Com una pime ha de planificar una despesa important | EDE
cómo debe una pyme planificar un gasto importante
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com una pime ha de planificar una despesa important

Wed Jul 20 08:22:15 CEST 2022

La planificació pressupostària i tenir previstes possibles vies de finançament són clau perquè una pime pugui afrontar una despesa rellevant.

Les petites i mitjanes empreses (pimes) han de planificar amb el temps suficient les despeses que suposin un desemborsament més gran, com l'adquisició d'una màquina o d'un vehicle, perquè puguin comptar amb els recursos econòmics necessaris. No obstant això, també pot passar que arribi una despesa inesperada, com una sanció administrativa o obres a la seu per una inundació. En qualsevol cas, una despesa rellevant té un efecte sobre la liquiditat i sobre la capacitat per atendre les despeses a curt termini, per la qual cosa cal analitzar la situació comptable de l'empresa per identificar solucions que millorin el capital circulant.

Eines per al control financer de l’empresa

La planificació financera d'un negoci consisteix en l'elaboració d'un pla financer integral, detallat i personalitzat a la realitat de l'empresa, en què es justifiqui com s'assoliran els objectius que s'han marcat prèviament, incloent-hi els terminis, els costos i els recursos necessaris. D'aquesta manera, es poden complir els compromisos de despeses que s'han establert, sense posar en risc la solvència de l'entitat.

De cara a exercir un control financer eficient amb què poder emprendre una despesa important, hi ha eines a l'abast de qualsevol pime:

  • Elaborar un pressupost. Per optimitzar i ajustar totes les partides de despeses. Aquest pressupost s'ha de revisar regularment i establir objectius a mitjà i a llarg termini.
  • Dur a terme una comptabilitat de costos. Per tal de recopilar la informació relativa als costos de la companyia. Això afavoreix una optimització més gran dels processos.
  • Realitzar una anàlisi financera. En què s'anticipen possibles escenaris que pot haver d'afrontar l'empresa.
  • Apostar per una auditoria. Per conèixer l'estat real de les finances de l'empresa, això permetrà elaborar posteriorment estratègies i plans de negoci que s'adaptin a la realitat de la pime i del mercat.
  • Potenciar els sistemes d'informació per a la gestió integral de les empreses (ERP, per les seves sigles en anglès, d’Enterprise Resource Planning). Les ERP són plataformes informàtiques per exercir un control financer efectiu d'una organització, i permeten dur a terme una supervisió pressupostària i monitoritzar permanentment les despeses.

Pot interessar-te: Eines per al control financer de la meva empresa

Com puc millorar la liquiditat de la meva empresa per fer front a grans despeses?

Per millorar el capital circulant en una empresa, de manera que es puguin emprendre les despeses importants previstes, hi ha diverses alternatives, com realitzar un major control sobre el fons de maniobra, reduir les despeses o automatitzar processos mitjançant solucions digitals. A més, les pimes compten amb un ventall d'alternatives de finançament bancari, entre les quals cal destacar:

  • Línies de crèdit. És una solució a llarg termini per finançar i sanejar el circulant d'una empresa, per la qual el banc posa a la seva disposició una determinada quantitat de diners durant un termini estipulat, i només haurà de pagar interessos per la quantitat utilitzada. És a dir, s'aconsegueix una liquiditat immediata, però també obliga a estar més pendent de la gestió de les despeses.
  • Aval bancari. És un contracte en què es manifesta el compromís de compliment per part d'una empresa de certes obligacions davant d'un tercer. Permet a una pime obtenir la solvència i l'agilitat necessàries per poder assumir els seus compromisos i garantir que pugui continuar amb la seva activitat.
  • Préstecs. En condicions preferents, segons el tipus d'empresa i projecte.
  • Línies ICO. L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) és un organisme públic que atén nous projectes d'inversió. La cobertura de l'aval és per a pimes i autònoms i cobreix el 80 % de l'operació. Per a les empreses que no reuneixin la condició de pime, fins al 70 % en cas de noves operacions, i el 60 % si es tracta d'operacions de renovació. Les línies ICO ofereixen terminis de fins a 20 anys i un import màxim a finançar de fins a 12,5 milions d'euros.
  • Fons europeu Next Generation EU. Les claus de les convocatòries i de les licitacions d'aquest fons es troben al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol. A més, inclou el fons Next Tech, que té com a objectiu invertir i donar suport al desenvolupament d'empreses en tecnologies disruptives. Els bancs exerciran un paper fonamental per mitjà de cofinançar les inversions, canalitzar les ajudes i exercir un efecte d'amplificació.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

En qualsevol cas, és clau comptar amb l'assessorament professional d'un gestor del banc abans de decantar-se per una opció de finançament, ja que resoldrà qualsevol dubte i aconsellarà què és el més adequat segons la situació de l'empresa.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up