Com vendre a l'estranger a través de marketplaces | EDE
Cómo vender en el extranjero a través de marketplaces
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Com vendre a l'estranger a través de marketplaces

Tue May 17 11:04:39 CEST 2022

Els marketplaces ofereixen importants avantatges en connectar productors i minoristes amb els clients finals, tant nacionals com internacionals

Els marketplaces estan guanyant protagonisme entre els consumidors i vendre a través d'ells suposa una oportunitat perquè les petites i mitjanes empreses (pimes) facin negocis a escala internacional. La situació derivada de la pandèmia ha impulsat aquest fenomen, tot i que els usuaris ja havien comprovat abans l'avantatge que suposa consultar un catàleg extens d'articles de tota mena, comparar preus i adquirir-los sense sortir de casa.

Segons l'informe State of Online Marketplace Adoption de 2022' de Mirakl, els consumidors espanyols realitzen el 39 % de les seves compres online en marketplaces, i el 43 %, ha augmentat el seu ús en l'últim any.

Què és un marketplace?

Els marketplaces són sistemes de compra centralitzats en una única plataforma digital que constitueix l'intermediari per fer la transacció de compravenda entre un proveïdor i un client. És a dir, són centres comercials online on s'agrupen diferents e-commerces o botigues online.

Aquestes plataformes de comerç digital possibiliten, d'una manera senzilla, la venda per Internet més enllà de les fronteres nacionals i permeten comercialitzar articles a altres països a companyies de totes les mides. A més, suposen una oportunitat per a aquelles empreses que pretenen accedir a nous públics i mercats a l'exterior, sense necessitat de cercar socis locals i fins i tot de conèixer l'idioma.

Pot interessar-te: ​La venda en línia mitjançant un marketplace

Com vendre en un marketplace?

El minorista es dona d'alta a la plataforma, puja la fitxa dels seus articles amb el preu i la informació i queden disponibles per als consumidors. Anunciant-se en un marketplace, les empreses guanyen visibilitat i aconsegueixen augmentar la demanda de les seves vendes. Entre els més populars hi ha Amazon, AliExpress o eBay.

Un dels avantatges de vendre a través d'un marketplace és que el tràfic està garantit i no cal generar-lo

El principal repte de vendre per Internet és aconseguir tràfic. Per això, un dels avantatges de vendre a través d'aquestes plataformes és que en un marketplace el tràfic està garantit i no cal generar-lo. Tot i això, les empreses han de tenir present que en aquestes plataformes la competència és alta.

Què cal tenir en compte a l’hora de vendre a través d’un marketplace?

Per saber si és rendible per a un negoci vendre a través d'un marketplace, cal analitzar els factors següents:

  • Comissió. Sol ser d'entre el 9,5 % i el 30 % de cada venda realitzada. Aquesta variació correspon al nivell de divulgació que se sol·liciti durant el registre. És a dir, com més gran sigui la visibilitat dels productes, més gran serà la comissió.
  • Marge de benefici. Per avaluar si compensa vendre mitjançant una plataforma digital, cal comprovar que el marge de guany supera el cost del producte sumat al de la comissió.
  • Termini. El termini per transferir les vendes varia de 2 a 45 dies a partir de la publicació de la comanda. D'aquesta manera, es garanteix una atenció adequada als clients. La logística pot anar a càrrec del venedor o del mateix marketplace, la qual cosa facilita el procés de fer enviaments a l'estranger.
  • Impostos. L'empresa ha de tenir en compte que, en funció del tipus de negoci i de les seves característiques, haurà de fer front a determinats tributs a l'hora de vendre a l'estranger. Els mateixos marketplaces ofereixen assessorament en la matèria.
  • Target. El públic que visita cadascuna d'aquestes plataformes pot tenir perfils diferents, tant pel que fa als seus interessos com factors demogràfics, una cosa que cal tenir en compte si es vol vendre fora de les fronteres. Cal triar el marketplace que tingui els usuaris més afins amb el target del negoci.
  • Stock suficient. L’empresa ha d’estar preparada per satisfer la demanda que generarà. Si les vendes s'incrementen considerablement i no es pot atendre els clients de manera àgil, això pot generar una experiència de compra negativa i influir en la imatge de marca. A Internet, les valoracions són públiques i tenen un gran abast.
  • Competència. Cal estudiar com s'anuncia la competència dins del mateix marketplace, és a dir, els articles similars que es comercialitzen i els seus preus de venda. Per atraure a més clients, és clau esbrinar què estan oferint per poder diferenciar-se.

Altres canals de venda online: les xarxes socials

Les xarxes socials com ara Facebook, Instagram o WhatsApp també són un instrument rellevant per donar a conèixer un producte, tant a escala nacional com internacional. Estan concebudes per fomentar l'intercanvi d'informació i són canals adequats perquè les marques connectin amb els clients habituals i, també, amb els potencials i els ofereixin l'opció de comprar els seus productes o serveis de manera àgil i senzilla.

En qualsevol cas, cal tenir en compte que cada xarxa social té un perfil d'usuari diferent, per això, tal com aconsella Miguel Román, consultor de comunicació de RocaSalvatella al webinar 'Tendències en XS d'aquest 2022 per a la teva empresa', organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, «cal començar amb una, refermar la presència i, posteriorment, treballar en altres».

A més, suposen una eina útil per conèixer les tendències en diferents mercats i permet segmentar els continguts i la publicitat per àrees geogràfiques, la qual cosa farà el procés de venda més eficient.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa't assessorar per un especialista.

Fotografia de Pixabay a Pexels
-Temes relacionats-
up