Com puc convertir la meva casa en un espai intel·ligent? | EDE
movi-image-elpais-convertir-casa-inteligente-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com puc convertir la meva casa en un espai intel·ligent?

Wed Feb 19 08:58:05 CET 2020

L’habitatge intel·ligent no és ciència ficció. Avui és a l’abast de gairebé qualsevol butxaca automatitzar diverses funcions dels dispositius de la teva llar. Des de les persianes i les bombetes a la rentadora

Avui és possible automatitzar moltes funcions del teu habitatge començant amb una inversió reduïda. Ja no és novetat que la calefacció, la il·luminació o molts electrodomèstics es poden controlar a través d’una aplicació al mòbil o la tauleta tàctil o a través d’ordres amb la veu. Amb això, és possible reduir el consum d’electricitat, gas i aigua, i millorar la seguretat i la comoditat de la teva llar. Aquests sistemes es poden executar per control remot o dins de casa, amb sistemes sense fil o a través de cablejat i la seva instal·lació és mínima. La condició indispensable és comptar amb una bona xarxa wifi que inclogui tot l’habitatge

A partir de 110 euros és possible configurar un sistema senzill per fer el teu habitatge intel·ligent. “Pots comprar quatre bombetes i quatre endolls que atenguin les teves ordres des del mòbil”, explica l’expert en aquest tipus de tecnologia, coneguda com domòtica, Víctor Gil. Aquestes es connecten a la Xarxa i a través d’una aplicació o un assistent de veu pots regular-ne la seva potència.

Actualment en el mercat existeix una variadíssima oferta de bombetes i endolls, entre altres dispositius tradicionals, disponibles en botigues especialitzades i Internet, però també a través de plataformes com Amazon, que compten amb connexió a xarxes wifi i, per tant, poden rebre les ordres dels nostres dispositius. Caldrà, doncs, fixar-se en aquests articles amb el cognom de connexió a l’hora d’adquirir-los.

Televisors i persianes, opcions connectades populars

Si volem automatitzar el nostre sistema de persianes, necessitem instal·lar-ne unes amb motor per pujar i baixar i un receptor. Després, a través del nostre mòbil podrem pujar-les i baixar-les al nostre antull estant a casa o a centenars de quilòmetres. No faria falta canviar les persianes que ja tenim. Només caldria tenir un endoll controlat per wifi i un motor elèctric, des de 60 euros en total, tot i que el preu supera els cent euros en els sistemes més sofisticats.

Ja és freqüent comptar amb una televisió intel·ligent connectada a Internet, la qual cosa permet accedir a plataformes com Netflix o HBO. Aquest aparell ha estat el pioner però el sistema s’està estenent i ja arriba a les neveres, rentadores, microones, forns… que podem connectar o desconnectar des del nostre telèfon o ordinador. Els assistents de veu com Alexa (Amazon, des de 99 euros), Siri (HomePod d’Apple per 329 euros) i Google Assistant (a partir de 99 euros) són els exemples més populars d’aquesta nova tendència. La gran presència d’aquestes poderoses companyies a través del mòbil les converteixen en les més accessibles per als usuaris.

COM ES FA UNA INSTAL·LACIÓ D’APARELLS 'SMART'?

No farà falta cap instal·lació complementària per posar-los en funcionament, llevat de descarregar-se l’app amb la qual es controlen en el mòbil, la tauleta tàctil o l’ordinador. Per exemple, pel control del reg del jardí, a més d’una instal·lació adequada, no necessitarem res més que un dispositiu automatitzat per obrir i tancar l’aixeta connectada a Internet. Aquesta rebrà les ordres que enviem des del nostre mòbil.

Els controladors per veu tenen com a única missió portar el control de la nostra casa o del nostre oci (buscar música, emissores de ràdio, dir-nos el temps que fa, una adreça concreta, etcètera) sense haver de tocar el mòbil. Actuen com els dispositius de mans lliures que tenen ja molts automòbils on és possible demanar diverses opcions sense haver d’aixecar les mans del volant.

Quines funcions del teu habitatge pots controlar des del teu mòbil o ordinador?

Existeix una gran varietat de sistemes que pots connectar al mòbil per facilitar el teu dia a dia. Tot depèn de les teves necessitats. Aquests són els més habituals: 

  • Control de les alarmes i vigilància del teu habitatge. Pots veure en tot moment el que passa dins o fora de casa teva, a més d’activar o desactivar-la a distància. 
    Encesa i apagada de calefacció i aire condicionat, seleccionant a través del termòstat la temperatura que desitges en cada moment.
    Programació del reg, a més del control de la temperatura de les plantes.
    Sensors de moviment.
    Detecció de fums i d’inundacions a la llar amb la possibilitat de tancar o obrir claus de pas des del teu mòbil.
    Temperatura de l’aigua.
    Pujar i baixar persianes.
    Encendre o apagar llums.
    Controlar l’apagada o encesa d’electrodomèstics, així com dels teus equips multimèdia (televisió, gravació de programes, equips de música…).
    Obertura de la porta de l’habitatge sense necessitat de claus.

Quins electrodomèstics intel·ligents puc comprar?

Els aparells electrònics domèstics connectats a la Xarxa pertanyen a la definició de l’Internet de les Coses, que fa referència a la interconnexió digital d’objectes quotidians i que tindrà un gran auge amb la tecnologia 5G per als telèfons mòbils, quan les possibilitats de connexió es multipliquin i augmenti la velocitat.

A més de les smart tv, els casos més cridaners són els de les neveres, que poden arribar a elaborar menús d’acord amb els productes que continguin i que, fins i tot, faciliten una llista de la compra per reposar els queviures que falten i, pròximament, podrien fer la compra automàticament a través d’Internet.

Víctor Gil destaca que, a més, ofereixen una major eficiència en el consum, administrant, en el cas de les rentadores, per exemple, la quantitat de detergent o d’aigua per realitzar una bugada.

Rentadores que estalvien aigua

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) les rentadores SmartThings de Samsung, que es poden adquirir a partir dels 750 euros, i les Smart ThinQ de LG, a partir de 700 euros són actualment les millor valorades pels usuaris per la seva aplicació mòbil.

Els models de rentadores amb connexió a wifi més barates són les de les marques Hoover i Candy, disponibles per 300 euros, que s’equipara al de les rentadores convencionals. Aquest tipus d’electrodomèstic, això sí, gasta més electricitat, ja que quan estan parades el mòdul wifi continua actiu, cosa que n’incrementa el consum. L’estalvi d’aigua pot compensar aquest augment de la despesa elèctrica. Fins a 7.000 litres a l’any es poden estalviar en els models més sofisticats, com el WM6YH890ES de Siemens, el preu del qual és de 1.680 euros.

 

movi-image-elpais-convertir-casa-inteligente-2

 

Frigorífics que fan inventari

Molts frigorífics intel·ligents compten amb càmeres que fotografien tant l’interior com l’exterior de la nevera quan es tanca la porta. Són capaços fins i tot de distingir nombrosos tipus d’aliments i avisar-te a través del mòbil d’allò que cal reposar. També et notificaran qualsevol incidència en el seu funcionament. Els models més eficients en consum energètic ja porten el wifi incorporat. Entre els models més sofisticats hi ha el frigorífic combi KGN36HI32 de Bosch, que costa 1.560 euros, l’LG Combi 200X 60 A, més assequible, per 749 euros. L’oferta comença a ser cada vegada més gran la qual cosa permet preus menors davant de models similars que no es poden connectar.

On trobar dispositius intel·ligents que gestionin el meu habitatge?

La indústria de l’electrònica ha apostat clarament per la casa intel·ligent. Amazon, Apple o Google estan lliurant la batalla de l’habitatge domòtic per tots els públics, tot i que afecta a centenars de productors. Així, les firmes de telèfons mòbils han estat pioneres en desenvolupar aplicacions per als seus smartphones, creant al seu voltant nombroses solucions a les que s’hi han apuntat altres companyies. Destaca, per exemple, l’aposta de la xinesa Xiaomi, amb més de 15 gadgets específics per convertir la teva llar en intel·ligent. Empreses tradicionals com Philips, Osram o Simon estan aportant solucions amb les seves bombetes i endolls intel·ligents que són el primer pas per començar a crear un habitatge connectat.

Sempre s’ha de tenir en compte la compatibilitat dels gadgets que s’ofereixen respecte al sistema que tenim instal·lat a l’ordinador o al telèfon. Els productors busquen la major compatibilitat però convé preguntar en el moment de compra per no adquirir productes que després no funcionin amb el nostre software.

Quin és el millor assistent de veu?

Alexa (Amazon), Siri (Apple) i Google Assistant són els reis dels assistents de veu intel·ligents. A través d’ells pots donar les ordres oportunes per utilitzar els dispositius que hi tinguis associats. Així, no només et permeten escoltar música, sinó també controlar bombetes, endolls o qualsevol altre aparell amb el qual siguin compatibles.

Alexa

Aquest sistema d’Amazon és, fins ara, el que té major compatibilitat, amb més de 28.000 dispositius de 4.500 fabricants diversos de bombetes, endolls, termòstats, entre altres dispositius. Un altre dels seus avantatges és que es pot instal·lar en telèfons mòbils d’Android i IOS. L’únic entrebanc és que és una mica bàsica en el seu diàleg i entén pitjor les ordres que Google Assistant que en aquest aspecte, es troba més desenvolupat.

Cortana

L’assistent Cortana de Microsoft utilitza integracions de dispositius a través d’Alexa, tot i que poc a poc va incorporant integracions directes.

Google

L’assistent de veu de Google és compatible amb 10.000 dispositius i ofereix l’avantatge d’una major intel·ligència artificial en les seves respostes i conversacions. Clarament, Alexa el supera en dispositius compatibles, però tot i així, l’oferta de Google és amplíssima per fer una casa intel·ligent.

Siri

Malgrat ser el primer assistent de veu en aparèixer, l’assistent d’Apple ha optat per un àmbit més petit, i és compatible amb gairebé 300 dispositius. Els experts apunten a que aquest entorn més tancat el converteix en el sistema de control a través de la veu més respectuós amb la privacitat de l’usuari.

Quant em costa fer la meva casa intel·ligent?

Com apunta l’expert Víctor Gil, un dels primers passos cap a l’habitatge intel·ligent pot ser comprar bombetes i endolls que atenguin les teves ordres des del mòbil. Per 110 euros es poden comprar quatre bombetes i quatre endolls, des de 16 euros cada un. A partir d’aquí pots adquirir sistemes de vigilància, termòstats, sensors de moviment per activar la il·luminació i, per descomptat, electrodomèstics.

 

Fotografia de Sana Saidi a Unsplash
-Temes relacionats-
up