Contractar en l’època del teletreball: reptes i estratègies | EDE
movi-image-contratar-teletrabajo-retos-estrategias-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
3 min del teu temps

Contractar en l’època del teletreball: reptes i estratègies

28/12/2020

Dur a terme els processos de contractació a través de la pantalla requereix més flexibilitat i avaluar els candidats amb una perspectiva diferent

La pandèmia de la COVID-19 ha propiciat que les empreses hagin de fer a distància processos com els de contractació de personal. La cerca de talent en l’era del teletreball permet enderrocar la barrera de la distància i contractar persones que viuen a centenars de quilòmetres, però també planteja alguns reptes. Sobretot, a l’hora de fer les entrevistes i prendre una decisió final.

Donar la benvinguda a un nou empleat al qual no es coneix en persona és complicat per a molts equips, però disposem de mètodes per treure el màxim profit als processos de contractació online i garantir un resultat amb un bon impacte en la plantilla.

Els reptes de captar talent a distància

Dir que internet ha revolucionat la manera de contractar en les últimes dècades no ve de nou. Gran part de les ofertes laborals es publiquen avui dia en portals i plataformes online, i és molt habitual fer entrevistes per videotrucada.

Malgrat això, abans de la pandèmia poques empreses s’atrevien a completar el cicle de contractació sense haver fet almenys una entrevista presencial. “Molt poques contractaven cent per cent online”, explica Gisela Bozzo, consultora sènior de selecció de personal a GBS Recursos Humans, una agència especialitzada a captar talent per a empreses. “Feien les primeres fases a distància, però després necessitaven la reunió personal per tancar el procés. Excepte les empreses de tecnologia i de màrqueting digital, la resta s’aferraven a la fase en persona”, explica.

Segons indica la consultora, aquests mesos marcats per la pandèmia han fet que les empreses hagin assumit que la contractació i els processos de selecció online no faran marxa enrere. Això implica una sèrie de desafiaments que són nous per a la majoria de les companyies: “El repte prioritari és que les empreses s’adaptin al nou dinamisme de la selecció de personal i tinguin la capacitat de prendre la decisió d’incorporació sense haver conegut personalment el candidat”, explica Bozzo.

Com avaluar els candidats

Hi ha molts elements que s’estudien en una entrevista presencial i que poden passar inadvertits quan hi ha una pantalla pel mig. La postura, la comunicació no verbal i fins i tot la roba i l’estil del candidat poden donar moltes claus sobre la seva personalitat.

Fer les entrevistes per videotrucada requereix aprendre a avaluar amb uns altres ulls. “Comuniquem molt sense parlar, amb la nostra postura i el nostre rostre, i això és més difícil de percebre en una entrevista online”, explica Bozzo. Per això, recomana fixar-se en altres aspectes, com el contacte visual o la preparació que el candidat ha fet de l’entorn en el qual es duu a terme l’entrevista.

També és important que l’entrevistador cuidi l’actitud per donar una bona imatge de l’empresa, crear proximitat i suplir els gestos que acompanyaven les reunions presencials. “L’encaixada de mans i el copet a l’esquena de quan es donava la benvinguda a algú a l’empresa o se li comunicava la bona notícia d’haver estat seleccionat formen part del passat”, exemplifica Bozzo. “És molt important ser empàtics i fer sentir bé al candidat, sobretot ara que les entrevistes online poden generar un nivell d’estrès una mica més alt”, assenyala.

Costums que s’han mantenir online

Per aconseguir més sensació de proximitat, la consultora GBS Recursos Humans recomana seguir els consells següents a l’hora de fer entrevistes:

  • Tenir un únic entrevistador. Si es necessita que n’hi hagi diversos, només un ha de liderar la conversa.
  • Donar importància a la benvinguda i presentar-se correctament.
  • Dir quins són els objectius de l’entrevista i explicar com es durà a terme perquè la reunió estigui organitzada.
  • Una vegada feta l’entrevista, informar el candidat sobre els passos següents del procés.
  • Agrair el temps dedicat i l’interès pel lloc.

No s’ha d’oblidar en cap moment que el propòsit és tant conèixer al candidat com fer-li atractiva la companyia. “Hem d’‘enamorar’ els candidats i aconseguir que considerin la nostra empresa un projecte interessant”, assenyala Bozzo

És important recordar que el procés de contractació online té inconvenients, però també nombrosos avantatges. Entre d’altres, agilita els processos, evita desplaçaments innecessaris i permet arribar a més candidats, de manera que s’optimitza la gestió del temps de l’empresa.

Pot interessar-te: Covid-19 i ocupació: així s’ha replantejat el món laboral 

-Temes relacionats-
up