Comprar un habitatge sobre plànol: què he de tenir en compte? | EDE
movi-image-comprar-casa-plano-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Comprar un habitatge sobre plànol: què he de tenir en compte?

Fri Oct 01 09:05:08 CEST 2021

Comprar un habitatge abans que es construeixi és una tendència a l'alça i, malgrat que té una sèrie d'avantatges molt valorats entre els futurs propietaris, també compta amb certs riscos que convé tenir present

Els espanyols prefereixen comprar habitatges d'obra nova a cases de segona mà. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demanda d'habitatges de nova construcció va pujar un 18 % al juny de 2021 respecte al mateix període del l'any anterior.

Per què comprar un habitatge sobre plànol?

L'interès per comprar habitatges sobre plànol rau en l'opció de poder personalitzar l'adquisició i, per exemple, completar-la fàcilment amb espais com ara un traster i una plaça d'aparcament. A més, aquest tipus de compra compta amb altres avantatges:

  • La garantia de tenir acabats moderns, eficients i acords amb el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
  • Sol disposar de zones comunes com ara piscina o serveis com ara consergeria.
  • Suposa un estalvi de diners (fins a un 30 %), per regla general, respecte a habitatges en venda d'obra nova ja acabats.
  • Si no es disposa d'un matalàs d'estalvi massa elevat, és possible anar pagant per la futura casa poc a poc fins a aconseguir arribar a almenys el 20 % del preu final de compra, tenint en compte que les hipoteques solen cobrir com a màxim el 80 % del valor de taxació de l'immoble.

Els riscos de comprar un habitatge sobre plànol

En no estar construït, el comprador té com a única referència la informació que li proporciona la promotora sobre el projecte, el que sempre és un risc ja que poden ocórrer una infinitat d'incidències fins que l'habitatge estigui finalment acabat.

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) desaconsellen aquest tipus de compres, ja que hi ha una sèrie de problemes que van des d’incompliments de contracte i retards respecte a la data de lliurament fins a la possibilitat que no s'edifiqui la casa, amb el consegüent perill de perdre les quantitats anticipades.

Per evitar riscos, l'OCU recomana llegir molt bé la lletra petita i assegurar-se que no hi hagi clàusules abusives, «conservant tota la informació lliurada pel promotor» i «examinant bé les característiques de l'habitatge, les condicions i el nombre de pagaments». També incideix que els terminis de lliurament han d'estar ben definits i que cal rebutjar les clàusules d'exoneració de responsabilitat per retards aliens a la promotora.
 

Què cal tenir en compte en comprar un habitatge sobre plànol?

El més habitual és que una persona s'assabenti sobre una nova promoció d'habitatges a través d'un portal immobiliari o per mitjà d'algun anunci. Abans de sol·licitar més informació sobre la promoció, el més adequat és buscar referències sobre la promotora. Gràcies a Internet, avui és molt fàcil trobar articles sobre altres construccions que hagi dut a terme aquesta entitat, en relació a la seva reputació o trobar testimonis d'altres clients.

Si les referències que es troben són positives, el següent pas és posar-se en contacte amb ells i sol·licitar-los documentació oficial que acrediti que compten amb els permisos per dur a terme el projecte, que posseeixen la llicència d'obres corresponent i, per descomptat, que confirmi la propietat del terreny en el qual es va a edificar.

Amb tota aquesta informació, i en la mesura que sigui possible, és aconsellable guardar còpies, incloent els anuncis comercials. En el cas que més endavant hi hagi alguna controvèrsia que, en el pitjor dels casos, acabi en l'àmbit judicial, qualsevol document pot servir de prova per corroborar els interessos legítims de client.

Un cop arribat el moment de signar un contracte privat amb l'entitat, en el qual s'hi inclogui el preu exacte de l'habitatge, cal tenir present que aquest ha de fixar de forma expressa:

  • L'impost aplicable a aquest tipus de compra és l'IVA. Abans de signar cal confirmar si aquest està o no inclòs en el preu.
  • La data establerta perquè es produeixi el lliurament de claus.
  • Les penalitzacions en què incorreria el promotor en cas que es produeixin retards en l'obra, les quals solen ser de caràcter econòmic, a favor del client.

Sol·licitar i verificar tots els detalls de l'habitatge

Un dels problemes per a molts compradors de cases sobre plànol és que, finalment, l'habitatge no respon exactament a la idea que tenien. Això pot ser degut a dos motius: a què no es van informar prou abans d'adquirir-lo al fet que es van escometre alguns canvis que no estaven previstos durant la construcció. Per això, el més aconsellable és demanar des d'un inici al promotor tant els plànols aprovats per a l'habitatge com la memòria de qualitats. Què és la memòria de qualitats? Es tracta del document que recull de forma detallada tots els materials que es van a emprar en l'edificació, en els interiors i, si és possible, a les zones comunes, així com les instal·lacions de què disposarà l'habitatge. D'aquesta manera, serà possible imaginar-amb el major realisme possible com serà l'habitatge.

 

Finalment, el lliurament de l'habitatge s'ha de fer un cop s'ha obtingut el certificat final d'obra i la llicència de primera ocupació, després d'haver revisat que la casa està en condicions òptimes i fins i tot es pot fer acompanyat d'un arquitecte. No s’ha de signar l’escriptura fins que no estigui tot a punt.

Si es detectés cap problema, cal posar-ho en coneixement de la promotora més aviat possible per dur a terme la seva resolució de manera amistosa. Si persisteix la controvèrsia, no es deu, en cap cas, procedir amb la signatura de les escriptures, i es recomana estudiar possibles vies legals per solucionar la disputa.

Garantir la seguretat econòmica

Una altra incidència freqüent és que la promotora, per poder escometre les obres sense complicacions financeres, sol·liciti als compradors tant una entrada com bestretes a compte.

Una via per reduir el màxim possible qualsevol risc és exigir al promotor un aval, així com el compromís per escrit que tot el capital que s'avanci tindrà com a destinació satisfer les despeses de la construcció. Per descomptat, el client està en condicions de sol·licitar un comprovant o rebut per cada desemborsament que realitzi, així com tenir constància que aquests terminis es reduiran del cost final que s'hagi d'executar un cop finalitzi la construcció.

Calculadora: Descobreix amb aquest simulador quines són les despeses associades a la compra d'un habitatge

 

 

-Temes relacionats-
up