Com protegir el teu entorn del coronavirus | EDE
movi-image-lainformacion-proteger-entorno-coronavirus-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
Només uns minuts del teu temps

Com protegir el teu entorn del coronavirus

Thu Apr 16 09:04:53 CEST 2020

Tot i que la higiene de mans i el distanciament social són la millor prevenció, netejar la llar o el cotxe poden minimitzar els riscos de contagi

A més del distanciament social i de l’ús d’elements com mascaretes o guants a mode de barrera de contenció, rentar-se freqüentment les mans amb sabó i gel hidroalcohòlic segueix sent la millor mesura de prevenció. No obstant això, s’ha demostrat que el virus pot quedar-se en el nostre entorn, per això mateix és fonamental netejar cada espai de manera correcta:

Des d’aquesta setmana, el Govern d’Espanya ha reprès algunes de les activitats econòmiques no essencials que s’havien interromput la setmana prèvia, i ha permès la tornada al lloc de treball d’aquells llocs en els que el teletreball no està establert. No obstant, les mesures de confinament segueixen vigents per a la majoria de la població i tota precaució és poca per evitar el contagi, tant si s’està a casa com si se surt a treballar.

A casa. La neteja de la llar no ha de ser diferent a la que es realitza de manera habitual, si bé s’aconsella utilitzar productes desinfectants (lleixiu, productes amb biocides o oxigen actiu estan entre les recomanacions de Sanitat) i baietes i draps d’un sol ús, netejar la brutícia acumulada i ventilar al menys cinc minuts al dia cada habitació, obrint la finestra i tancant la porta de cada habitació per evitar que s’estableixin fluxos de corrent que puguin afavorir la disseminació del virus. Cuina i bany són els focus d’infecció més grans d’un habitatge per la qual cosa la neteja ha de ser exhaustiva i més freqüent que a la resta d’habitacions. Els tèxtils de la llar, com les fundes del sofà, llençols o cortines, també es poden rentar a la màxima temperatura possible (sense que s’espatlli la tela) tot i que no és necessari fer-ho amb assiduïtat.

La importància de la desinfecció radica en el temps que el virus sobreviu en les superfícies: segons un estudi dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), la Universitat de Califòrnia a Los Angeles i la Universitat de Princeton als EUA, el coronavirus es queda en els aerosols (per tant, a l’aire) fins a tres hores, quatre hores en el coure, un dia sencer en el cartró i fins a dos o tres dies en el plàstic i l’acer inoxidable.

Si hi ha un contagiat. Si es conviu amb un contagiat o amb sospita del contagi, el Consell General d’Infermeria recomana netejar amb lleixiu i aigua (20 ml per litre d’aigua), i prestar especial atenció a poms de portes i armaris, interruptors i altres objectes d’ús quotidià, com el comandament de la televisió (es pot protegir amb plàstic per netejar-lo millor), tauletes, mòbil i ordinador, que poden netejar-se amb tovalloletes desinfectants o una baieta molla en alcohol de 70º. La vaixella i roba de llit i tovalloles han de ser d’ús exclusiu per a l’afectat i s’han de rentar a 60 graus. Es recomana també un cubell d’escombraries individual, amb tapa d’obertura de pedal i bossa d’autotancament, que s’introduirà dins d’una segona bossa en sortir de l’habitació i en una tercera en portar-la al contenidor. Si l’afectat no compta amb un bany individual, s’haurà d’extremar la neteja cada vegada que l’utilitzi, així com ventilar l’habitació en la qual es trobi a porta tancada.

En fer la compra. Els supermercats i petits comerços solen establir la distància de seguretat i controlar l’aforament, a més de facilitar gel hidroalcohòlic i guants als usuaris. Tot i que els experts apunten que és difícil contagiar-se amb els productes de la compra, es poden netejar tots els envasos abans de recollir-los amb la barreja d’aigua i lleixiu. Fruita i verdura també s’ha de rentar abans de consumir-la. Cal recordar que molts comerços han reduït el seu horari i han creat mesures especials per als col·lectius més vulnerables, com línies de caixa especials per a majors de 65 anys, embarassades o persones amb discapacitat i prioritat en la compra a personal sanitari, forces de seguretat, bombers i personal d’atenció social.

En tornar a casa. El Ministeri de Sanitat recomana treure’ns les sabates en arribar i deixar-les al costat de la porta. Tot i que el risc de contagi a través del calçat és molt baix, es pot desinfectar la sola amb la barreja de lleixiu i aigua, netejar l’interior i l’exterior amb tovalloletes desinfectants. Sobre la roba, si s’ha estat en un ambient tancat amb més persones durant cert temps, s’han de ficar les peces en una bossa, sense sacsejar-la, i tancar-la fins que es torni a usar o es renti, amb el sabó habitual i a una temperatura entre 60 i 90 graus. També es recomana separar els objectes que no necessitis a casa (claus o cartera) i deixar-los en una capsa a prop de la porta, a més de desinfectar-los després de fer-los servir. De la mateixa manera, s’han de netejar altres objectes que hagis utilitzat a fora, com el mòbil o les ulleres, amb tovalloletes, solució alcohòlica o aigua i sabó.

Al cotxe. Si aquests dies s’està utilitzant el cotxe per anar a treballar o altre desplaçament permès, la recomanació general és fer-ho de manera individual. En cas d’anar acompanyat, el copilot haurà d’anar a la part del darrere al costat contrari al conductor i a ser possible amb mascareta i guants. Des de la Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies (CETM) recomanen també als treballadors del sector netejar amb baieta d’un sol ús i un producte desinfectant (com lleixiu, hipoclorit 10-17% o etanol 62-71%) el volant, els poms, el davantal, el recolza braços, els seients, els tiradors de les portes, els passamans i les baranes.

Al lloc de treball. A més de les recomanacions esmentades a dalt sobre la distància de seguretat i la desinfecció dels elements quotidians, el Ministeri de Sanitat recomana no utilitzar equips i dispositius d’altres treballadors. En cas de fer-ho, cal desinfectar-los abans i després d’utilitzar-los. Les empreses han de garantir a més l’accés a mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic per a la desinfecció i la neteja del lloc de treball entre torns. També s’han de realitzar tasques de ventilació periòdica a les instal·lacions i, com a mínim, de forma diària i per espai de més de cinc minuts.

 

Fotografia d'Alli Smith a Unsplash
-Temes relacionats-
up