Com trobar casa sense perdre el seny? | EDE
Prueba Encontrar Casa 1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Com trobar casa sense perdre el seny?

Fri Oct 04 12:25:19 CEST 2019

La compra d'una casa sol donar-se en un moment vital ple d'il·lusió, però el procés fins a la seva adquisició també pot arribar a ser un maldecap, ja que ens exigeix paciència i prendre moltes decisions amb rapidesa. Els grans aliats per no perdre el seny són la temperància i la constància: saber esperar el moment en el qual, en veure un habitatge, puguem visualitzar-nos vivint-hi.

La meitat dels espanyols triga menys de 6 mesos a comprar, encara que la mitjana arriba als 13 mesos.

En un any en què s'ha disparat la compra d'habitatges, amb un increment de l'11,6% a l'abril de 2018, segons el Consell General del Notariat, la paciència serà la gran companya d'un viatge que durarà més d'un any, però que també es pot resoldre en uns sis mesos. De fet, la meitat dels espanyols triga menys de 6 mesos a comprar, encara que la mitjana arriba als 13 mesos.

Es tracta d'un procés suficientment llarg i important com per generar estrès i ansietat en el comprador. L'emoció i la preocupació apareixen conjuntament com a resultat de la tensió sostinguda en el temps causada per la recerca de casa. 

Estudis com ‘At Home in Europe’, de la consultora Re/Max, revelen que el 80% dels europeus que han comprat estan satisfets amb la seva elecció. Aquest informe indica també que a Europa es veuen de mitjana uns set habitatges abans de decidir-se per la compra; l'estadística també determina que el 38,8% dels compradors se sent molt satisfet; un 41,5%, simplement satisfet, i un 15,5% moderadament satisfet. D’altra banda, la insatisfacció es mou entre el 3 i l'1,2% dels compradors. Concretament, els aspectes que més desagraden en la compra d'habitatge són la distància fins al centre de la ciutat, l'escassetat de zones verdes i la manca d'aparcament i d'estacions de metro.

Definir per què volem un habitatge

Per no errar en l'elecció és clau saber per què volem un habitatge. Són moltes les ocasions en què els compradors es llancen al mercat sense tenir clars els seus objectius i es topen amb una oferta aclaparant. Això deriva en visites infructuoses a pisos que no encaixen amb les seves aspiracions, que minen la il·lusió i generen ansietat. Segons aquest estudi, set de cada deu futurs compradors faran servir l'habitatge com a primera residència. Tenir clar l'objectiu ajudarà a descartar uns habitatges i a prioritzar-ne uns altres, ja que el comprador podrà començar a prendre les seves primeres decisions.

 
Prueba Encontrar casa 2

Fer comptes

Un segon consell per no perdre l'esperança és tenir molt clar el pressupost, les despeses derivades, la hipoteca i tot el que comportarà en termes econòmics mudar-se al nou habitatge. És necessari haver estipulat el capital en privat, l'estalvi que es pot aportar, les possibilitats de finançament bancàries i saber exactament quant es pot gastar per evitar desgavells i visites a pisos que realment són inaccessibles. 

 
Prueba Encontrar casa 2

No obstant això, és aconsellable buscar alguna cosa per sobre del capital del qual es disposa per no descartar habitatges que eventualment puguin estar a l'abast... si es negocia amb intel·ligència. Igualment, el comprador ha d'haver fet els deures i conèixer el mercat que està pentinant, sobretot saber quins preus es paguen a cada zona per detectar oportunitats.

 
Cal posar-hi una mica d’imaginació i tenir molt clar que gairebé tots els espais i elements es poden modificar, excepte les parets mestres.

Ser realista amb el que es pot comprar

Encara que sembli evident, tocar de peus a terra és també un requisit. És fàcil deixar-se portar pels somnis i les aspiracions personals, i això pot dur a concertar visites a habitatges que en realitat no encaixen. Per això, és important plantejar-se quins són els requisits mínims necessaris i quins són més o menys prescindibles.

 
Prueba Encontrar casa 4

Gairebé tot es pot canviar

Un altre error que es comet en buscar pis és cenyir-se al disseny actual que presenta l'habitatge, sense tenir en compte les possibilitats que ofereixen les reformes. Cal posar-hi una mica d’imaginació i tenir molt clar que gairebé tots els espais i elements es poden modificar, excepte les parets mestres -que en ocasions imprimeixen límits restrictius-. L’única cosa que no es podrà modificar mai és la ubicació del pis i la seva orientació. Igualment, si el pis es troba en un carrer que ens agrada, sempre ens hauria de satisfer. Acceptar això amb sensatesa facilita la presa de decisions i redueix la frustració

Resoldre els dubtes abans de fer la visita i tenir ajuda professional

És habitual perdre la paciència en visites a pisos que no només no satisfan les nostres expectatives, sinó que ni tan sols s'ajusten al que estem buscant. Moltes vegades, propietaris constrets per la venda exageren les condicions de l'habitatge, ometen informació o sobredimensionen la superfície. El comprador pot estalviar-se aquestes visites amb una simple trucada telefònica per aclarir detalls bàsics. 

 
El mòbil ja és avui el primer dispositiu per comprar i llogar pis, segons diversos estudis del sector immobiliari.

Així mateix, és molt important deixar-se assessorar per professionals: posar-se en mans d'un agent immobiliari i esperar suggeriments que compleixin amb les nostres expectatives (això no implica abandonar el rastreig propi). El mòbil, que ja és avui el primer dispositiu per comprar i llogar pis segons assenyalen diversos estudis del sector, pot obrir-nos les portes a ser propietaris.

 
Prueba Encontrar casa 5

Pot passar que no trobem un habitatge al nostre gust. Si perdura aquesta situació després de més d'un any –temps com per haver considerat suficients possibilitats - cal sobreposar-se a la decepció i reenfocar tot el procés. El perfeccionisme és recomanable sempre  que no posi al comprador en un bucle de recerca infinita sota la premissa de ‘sempre es pot trobar una cosa millor’.

És molt important tenir present que la compra de l’habitatge necessita paciència però també positivitat i determinació. Mantenir l'ansietat a ratlla, seguir la intuïció i no oblidar les necessitats de l’habitatge, guiaran una recerca precisa amb un índex d'èxit molt alt. No cal desanimar-se.

Fotografies d'Anthony Tran, Breno Assis, Rawpixel i J. Kelly Brito a Unsplash

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up