Com planificar el pressupost d'una empresa per al 2022 | EDE
movi-image-planificar-presupuesto-2022-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com planificar el pressupost d'una empresa per al 2022

Fri Dec 17 12:11:13 CET 2021

Elaborar un bon full de ruta amb objectius, càlculs i calendaris de cara al nou any és determinant per cohesionar la feina dels empleats i maximitzar les vendes

Arribada la recta final d'aquest any, també arriba el moment per iniciar la planificació pressupostària de l'empresa per al 2022. Una pràctica que serà la columna vertebral del nou exercici i que determinarà en bona part la maximització de les vendes i la coordinació i la sincronització entre els diferents departaments de la companyia. «És important tenir un objectiu establert. Per això és clau la gestió tant en termes econòmics com humans», afirma Nacho Bueno, professor d'EDEM Escola d'Empresaris i CEO de FAI Business Advisory i de Byte4games, al webinar Planificació pressupostària per al 2022, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell.

«El darrer trimestre de l’any és el moment idoni per preparar un pressupost mestre amb un pla global d’inversions, amb les perspectives de venda i amb els costos de l’empresa», subratlla Bueno. Però davant d'aquest gran repte, força companyies es pregunten per on començar. Tres són els punts de partida clau: establir un pressupost comercial; l'organització operativa al voltant de la capacitat humana i logística de què es parteix; i la revisió dels proveïdors i de la capacitat financera de què disposa.

Com elaborar un bon pressupost

  1. Establir els objectius i les bases per a la reconstrucció de pressupostos      

De forma generalitzada, el teixit empresarial encara afronta el 2022 marcat per l'impacte de la situació derivada de la pandèmia. Per això, és important tenir present que els objectius fixats per al futur han de ser creïbles i realitzables. La primera etapa del disseny del marc pressupostari és fonamental per fixar amb detall qui farà què, involucrar les diferents capes de l'empresa i contemplar possibles imprevistos com l'escassetat de matèries primeres o les dificultats en la cadena de subministrament. Així mateix, s’haurà de fixar el calendari i les tasques a cada centre de responsabilitat.

Pot interessar-te: El pressupost, un timó per mantenir la pime viva

     

 

  1. Control i monitoratge permanent

És determinant elaborar un calendari temporal de revisió de les comandes, les entrades de magatzem, el control d'inventaris, la tresoreria, el venciment a curt, mitjà i llarg termini i el comportament dels clients. Aquest pot ser setmanal o quinzenal. Aquesta consulta periòdica facilitarà la detecció de les fluctuacions dels mercats o de les matèries primeres, les variacions de les quals poden provocar alteracions importants en els comptes de l'empresa. A més, involucrar diverses parts de l'equip impulsarà la cohesió entre els treballadors.

  1. Planificar la venda per tipus de clients

L'anàlisi dels clients ajudarà a proporcionar un servei més personalitzat i també a potenciar i optimitzar les vendes, així com reduir el risc d'impagaments. Una empresa petita podrà dividir-los de forma individual, mentre que una de més gran haurà d’agrupar-los per variables com els temps de lliurament, el volum de comandes o la temporalitat dels cobraments.

  1. Potenciar la relació amb els proveïdors

Aquest pas facilitarà la renegociació del pagament amb els diferents proveïdors i la minimització del risc de ruptura de la cadena de pagament. «Si els proveïdors tenen accés a línies de descompte comercial, podran acceptar pagarés a 60 o 90 dies», afirma Bueno.

  1. Enfortir la relació amb els bancs com a socis de l'empresa

La bona relació amb les entitats bancàries pot ser un factor clau en moments de manca de liquiditat de cara a l'accés de crèdits a l'hora de pagar els salaris dels treballadors o d'afrontar costos com ara el lloguer o l'adquisició de matèries primeres.

  1. Impulsar nous mercats i canals de venda

La situació derivada de la COVID-19 ha impulsat una realitat que ja es refermava des d’abans de l'esclat de la pandèmia: la venda online. Incorporar el comerç electrònic a través d'aliances amb plataformes com eBay o Amazon poden suposar un salt quantitatiu i qualitatiu en el volum de vendes.

Pot interessar-te: Les eines digitals imprescindibles per a qualsevol negoci

En resum, l’elaboració d’un bon pressupost és un procés viu i multidimensional. Per això, és important tenir una bona base prèvia. «Es tracta d'un circuit on no només es passa una vegada per l'arc de la circumferència. L'empresa sense venda no funciona», conclou Bueno.

 

Fotografia de Mikhail Nilov a Pexels
-Temes relacionats-
up