Com pots beneficiar-te de les ajudes directes per a pimes i autònoms? | EDE
movi-image-beneficiarte-ayudas-directas-pymes-autonomos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com pots beneficiar-te de les ajudes directes per a pimes i autònoms?

Wed Jun 30 08:36:54 CEST 2021

El Govern ha aprovat un paquet d'ajudes per a pimes i autònoms que ascendeix als 11.000 milions d'euros per impulsar el teixit empresarial espanyol, dels quals 7.000 milions seran transferències directes per als afectats per la pandèmia

Si en els primers mesos de la COVID-19 es van posar en marxa ajudes a empreses centrades a recolzar la seva liquiditat, com va ser el cas dels crèdits amb aval de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), ara el context ha canviat i les empreses necessiten reforçar la seva solvència. Aquest és l'objectiu dels ajuts aprovats pel Govern el passat mes de març, que mobilitzen 11.000 milions d'euros tant per a autònoms com per a petites i mitjanes empreses (pimes), dels quals 7.000 milions es lliuraran a través d'ajudes directes.

"És positiu que el gruix del pla de mesures aprovades al març se centri en les ajudes directes, ja que és la via adequada per resoldre els problemes del balanç empresarial derivats de la manca temporal d'ingressos", comenta Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell al webinar Ajudes directes a empreses i autònoms: informació pràctica, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

“És positiu que el gruix del pla de mesures aprovades se centri en les ajudes directes, ja que és la via adequada per resoldre la manca temporal d'ingressos", Urraca, de Banc Sabadell

Els ajuts s'estructuren en tres eixos: reestructuració del deute avalat, recapitalització d'empreses mitjanes i ajudes directes. Per accedir a aquestes ajudes directes, els sol·licitants han de complir tres requisits bàsics: continuar amb la seva activitat fins al 30 de juny de 2022, no repartir dividends el 2021 ni el 2022 i no incrementar la retribució dels alts càrrecs durant l'aplicació d'aquests ajuts. A més, no poden tenir el seu domicili en un paradís fiscal, no poden haver cessat l’activitat durant el procés de sol·licitud dels ajuts i han d'estar al corrent dels pagaments.

Qui pot beneficiar-se d'aquests ajuts

En aquest sentit, Urraca assenyala que "les ajudes estan centrades en les empreses afectades per la COVID-19 i no en les que ja arrossegaven problemes prèviament". Així, podran accedir-hi les companyies que hagin registrat caigudes en la facturació superiors al 30 % el 2020, així com els autònoms. Les empreses elegibles accediran a ajudes d'entre 4.000 i 200.000 euros i els autònoms que tributen per mòduls i compleixin els requisits d'elegibilitat a un màxim de 3.000 euros.

Tanmateix, aquestes ajudes directes no aniran destinades a totes les activitats, sinó únicament als sectors més afectats per la pandèmia. Al Reial decret llei (RDL) 5/2021 s'especifiquen 95 activitats, i les principals són la restauració, el comerç i l’hostaleria, entre d'altres, perquè es consideren les més castigades per la crisi. A més, com que són ajudes no reemborsables (a fons perdut) i amb caràcter finalista, està establert on s'han de destinar exactament: per pagar deutes meritats entre el març del 2020 i el maig del 2021, per pagar a proveïdors per ordre d'antiguitat, per pagar subministraments, etc.

Pot interessar-te: Manual de supervivència i solvència empresarial davant la crisi de la COVID-19

Pel que fa a les activitats de destinació dels ajuts, el Consell de Ministres va introduir una modificació al RDL 5/2021 fa unes setmanes per atorgar a les comunitats autònomes la possibilitat d’ampliar les activitats i les empreses que poden beneficiar-se d'aquesta mesura. En aquest sentit, les ajudes podran arribar a les activitats assenyalades explícitament en el RDL i a altres sectors que s'hagin vist particularment afectats en l'àmbit de cada territori. Així mateix, en la modificació del RDL, s'estableix que podran accedir als ajuts empreses viables que presentin un resultat negatiu el 2019 a conseqüència de circumstàncies excepcionals.

Com es pot saber la dotació exacta de l'ajuda

Per aclarir els dubtes sobre si es pot o no accedir als ajuts i la quantia, el simulador de Banc Sabadell permet calcular i sol·licitar aquests ajuts directes. Com a exemple pràctic, a una empresa no financera dedicada al comerç a l’engròs de peix i marisc, amb domicili a la Comunitat de Madrid, que compta amb 12 treballadors i que va registrar operacions el 2019 per valor de 500.000 euros i de 250.000 el 2020, (el que implica una caiguda del 50 %, superior al requisit del 30 % per rebre l'ajuda) li correspondria un ajut de 20.000 euros.

Una empresa amb 12 treballadors que hagi sofert una caiguda d'ingressos del 50 % el 2020, rebrà un ajut de 20.000 euros, segons el simulador de Banc Sabadell

En paraules d'Urraca, "les comunitats autònomes tenen un ampli espectre i, depenent del territori, es pot estendre l'àmbit d'actuació de les ajudes a la seva regió". La Comunitat de Madrid, per exemple, que ja té oberta la seva convocatòria, ha afegit 25 activitats addicionals a les establertes pel RDL i compta amb 120 activitats i tipologies d'empreses que poden accedir als ajuts. A més, la quantia total de les ajudes en aquesta regió és de 899 milions d'euros, ja que, a part de l'assignació del Govern central, aquesta comunitat autònoma ha aportat 220 milions dels seus propis fons.

Quan començaran a arribar aquests ajuts

El Ministeri d'Hisenda preveu que les ajudes arribin a les empreses aquest estiu. El termini per lliurar les sol·licituds està obert des de principis de maig i fins al 30 de juny i el termini màxim per tramitar els expedients és de sis mesos, comptats a partir de la data d'entrada en el registre electrònic de la comunitat autònoma pertinent. Una cosa molt important a tenir en compte, segons comenta la directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, és que les sol·licituds es tramiten per ordre d'entrada fins que s’esgoten els fons. 

 

Fotografia de Karolina Grabowska a Unsplash
-Temes relacionats-
up