cómo solicitar un datáfono o TPV para mi negocio
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com puc sol·licitar un datàfon o TPV per al meu negoci?

27/06/2022

Amb un datàfon o TPV l'empresa pot acceptar pagaments amb targeta i automatitzar processos, estalvia temps i diners alhora que millora la seva imatge

Un terminal punt de venda (TPV) és un programari informàtic que permet ajudar a la gestió de les vendes d'un negoci i que es sustenta materialment en un datàfon, que és l'aparell que utilitza un establiment per dur a terme operacions amb els seus clients, com ara el pagament amb targetes de crèdit o de dèbit. El cost és assumible i val la pena perquè, a més d'afavorir la digitalització d'una petita i mitjana empresa (pime), també contribueix a millorar la seva imatge davant de clients i proveïdors.

Des d'un punt de vista operatiu, un TPV és fàcil de fer servir i molt intuïtiu, per la qual cosa pot ser utilitzat per qualsevol treballador de l'empresa. A més, la majoria dels TPV són tàctils i es poden integrar amb altres dispositius, com ara un ordinador o una tablet.

Com puc adquirir un TPV per al meu negoci?

Qualsevol empresa que vulgui incorporar un TPV té dues opcions: comprar-lo a una companyia o llogar-lo a un banc. El cost d'adquisició elevat fa que sigui més adequat apostar per la segona opció. A més del preu, llogar un dispositiu d'aquestes característiques a una entitat bancària té altres beneficis:

 • El banc posa a disposició de la pime un ampli catàleg de TPV, de manera que es pot triar el que s'ajusti millor a les necessitats del negoci.
 • És habitual sol·licitar periòdicament el canvi de TPV per un altre de més modern.
 • A mesura que les vendes augmenten, és possible acordar amb el banc reduir el percentatge que s'abona de comissions.

Quines operacions es poden realitzar amb un TPV?

 • Gestionar els cobraments a clients, per a la qual cosa s'introdueix l'import corresponent que es satisfà en metàl·lic o a través de la targeta bancària. La impressora emet el tiquet i la informació s'emmagatzema a la base de dades.
 • Efectuar devolucions en cas de ser necessari, identificant de manera automàtica el càrrec que cal revisar i els productes que es veuen afectats.
 • Optimitzar el control de caixa, incloent-hi informació actualitzada sobre cada venda que es realitza, els diners que s'han manejat o, fins i tot, poder personalitzar les dades sobre l'activitat de cada venedor.

Pot interessar-te: Del datàfon al TPV: quina és la millor opció de pagament?

Tipus de TPV

Hi ha diferents tipus de TPV que s'intenten ajustar a les necessitats reals que té cada empresa. Per exemple, hi ha TPV físics i virtuals (idonis per a un e-commerce), així com específics per sectors i activitats. Aquests són alguns dels més destacats:

 • TPV clàssic. És el que fins fa uns quants anys tenia la gran majoria d'establiments comercials. Consta d'un lector de codi de barres i un datàfon que s'integra al sistema informàtic de l'establiment.
 • TPV sense fil. No necessita un contacte físic entre datàfon i targeta bancària, i només requereix una connexió wifi (habitualment la del local on es presta el servei) per funcionar.
 • TPV mòbil. Posseeix la seva pròpia connexió a la xarxa i permet el pagament contactless, simplement apropant la targeta al datàfon. Un dels seus principals avantatges és que possibilita completar una transacció comercial a qualsevol lloc on es trobi físicament el client.
 • TPV virtual. Permet cobrar online als clients mitjançant una passarel·la de pagament de manera còmoda i segura.
 • TPV Smart. El desenvolupament de la tecnologia permet comercialitzar TPV mòbils i virtuals cada cop amb més utilitats i més personalitzats a la realitat de cada empresa i de cada sector d'activitat. És el cas de Banc Sabadell, que ha llançat un TPV Smart de gran utilitat per al sector de la restauració, el primer d'aquestes característiques que es posa en circulació a Espanya. Aquest TPV permet instal·lar apps com si es tractés d'un telèfon mòbil, incloent-hi una que possibilita dividir el compte entre diversos comensals encara que a efectes de la caixa de l'empresa es rebi només un únic pagament. També ofereix l'opció de deixar propines a través del pagament amb targeta, poder fer un arrodoniment de cada compte per destinar-lo a finalitats solidàries, dur a terme promocions entre els clients de manera automàtica, gestionar qualsevol reserva o poder rebre el compte per correu electrònic a cop de paper.

Avantatges dels TPV mòbils, virtuals i Smart

Alguns beneficis que ofereixen aquests dispositius són:

 • Faciliten els pagaments dels clients.
 • Compten amb un procés d'instal·lació simple i completament gratuït.
 • No depenen d’una xarxa wifi per processar els pagaments.
 • És possible cobrar de forma ràpida i completament segura, i permeten confirmar qualsevol transacció en el moment en què s'efectua.
 • Cost operatiu reduït.
 • Permeten als clients pagar amb gairebé qualsevol targeta bancària, així com a través de qualsevol wallet del mercat.
 • Afavoreixen que l'empresa no perdi cap venda.

En qualsevol cas, és recomanable, abans d'apostar per un tipus de TPV o un altre, que l'empresa compti amb l'assessorament d'un professional, com ara el gestor de l'entitat bancària, que orientarà sobre quin mètode és el més adequat d'acord amb la seva situació i les seves necessitats.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre quin li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

 

Vols saber com continuar creixent?
Som el banc que la teva empresa necessita
Descobreix per què
Fotografia de Blake Wisz a Unsplash
-Temes relacionats-
up