Com seran els sopars d'aquest Nadal? | EDE
movi-image-cenas-navidad-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Com seran els sopars d'aquest Nadal?

Fri Dec 11 12:15:03 CET 2020

L'hostaleria, la restauració i l'oci són els sectors més afectats per la pandèmia de la COVID-19 i el 75 % de les companyies acabaran l'any amb una rendibilitat negativa, segons el Banc d'Espanya

L'Estudi sociològic sobre l'hostaleria, elaborat per Sondea per conèixer l'opinió de la població sobre l'impacte de la situació actual en el sector de l'hostaleria, recull que tres de cada quatre espanyols estan desitjant que passi la crisi sanitària de la COVID -19 per poder anar més als bars i als restaurants. 

No obstant això, la segona onada de la pandèmia està retardant aquest moment i les mesures per contenir el nombre de contagis estan afectant en gran manera aquest sector, ja que en moltes ciutats s'ha decretat el tancament dels establiments o se n'ha limitat l’aforament i l’horari d'obertura. I per aquest motiu, afegeix l'estudi, a un 85 % dels enquestats els agradaria poder ajudar l'hostaleria en aquests moments tan difícils.

Això passa unes setmanes abans que el 2020 arribi a la seva fi, dates marcades pel Nadal, en què les reunions entre amics, familiars i companys de feina es produeixen, en molts casos, al voltant d'una taula d'un restaurant. Com molts altres, els sectors de l'hostaleria, la restauració i l'oci fa mesos que acumulen pèrdues i les previsions continuen sent molt negatives. Segons les dades recopilades per la Central de Balanços del Banc d'Espanya, el 75 % de les companyies d'aquests sectors acabaran l'any amb una rendibilitat negativa, que se situarà en el -12,4 %. I en això pot influir la campanya nadalenca, ja que suposa un percentatge molt important de l'any. Al món hoteler, per exemple, suposa al voltant d'un 10 % dels ingressos anuals, que aquest any es reduiran en més d'un 70 %; és a dir, una pèrdua de més de 50.000 milions d'euros en ingressos, segons estimacions del president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, i que recull Servimedia.

Pot interessar-te: L'efecte de la segona onada de la COVID-19 en l'activitat comercial a Espanya


Què poden fer els consumidors?

Davant d'aquest context de gran incertesa sobre com serà el Nadal i com o on es podrà anar a dinar o a sopar i reunir-se, els consumidors tenen l'opció d'adaptar-se a les noves mesures i intentar impulsar així un sector que, com molts altres, fa mesos que intenta revertir aquesta situació, sempre complint amb totes les mesures de seguretat i higiene. Encara que sembla que la intenció va en aquest sentit, ja que segons una enquesta realitzada per El Tenedor, més de la meitat dels usuaris pensen celebrar les festes en un restaurant si les circumstàncies i les restriccions ho permeten.

Adaptar l'horari avançant l'hora dels sopars o canviar-los per dinars

Una d'aquestes formes és acollir-se a l'horari anglès. A causa de les restriccions, molts establiments tenen l'obligació de tancar abans de mitjanit, però això no ha de suposar l'anul·lació dels sopars. Ara, les 20 hores són les noves 22 hores. Segons aquesta enquesta, les reserves per sopar a les vuit del vespre representen ja el 13 % del total, i ha augmentat cinc punts durant els últims mesos. I si aquesta situació no convenç a tothom, sempre queda la possibilitat d'apostar pels dinars. També està canviant la tendència en aquest sentit, ja que ara suposen la majoria de reserves; un 55 % del total, quan abans la situació era la inversa. 

En el cas que no es pugui avançar l'horari per les limitacions per anar-hi presencialment, el delivery i el take away poden suprimir el fet d’haver de cuinar el menú a casa. En aquest cas, els assistents a la reunió només hauran de preparar la taula al seu gust i acordar quin és el restaurant al qual volen encarregar els plats nadalencs. Sigui per telèfon o a través d'una aplicació, per anar a recollir-lo o per enviar-lo fins a la mateixa porta de casa, els establiments s'estan preparant per rebre qualsevol mena de comanda.

Els restaurants i les plataformes es preparen per ajudar

El 86 % dels enquestats per El Tenedor afirmen que obriran aquest Nadal si la situació els ho permet; encara que només un 9 % creu que l'ocupació arribarà a superar el 70 % i la majoria pensa que s'aconseguirà entre un 20 % i un 50 % d'aforament. Sigui com sigui, "la restauració que obri ho farà a ple rendiment", assegura Paula Nevado, secretària general de Marcas de Restauración, perquè "són dates en què es concentra un percentatge molt alt del consum en general i de la mateixa restauració". Per aquest motiu, els treballadors del sector també "estan demostrant una capacitat d'adaptació sorprenent i estan implementant totes les mesures per fer dels seus espais llocs segurs".

Les plataformes de delivery llancen packs nadalencs per celebrar els sopars d'empresa virtuals

Tot i això, és possible que a causa de les mesures que limiten la mobilitat, molts no puguin sortir a dinar o a sopar fora de casa. Per això les plataformes de repartiment a domicili també estan intentant donar suport a l'hostaleria. Per exemple, Glovo ha llançat una iniciativa per facilitar la celebració de les reunions empresarials de manera virtual a les més de 250 ciutats on té presència. I si el teletreball està funcionant a la perfecció, per què això no pot ser una bona idea? 

Davant d'aquesta situació, només queda que els consumidors s'adaptin a aquest “nou Nadal” i que els hostalers es posin a elaborar els menús. En aquest sentit, El Tenedor dona alguna pista: els rostits, els plats tradicionals, els peixos, el marisc i els plats de cullera són els favorits per a aquest Nadal, sigui al mateix establiment o a casa. Com es pugui i on es pugui, però si el restaurant no és l'amfitrió que ho sigui el convidat perquè, en un futur, consumidor i establiment puguin tornar a trobar-se.

Fotografia de Fabio Sangregorio a Unsplash
-Temes relacionats-
up