Crowdfunding o com pots finançar el teu projecte des de zero | EDE
movi-image-lavnaguardia-crowdfunding-financiar-proyecto-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Crowdfunding o com pots finançar el teu projecte des de zero

Wed Oct 23 12:00:19 CEST 2019

Segons un estudi, l’any 2017 a Espanya es van recaptar més de 100 milions d’euros per a campanyes de micromecenatge

Un bon dia, l’emprenedor John Fiorentino va voler fer realitat el seu somni de crear una manta intel·ligent que reduís l’estrès i proporcionés un son reparador gràcies a l’aprofitament de la gravetat. Per finançar Gravity, va recórrer a la plataforma de micromecenatge Kickstarter, on es va fixar un preu de sortida de 20.000 euros. Al final de la campanya, l’any 2017, havia aconseguit gairebé cinc milions de dòlars de finançament gràcies als seus 24.000 inversors.

Tropicfeel, el projecte de calçat esportiu d’Albert Espinós i Lucas de Gispert, el 2018 va recaptar més d’un milió d’euros a la plataforma Indiegogo. La idea va sorgir en un viatge pel Vietnam en el qual van decidir crear una sola sabatilla amb les prestacions de quatre: trekking, esportiva, aquàtica i còmoda. A Kickstarter van cobrir la seva meta inicial de 12.500 euros en una hora. Van aconseguir en total més de dos milions d’inversió.

Són exemples de crowdfunding o micromecenatge, un mecanisme col·laboratiu per aconseguir finançament mitjançant campanyes de recaptació anunciades en plataformes específiques. Una alternativa a les formes més tradicionals. Poden ser tota mena d’idees, a més de projectes tecnològics, des de rodar una pel·lícula o gravar un disc fins a buscar fons per fer un viatge iniciàtic.

Un petit projecte o una necessitat personal poden ser una gran idea si ho sabem vendre. Amb un missatge clar, creant unes expectatives intenses però certes: així aconseguiràs que la comunitat empatitzi. Una pista: els projectes que, a més de rendibles, repercuteixen positivament en el medi ambient o la societat, les anomenades inversions d’impacte, atreuen cada vegada més mecenes.

Malgrat que a Espanya no arribem a les xifres dels Estats Units i que encara cal superar certes limitacions legals, el 2017 es van recaptar més de 100 milions d’euros per mitjà de campanyes de micromecenatge, un 35 % més que l’any anterior, segons un estudi de la Universitat Complutense de Madrid.

Quin és l’avantatge principal del crowdfunding? Que permet tenir liquiditat d’una manera relativament ràpida i sense processos complicats de sol·licitud. Gairebé qualsevol idea pot entrar en una campanya. I quin és l’inconvenient més important? Que, en fer pública la idea, ens arrisquem que sigui copiada, o que, com que es troba en una fase molt embrionària, no hi hagi inversors que confiïn en el projecte.

Tipus de micromecenatge

Segons la inversió, el micromecenatge pot ser:

  • Donatius: els mecenes financen una causa sense rebre res a canvi.
  • Inversió: els inversors reben una participació en els beneficis.
  • Recompenses: l’organitzador de la campanya ofereix una recompensa física als donants a canvi de les seves inversions (un producte físic o un servei).

Segons el tipus de projecte, pot ser:

  • Empresarial: es busca finançament per crear una pime.
  • Solidari: per a una causa benèfica.
  • Musical: per finançar discos, videoclips, etc. (el primer cas de crowdfunding musical a Espanya va ser el disc que va poder produir el grup Extremoduro el 1998 gràcies a la venda de vals de 1.000 pessetes que es podien bescanviar per una còpia del disc).
  • Personal: per finançar despeses compartides entre un grup de persones, com ara regals, viatges...

movi-image-lavnaguardia-crowdfunding-financiar-proyecto-2

 

Altres maneres de finançar-se

A més del simple micromecenatge, les fórmules per aconseguir finançament per a la nostra empresa emergent o per a la nostra idea són cada vegada més variades. En funció del projecte ens interessarà un mètode o un altre:

  • Playfunding: forma de micromecenatge en què l’emprenedor puja el seu projecte a una plataforma i espera que una empresa anunciant apadrini la seva iniciativa incloent un anunci a la pàgina del projecte. En funció del nombre de visualitzacions que obtingui aquest anunci, l’emprenedor rebrà la seva recompensa.
  • Crowlending (o peer-to-business lending): una altra variant en què els inversors reben a canvi el tipus d’interès que paga la pime. La plataforma és la intermediària i no es requereix intervenció bancària.
  • Crowdsourcing: a cavall del micromecenatge i l’outsourcing (externalització de tasques). Un exemple: volem un logotip per a la nostra empresa. Podem contractar un dissenyador o recórrer a una plataforma, on publicarem la nostra petició. Així, podrem triar entre tots els logos que hagin fet els dissenyadors participants en el projecte.
  • Business angel (inversor de proximitat): és un inversor que confia en el projecte d’un emprenedor i a més de capital hi aporta coneixements, contactes i experiència en el sector per obtenir un alt rendiment futur.
Si ets tu, benvolgut lector, qui té un projecte, recorda que, com va dir Mark Twain, “un home amb una idea nova és un boig fins que aquesta idea triomfa”.
 
 
Fotografies de Markus Spiske i NordWood Themes a Unsplash
-Temes relacionats-
up