Construir el futur de l’empresa amb 5G i wifi 6 | EDE
movi-image-construir-futuro-empresa-5g-6g-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Construir el futur de l’empresa amb 5G i wifi 6

Thu Jul 02 13:40:47 CEST 2020

Moltes empreses tenen grans expectatives posades en aquestes dues tecnologies sense fils que prometen millorar (si no revolucionar) els processos operatius en un ampli ventall de sectors

El món empresarial ha dipositat una gran dosi d’esperança en el proper desembarcament global de les noves tecnologies sense fils avançades, 5G i wifi 6, principalment com a elements multiplicadors d’altres innovacions que, cada vegada més, guanyen pes en les estratègies operatives de les entitats, com són la intel·ligència artificial, la internet de les coses, totes les aplicacions i usos relatius en el núvol i l’anàlisi de dades (inclosa la mineria de dades). Tant és així que, segons l’estudi de Deloitte «Enterprises building their future with 5G and Wi-Fi 6», tots dos desenvolupaments seran els catalitzadors de grans canvis en el teixit productiu, i transformaran la manera en què operen les empreses, així com els productes i serveis que ofereixen. De fet, un 88 % dels directius enquestats en aquest treball estima que la implementació de les dues tecnologies sense fils modificarà radicalment les organitzacions, amb un percentatge similar de professionals que va més enllà i fins i tot afirma que suposarà un replantejament global de les indústries i de la manera com es relacionen els diferents grups d’interès entre ells.

Generar un avantatge competitiu

«The 5G Era», de McKinsey, assegura que cada avenç generacional en connectivitat sense fils en el passat va comportar una disrupció global en què algunes companyies líders van perdre quota de mercat mentre que altres jugadors, alguns d’ells amb prou feines coneguts fins aleshores, aconseguien més visibilitat. En el cas immediatament anterior a l’actual, el del 4G, les aplicacions mòbils corporatives, juntament amb les plataformes en el núvol van crear, a parer seu, un ecosistema completament guanyador. No obstant això, fins i tot amb la rellevància que va tenir aquest canvi, resulta difícil anticipar les conseqüències que tindrà el 5G, tenint en compte la situació de partida que vivim avui en dia, i que es caracteritza per dos elements bàsics:

  • Un envelliment progressiu de les xarxes però que, paradoxalment, no està impulsant el canvi cap a la implantació d’unes de noves, ja que amb prou feines s’està valorant a escala governamental l’actualització de les infraestructures tecnològiques en aquests moments de crisi.
  • Les mètriques corporatives sobre les anàlisis del funcionament de les xarxes tampoc inciten les empreses a voler variar el seu sistema de comunicacions, ja que la majoria les qualifica com a fiables, resistents, segures, veloces i amb capacitat de transmetre volums molt elevats de dades.

Llavors, si una part molt important de les companyies estan contentes amb les infraestructures actuals, per què han de voler apostar pel 5G i la wifi 6? Des d’Ericsson, sembla que ho tenen clar: estimen que aquestes noves evolucions de tecnologia sense fils permetran a les organitzacions desenvolupar avantatges competitius, fins i tot en mercats i indústries aparentment estancats, promovent la creació de noves vies per innovar en les seves operacions i campanyes comercials. Per això s’estima que, amb la recuperació global de l’economia, les grans empreses seran les grans defensores de les noves infraestructures sense fils, ja que els permetran adoptar amb més facilitat altres tecnologies, com la intel·ligència artificial, que afavorirà nivells més alts de productivitat, més coneixement i l’establiment de mecanismes més eficaços per mesurar i gestionar el risc de cada decisió que es plantegin prendre. 

En aquest context, la hiperconnectivitat també planteja, segons el reportatge de The Wall Street Journal «5G Promises Radical Overhaul for Supply Chains», noves preocupacions en relació amb la seguretat, ja que, com més dispositius hi hagi connectats, més punts d’entrada necessitaran protecció, i, tot i que les dues tecnologies porten sota el braç la promesa de ser menys susceptibles a atacs maliciosos, el problema principal per a moltes empreses serà disposar del coneixement i de l’equip humà suficients per a evitar amb èxit qualsevol ciberatac.

