Com preparar la compra d'un habitatge | EDE
movi-image-preparar-compra-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com preparar la compra d'un habitatge

Thu Oct 28 14:16:59 CEST 2021

Definir el pressupost, saber com es podrà finançar la compra i quin tipus d'habitatge es podrà adquirir són elements crucials abans de fer el gran pas i convertir-se en propietari

La compra d'un habitatge és una de les inversions més importants en la vida d'una persona, tant des del punt de vista emocional com econòmic. Per això és clau preparar-se davant els interrogants que sorgeixen a l'hora de convertir-se en propietari. Quants diners he de tenir estalviats, quant hauria de pagar per l'habitatge, què cal tenir en compte abans de demanar la hipoteca?

És ara un bon moment per comprar un habitatge?

Els estalvis de les famílies espanyoles han aconseguit en els últims mesos xifres rècord, a causa de la situació derivada de la pandèmia, que va limitar la despesa i l'activitat de molts ciutadans. Amb la reactivació gradual de l'economia, el nombre de préstecs hipotecaris concedits a Espanya està a l'alça i ja s'acosta als nivells registrats abans de la irrupció de la COVID-19. Tot això, en un context en què els tipus d'interès se situen en nivells mínims (per tant, sol·licitar una hipoteca és més econòmic) i en el qual els preus, tot i que comencen a augmentar de manera lenta i controlada, es mantenen estables.

Fixar un pressupost

La primera pregunta que cal respondre és quin habitatge em puc permetre? Això dependrà de la solvència econòmica. Els experts recomanen no destinar més del 30 % dels ingressos mensuals al pagament de l'habitatge o que el preu de compra no sigui més de cinc vegades superior al salari brut anual. És a dir, una parella que en conjunt tingui uns ingressos de 50.000 euros a l'any, hauria de comprar un habitatge amb un preu que no superi els 250.000 euros.

A més del preu de compravenda, és convenient tenir en compte el cost que suposa tenir un habitatge en propietat, com ara els impostos, la quota de la comunitat de veïns o de l'assegurança de llar i altres despeses derivades com ara les d'una possible reforma.

Calculadora: Descobreix quant hauries de pagar pel teu habitatge

 

Obtenir finançament per comprar un habitatge

En el procés de cerca d'un habitatge un dels elements més importants és com es finançarà l'operació. Per a això, la majoria de les persones sol·licita una hipoteca a una entitat bancària.

En aquest punt, cal tenir en compte que els bancs concedeixen préstecs hipotecaris, com a màxim, pel 80 % de la valor de taxació de l'immoble. En conseqüència, cal tenir estalviat com a mínim el 20 % del preu de l'habitatge. És a dir, per comprar l'immoble de 250.000 euros de l'exemple anterior, els futurs propietaris haurien de comptar amb un capital mínim de 50.000 euros. A més, la compra d'un habitatge també comporta una sèrie de despeses addicionals (taxació, notaria, impostos...), que poden suposar entre un 10 % i un 15 % més. En definitiva, els compradors hauran de tenir al voltant d'un 35 % del preu de l'habitatge en estalvis.

Calculadora: Descobreix quines són les despeses associades a la compra d'un habitatge

 

Què cal tenir en compte en escollir el tipus d'habitatge?

Abans de prendre una decisió és convenient analitzar el mercat i els diferents tipus d'habitatges. No és el mateix comprar una casa d'obra nova que un immoble de segona mà. Segons el tipus escollit, hi haurà diferències en el preu i en les despeses associades a la compra com, per exemple, en els impostos. En el cas dels habitatges de segona mà, a més, és recomanable demanar una nota simple al Registre de la Propietat per tenir informació detallada del seu estat i de les possibles càrregues que dur portar adherides.

Tenir clar el tipus d'immoble que es vol comprar ajudarà a delimitar la cerca i, per tant, a estalviar temps. Alguns aspectes com ara la ubicació, la mida i el nombre d'habitacions i altres elements com ara que tingui jardí, terrassa o piscina comunitària definiran aquest procés de buscar casa. També és important estudiar l'entorn, la comunitat de veïns, l'eficiència energètica o la disponibilitat i l'estat dels serveis públics pròxims.

Pot interessar-te: Guia per saber si un pis és car o barat

 

Fotografia de Tatiana Syrikova a Pexels
-Temes relacionats-
up