matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees
Com pots accelerar el teu projecte amb els ajuts europeus?
Carlos S. Ponz - Tue Nov 15 20:02:22 CET 2022
Compartir

Els fons europeus suposen un pas decisiu per accelerar la digitalització d’una empresa, però és fonamental complir els requisits que s’exigeixen a cada convocatòria.

Les empreses tenen una gran oportunitat per potenciar el seu creixement gràcies al fons europeu Next Generation EU. En total, està dotat amb 750.000 milions d’euros, dels quals Espanya en rebrà 140.000. Aquests diners es repartiran, sobretot, a empreses i a autònoms a través de les convocatòries que estan publicant els ministeris i les comunitats autònomes. L’assessorament professional és clau per complir els requisits formals per accedir a aquests ajuts europeus.

Requisits per accedir als fons europeus

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol s’estructura al voltant de dos vectors principals. D’una banda, la transició ecològica aglutina un 37 % del total dels fons, mentre que la transformació digital n’absorbeix un 33 %. A més, hi ha dos eixos més que completaran el repartiment: la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial. El PRTR afirma que, per poder accedir als ajuts europeus i tenir més potencial d’arrossegament, les petites i mitjanes empreses (pimes), en la mesura que sigui possible, han de formalitzar aliances i consorcis, ja que d’aquesta manera és probable que accelerin el seu creixement a través de les sinergies i de les estratègies compartides.

Pel que fa als requisits formals que ha de complir una pime que es vulgui presentar a una convocatòria, cal destacar els següents: no ocasionar un perjudici significatiu al medi ambient, respondre a les característiques específiques de cada convocatòria, justificar degudament la quantia dels ajuts que es necessiten i, en el cas de les subvencions, cada projecte ha de complir els requisits recollits a la Llei general de subvencions.

Programes europeus per a les pimes

El títol del component número 13 del PRTR és «Impuls a la pime», i està centrat en l’emprenedoria, el creixement, la digitalització i la innovació d’aquestes empreses, el suport al comerç i la internacionalització. En total, i fins a l’any 2026, es publicaran convocatòries que sumaran 4.894 milions d’euros, organitzades en diferents programes:

  • El Programa Kit Digital, que pretén promoure la digitalització de les pimes i dels autònoms.
  • El Pla d’Acció d’Internacionalització 2023-2024.
  • El Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).
  • L’Estratègia Espanya Nació Emprenedora.

El Programa Kit Digital, dotat amb 3.067 milions d’euros, ja ha publicat tres convocatòries centrades a modernitzar i digitalitzar el teixit productiu nacional. El febrer del 2022 es va donar a conèixer la primera, destinada a les empreses d’entre 10 i 49 empleats, que va comptar amb un pressupost de 500 milions d’euros i que va fixar la quantia de cada bo digital en 12.000 euros. Al setembre es va obrir la segona convocatòria, per a entitats d’entre 3 i 10 empleats, que va disposar del mateix pressupost; en aquest cas, els bons digitals van ser de 6.000 euros. I una tercera, oberta a finals d’octubre, destinada a autònoms i microempreses de fins a dos treballadors, en què cada bo digital és de 2.000 euros.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

El rol del sector bancari i de la col·laboració publicoprivada

Tal com es recull al Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, la distribució del fons europeu Next Generation EU entre les empreses es durà a terme mitjançant tres instruments principals:

Els bancs, per tant, són molt importants per complementar les necessitats econòmiques que tinguin les empreses, per oferir-los un servei d’informació, d’assessorament professionalitzat i d’acompanyament en el procés que els aporti seguretat i confiança i els permeti beneficiar-se dels fons i aprofitar els fons de manera òptima.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografía de Panos and Marenia Stavrinos en Pexels.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU