Com puc analitzar la salut financera de la meva empresa? | EDE
cómo analizar la salud financiera de mi empresa
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com puc analitzar la salut financera de la meva empresa?

Tue Jul 19 08:47:37 CEST 2022

El pressupost o les auditories permeten conèixer la salut financera d’una empresa i prendre decisions per redistribuir els recursos buscant maximitzar el benefici.

Els gerents d'una empresa han de mesurar constantment la salut financera de l'organització, amb l'objectiu de conèixer si disposa de la capacitat suficient per atendre els compromisos de pagament i poder mantenir operatiu el negoci.

La salut financera equival a tenir solvència financera i una tresoreria sanejades, cosa que possibilita administrar correctament el nivell d'endeutament i els recursos propis. Per mesurar tot això, n'hi ha diverses eines de control comptable i d'auditoria financera, com l'elaboració d'un pressupost o el control de costos.

La importància del control financer

La solvència en una empresa és la capacitat per fer front als pagaments. Com més gran sigui la solvència de l'entitat, de més fortalesa disposarà per fer front a situacions econòmiques difícils. Per regla general, tenir prou solvència significa per a una companyia comptar amb una tresoreria adequada i un balanç financer sanejat amb un nivell de deute que resulti assumible.

La principal estratègia per analitzar la tresoreria és mitjançant el control financer, que permet revisar els comptes de l'entitat i conèixer l'estat real en què es troben tant les despeses com els ingressos. La informació que aporta el control financer serveix perquè el responsable comptable pugui reportar a cada departament de la companyia possibles errors o desviacions al pla econòmic i sanejar possibles desajustos.

Una avaluació eficaç del control financer també pot ajudar a reduir els costos de gestió, trobar i reparar possibles desequilibris i, amb això, maximitzar-ne el benefici.

Pot interessar-te: Com puc millorar la liquiditat de la meva empresa?

Principals eines per mantenir una bona salut financera

  • El pressupost. En aquest document s'ordenen i es reajusten partides de despeses, i permet revisar els objectius de manera que sigui possible atendre els compromisos de pagament a llarg termini mentre es compleix amb els reptes fixats per a tot l'exercici. És l'eina clau en el control financer, ja que detalla l'estat comptable de l'entitat, el balanç d'ingressos i de despeses i el flux d'efectiu. Amb tota aquesta informació, els gerents poden prendre decisions estratègiques que garanteixin la supervivència de la companyia.

  • La comptabilitat de costos. L'objectiu és verificar, controlar i distribuir els costos que l'organització té. En una fase inicial es recopila tot allò relacionat amb les despeses i els costos de l'entitat. A partir d'aquí, es poden optimitzar els processos, tot redirigint els recursos econòmics sota la premissa d'una eficiència més gran.
  • L’anàlisi financera. Permet anticipar escenaris potencials per a l'empresa, de manera que es pugui comptar amb els recursos econòmics suficients, en el cas d'una situació extraordinària. Per exemple, gràcies a una exhaustiva anàlisi financera es podrà concretar aproximadament quina ha de ser una adequada dotació econòmica per al fons de maniobra de l’entitat. A l'anàlisi financera es té en compte la situació econòmica de l'empresa tant a curt com a llarg termini.
  • El control de crèdits. El finançament extern pot suposar un suport econòmic important per a les empreses, tot contribuint decisivament al creixement. Per això, cal avaluar a què es destinaran aquests fons i, sobretot, assegurar-se que les quotes de devolució no comprometin la liquiditat a futur.
  • L'auditoria. Permet conèixer l'estat real de les finances d'una empresa i facilitar la presa de decisions estratègiques posterior. Perquè sigui el més objectiva possible, se sol encarregar a una entitat externa, que avalua tots els paràmetres relacionats amb el control financer.

Pot interessar-te: Informe SOC, per què és clau per a l'empresa?

  • Els sistemes de planificació de recursos empresarials (ERP, per les sigles en anglès). Són plataformes informàtiques que permeten exercir un control financer efectiu d'una empresa mitjançant una supervisió pressupostària. D'aquesta manera, és possible fer un càlcul dels recursos necessaris per complir l'estimació de vendes, establir una monitorització constant de les despeses i potenciar la comptabilitat analítica a dins de la companyia.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia d'Olya Kobruseva a Pexels
-Temes relacionats-
up