Conciliació familiar i laboral: una utopia? | EDE
movi-image-lavanguardia-conciliacion-familiar-laboral-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Conciliació familiar i laboral: una utopia?

Thu Oct 17 16:41:12 CEST 2019

Malgrat els esforços teòrics, compatibilitzar la vida personal i la professional continua sent una assignatura pendent on la pràctica marca el límit entre allò real i allò irreal

Fer compatible una vida professional, privada i familiar que permeti desenvolupar tot el potencial en cadascuna d’aquestes facetes continua sent una assignatura pendent en un país que adora el presentisme. Un escull en forma d’horari que, a més de reduir la productivitat, és un dels principals obstacles que cal superar a favor d’una veritable conciliació laboral i que afecta especialment les dones.

De fet, gairebé la meitat de treballadors (el 49,55 %) no van poder modificar el 2018 la seva jornada laboral per poder assumir responsabilitats relacionades amb la cura d’altres persones, segons reflecteix l’Enquesta de població activa (EPA) publicada per l’INE. Aquest immobilisme, però, no és l’únic obstacle en una cursa en la qual el sostre de moltes dones està escrit amb la mateixa paraula: renúncia.

100 % en la vida personal i professional

“Ara com ara no és possible conciliar si ho entenem com el fet de poder integrar la teva faceta professional i familiar i sentir que estàs al 100 % en totes dues. És possible desenvolupar-te professionalment però hauràs de deixar de banda un percentatge de la teva vida familiar o a l’inrevés”, opina Anabel Castro, enginyera, emprenedora i creadora de l’app Identylog.

L’Anabel sap de què parla, ja que no ha estat fins ara, amb 48 anys, que s’ha atrevit a deixar la seva feina com a enginyera en una gran companyia i ha començat a emprendre per compte propi: “Ara m’he sentit amb la força per fer-ho, ja que els meus fills són més grans i veig que ja no em necessiten com abans”. Com l’Anabel, són moltes les dones que davant la disjuntiva família i feina opten per la primera.

“Gairebé la meitat de treballadors (el 49,55 %) no van poder modificar el 2018 la seva jornada laboral, segons dades de l’INE”

Però Anabel Castro sí que creu que hi ha una via per a la conciliació real: “Valorar l’eficiència d’una persona per la feina feta en el temps marcat per davant de les hores que està presencialment a l’oficina”. En el seu cas, la manera de conciliar va anar del bracet d’un canvi de feina. “L’única solució que vaig trobar va ser treballar per compte propi i crear Identylog, per ser propietària del meu temps”.

Ana Pedroche, fundadora i directora de l’agència de màrqueting digital, defensa la conciliació com una meta i no com una utopia. “Els directius de les empreses tenim un paper determinant en aquest camí cap a la conciliació real”, valora.

Han ajudat més de 500 pimes a posicionar-se en els primers llocs del rànquing de Google amb un equip en el qual predominen les dones, i on el 80 % d’elles són mares. “Estar en una empresa que els permet ajustar la seva jornada en funció de les necessitats de la seva vida personal és molt important per a elles. El nostre equip valora enormement aquesta flexibilitat i sap que en altres empreses seria difícil o gairebé impossible”, explica Pedroche.

Excepció o norma?

Si en altres països europeus ho han aconseguit, a Espanya també ho podem fer, afirma l’Ana: “Tenim la capacitat de convertir-nos en empreses més flexibles que cuidin més els seus treballadors i siguin facilitadores d’aquest punt tan delicat avui dia com és la conciliació laboral i familiar”. El primer pas? “Que es conscienciïn i prenguin mesures per facilitar als seus empleats el teletreball o la reducció de la jornada laboral, entre altres mesures, tant per a les mares com per als pares”.

Des de la seva experiència, Pedroche considera que fins al moment és més fàcil per a les dones que tenen les seves pròpies empreses, “ja que tenen la llibertat de triar els horaris per treballar en funció de les necessitats personals”. “Però veig que aquesta realitat, com és el meu cas, es pot replicar en la majoria de llocs de treball si l’empresa dona suport a aquesta conciliació i els incentius governamentals són més i millors que els actuals”, destaca la directora de Tu Posicionamiento Web.

“Google té un equip en el qual predominen les dones, i on el 80 % d’elles són mares”

En aquesta agència, els empleats treballen des de casa seva. “Vam triar l’opció del teletreball en primer lloc perquè per als empleats és més còmode i els permet una conciliació més real. També estalvien temps i diners, ja que no s’han de desplaçar a l’oficina física. En segon lloc, perquè per a l’empresa era un estalvi important de costos fixos. Ells hi guanyen, i l’empresa també”, conclou.

Conciliació digital

El mercat digital està sent clau per obrir definitivament les portes de la conciliació gràcies a l’auge dels negocis on line i les possibilitats que aquest model d’emprenedoria ofereix a la conciliació. És el que posa en relleu Hotmart, una plataforma de referència en la venda i la distribució d’infoproductes (com ara ebooks, podcasts i cursos en línia, entre altres productes digitals) a tot el mercat de parla hispana.

Segons aquesta plataforma, cada vegada són més els infoproductes desenvolupats per dones i com més va més dones lideren projectes empresarials que fan possible una veritable conciliació, cosa que és especialment rellevant si tenim en compte que el nombre de dones directives a Espanya el 2019 se situa en el 30 %, segons l’informe Women in Business 2019, elaborat per Grant Thornton.

Gràcies a aquesta plataforma, milers d’emprenedores d’arreu del món han aconseguit fer escalar els seus negocis per mitjà de la creació d’infoproductes sent elles les directives. Ho explica Maíra Garrido, responsable de Community Internacional de Hotmart: “La possibilitat de tirar endavant un negoci sense supeditar la vida personal i familiar és un dels grans avantatges que ofereix la infoproducció. Cada vegada són més les dones que tenen clar que el món digital pot suposar una revolució en els seus projectes personals i un salt qualitatiu en la seva manera d’entendre l’emprenedoria sense renunciar a res”.

Tal com afegeix Maíra Garrido, la infoproducció no tan sols ha revolucionat l’emprenedoria femenina, sinó que, a més a més, és un model clau per a una conciliació total, en la qual l’home és totalment corresponsable. “Perquè no té sentit parlar de conciliació i només posar l’accent en les dones que poden disposar d’horaris flexibles”, matisa.

De fet, avui són més els homes i dones que articulen els seus negocis en l’àmbit digital: sense oficina, sense horaris i gràcies a un model d’emprenedoria 100 % on line, flexible i conciliador. Un camí que a poc a poc ens conduirà cap a aquest model òptim de compaginació de la vida laboral i personal.

Fotografia de Norbert Levajsics a Unsplash
-Temes relacionats-
up