Et pot interessar: Auditoria tecnològica; la meva empresa està preparada per a la nova era?

Per comprendre la magnitud del repte n’hi ha prou amb dir que, a diferència de les generacions anteriors de xarxes sense fils, el 5G i la wifi 6 poden interactuar sense problemes entre si, millorar la capacitat de rastrejar productes en qualsevol línia d’acoblament, sincronitzar sistemes i maquinària de producció i reconfigurar la fabricació per satisfer qualsevol canvi en la demanda del mercat. Des del punt de vista d’altres tecnologies, també permetran oferir una comunicació ultrafiable en les interaccions humà-robot, oferint als fabricants l’oportunitat de substituir totes les connexions actuals d’Ethernet. Dit d’una altra manera, tal com adverteixen des de The WSJ, la dependència de les grans companyies en les tecnologies de la informació, que avui ja és molt elevada, serà d’aquí a molt poc temps pràcticament total.

Beneficis i experiència de client

D’acord amb Business Insider, les dues tecnologies permetran fer realitat un dels grans objectius actuals de moltes organitzacions: situar el client al centre de tot, impulsant noves formes de personalitzar i millorar l’experiència d’usuari. En el camp de la salut, per exemple, afavoriran l’enlairament definitiu de la telemedicina i el seguiment remot de pacients, mentre que, a efectes de la gestió de les ciutats, serà l’empenta decisiva per a la mobilitat intel·ligent, tant pel que fa a la gestió dels serveis públics de transport, com en el rastreig i l’atenció d’accidents. Des del punt de vista corporatiu, serà possible l’anàlisi en temps real dels historials de compres dels clients, les tendències històriques en els inventaris i portar un control gairebé instantani de qualsevol activitat logística. Un nou món en els negocis que és, com diu la dita, a tocar.

El 5G, clau per a la recuperació de les compres de telèfons mòbils

Una altra pregunta que encara no té resposta clara és què passarà amb el consum i la despesa en tecnologia i, concretament, amb els telèfons intel·ligents. La consultora IDC no es mostra gaire optimista al respecte i preveu una caiguda de gairebé el 2 % el 2020, fins als 1.200 milions d’unitats de telèfons mòbils a tot el món. El motiu el tornem a trobar en la COVID-19, que provocarà una reducció en la quantitat de diners que els consumidors invertiran en aquest sector.

El pronòstic encara és menys encoratjador si reduïm la visió al primer trimestre d’aquest any, en què els enviaments d’aquests telèfons intel·ligents disminuiran un 18,2 %, segons IDC, la caiguda més gran de la història durant aquest període.

L’economia mundial continua afectada per la crisi sanitària. Segons la consultora, el mercat de la Xina ja presenta millores perquè els centres de producció han reprès les operacions. En canvi, Europa s’ha vist més afectada per la pandèmia i, en concret, a països com Itàlia o Espanya, per la qual cosa les pèrdues aquest any seran el doble que al país asiàtic. Tot i això, IDC espera que els principals proveïdors mantinguin les seves quotes de mercat amb diferents estratègies, com el llançament de productes més rellevants o una aposta més gran pel comerç electrònic.

La indústria dels telèfons intel·ligents s’enfronta, com moltes altres, a un gran repte després de la COVID-19. La consultora preveu que els enviaments no tornin a créixer fins al primer trimestre del 2021, tot i que considera que l’arribada i el desplegament de les xarxes 5G puguin posicionar-se com un gran suport per a la compra i l’enviament de telèfons intel·ligents a tot el món.

Et pot interessar: Les empreses, com poden captar l’atenció dels nous ‘consumidors mòbils’?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Fotografia de Bence Boros a Unsplash
-Temes relacionats-
up