inferior als anys de la bombolla, en què els preus superaven nou vegades la renda disponible» i per sobre de la majoria dels països de l'entorn europeu, apunta l'expert d'Esade.

Pot interessar-te: Baixa el preu de l'habitatge i augmenta la negociació


Més demanda de lloguer

Per a Amaro, hi ha una certa pressió sobre els preus «perquè s'adeqüin a la capacitat de pagament de les famílies, i les males previsions econòmiques derivades de la pandèmia no faran sinó incrementar aquesta pressió a la baixa». No obstant això, la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 ha provocat que el lloguer tingui més protagonisme. «Que el mercat de compravenda es refreda sembla un fet i, per la teoria dels vasos comunicants i perquè les famílies necessiten un habitatge per viure-hi, tot apunta a una demanda de lloguer creixent», destaca l'economista.

«Moltes persones s'estan plantejant deixar les grans ciutats i anar-se'n a viure a zones perifèriques on puguin trobar habitatges més grans, lluminosos i amb espais exteriors i, per això, pensen en la fórmula del lloguer», explica la responsable de comunicació de Fotocasa. Segons les dades aportades pel Govern, el preu dels lloguers va continuar pujant durant l'estat d'alarma fins a un 1,2 %. Madrid és la província més cara d'Espanya amb una mitjana de 780 euros per arrendament. A continuació, trobem la província de Barcelona, amb 694 euros, i les illes Balears, amb 624 euros.

A Espanya, gairebé el 80 % de les llars són habitatges de propietat «tot i que l'afecció a la pertinença és una tendència lleugerament a la baixa» sobretot entre les noves generacions, destaca Joan Carles Amaro, professor d'Economia, Comptabilitat i Finances d’Esade

Com fer els càlculs encertats

La compra es continua veient com una inversió de futur i una oportunitat per augmentar el patrimoni personal, tot i que el desemborsament inicial és més elevat que en el cas del lloguer, que és més flexible però que està sotmès a una major incertesa. L'experta de Fotocasa recomana que, per calcular bé si és bona idea comprar, «els diners que es destinen a la hipoteca no haurien de suposar més del 30 % mensual del total del sou net». López també suggereix un percentatge similar (30-35 %) per pagar el lloguer cada mes.

Calculadora: Descobreix què és el que més et convé: comprar o llogar?

Si algú vol comprar ha de saber que la cautela també és una virtut quan es busca finançament. «Els préstecs hipotecaris són deutes a llarg termini, i en 15 o 20 anys de la vida de qualsevol família poden passar moltes coses. No cal caure ni en el pessimisme ni en l'alarmisme, però la prudència mai no és sobrera», destaca el professor d'Esade. Segons ell, és recomanable disposar d'uns estalvis que permetin fer front al pagament d'unes quantes quotes de la hipoteca o mantenir una certa capacitat d'estalvi després d'haver liquidat la quota de cada mes.

Comprovar la capacitat personal de pagament

En realitat, els futurs compradors no haurien d'assumir compromisos per sobre de les seves possibilitats. «Si la hipoteca és de tipus variable, és convenient comprovar que es manté la capacitat de pagament de les quotes tot i que l'euríbor pugi tres o quatre punts», exemplifica Amaro, per a qui, tot i que encara és aviat per apreciar-ho, és plausible que a causa de la COVID-19 i després de l'experiència de l'esclat de la bombolla immobiliària «les entitats financeres siguin més cauteloses a l’hora de concedir finançament».

L'economia és cíclica, així que en el futur post-COVID-19 es reactivaran els mercats. «És d'esperar que el nombre de transaccions i els preus s'incrementin, encara que per evolució cultural és molt probable que les taxes de propietat continuïn en un descens moderat», assenyala Amaro. 

Pot interessar-te: Com poden accedir al mercat immobiliari els joves

-Temes relacionats-
up