Com negociar el preu amb un proveïdor? | EDE
movi-image-eleconomista-reenegociar-precio-proveedor-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com negociar el preu amb un proveïdor?

21/11/2019

Comptar amb un bon servei de missatgeria és vital perquè un e-commerce funcioni, però abans de decidir-nos per un hem d’explorar el mercat i pactar les condicions que més ens convinguin

Perquè un negoci funcioni bé ha de complir una sèrie de punts clau: ha de ser accessible, és a dir tenir una pàgina web i xarxes socials, ha de tenir una bona interacció amb els consumidors, a través d’un departament d’atenció al client eficaç, i ha de tenir un bon servei de missatgeria perquè el producte arribi correctament i de la manera més ràpida possible.

Actualment la competència és extrema, Internet ha democratitzat el comerç i gràcies a això podem accedir a tot tipus de productes de qualsevol lloc del món en només un clic. La part positiva és que tots els e-commerces poden competir, si reuneixen les condicions mínimes necessàries. Si mirem als gegants del comerç electrònic, amb Amazon al capdavant, observem que la clau del seu èxit es deu sobretot a la combinació de dos factors: la varietat de productes i la rapidesa de l’enviament.

No som Amazon i no podem tenir un catàleg tan extens i variat, no obstant això, podem distanciar-nos de la nostra competència oferint una qualitat òptima en l’enviament, per això, hem de triar el millor proveïdor entre tots els possibles. Aquest procés no és senzill ja que cada un opera d’una manera concreta. Per triar el nostre proveïdor ideal haurem de dur a terme una bona negociació amb diversos proveïdors on exposarem els nostres números, i perquè no, mencionarem a la nostra competència.

Informació com a mètode de pressió

Abans del cara a cara, hem d’estar informats sobre l’oferta existent, ja que hi ha moltes empreses de missatgeria i cada una té les seves condiciones i els seus preus. Hem de saber amb quins productes treballa cada una, quins terminis manegen i quin és el cost per a l’enviament. Quan haguem seleccionat la que més ens convingui, per les seves prestacions i serveis, iniciarem les negociacions. Hem de tenir clar què és el que volem i fins on podem arribar, per això analitzarem prèviament el marge que tenim per a cada enviament. Per mostrar confiança és ideal explicar bé el nostre negoci, perquè el proveïdor no té perquè saber res de la nostra activitat.

Si volem fer un pas més enllà, podem mostrar algun document que expliciti la nostra relació d’enviaments diaris, setmanals o mensuals, en el qual li asseguraríem un nombre d’enviaments estimats, perquè aquest és el nostre principal recurs. Hem de mostrar seguretat, que la persona que tinguem al davant sàpiga que anem de debò i que sabem de què parlem.

Mostrar seguretat i no donar-ho tot per descomptat

El nostre objectiu és aconseguir el millor servei a un bon preu. L’opció més barata no sempre és la millor perquè a vegades és preferible pagar més per un servei més ràpid i més cuidat. En el cara a cara amb el proveïdor hem de mostrar seguretat. Ell tractarà de vendre’ns el seu producte a l’alça i treure el benefici més gran per paquet, i nosaltres hem d’aconseguir un preu raonable. Hem de fixar el nostre límit, del qual no baixarem sota cap concepte, ja que podem perdre diners si contractem un servei fora de les nostres possibilitats. Amb aquest marge podem jugar en la negociació, però si en baixem, definitivament ens hauran guanyat.

La xerrada ha de ser seriosa, però amb una actitud dialogant i oberta. No es tracta d’imposar les nostres opinions sinó d’acostar postures. Les tensions no són un bon punt de partida si volem començar a treballar junts. La confiança és important perquè una part essencial del nostre negoci dependrà del nostre proveïdor.

No és necessari donar una resposta instantània, és millor reposar la informació, comparar i decidir des de la tranquil·litat, les presses no solen ser bones. És preferible no tancar el tracte en la mateixa reunió, si el negoci és interessant per les dues parts mantindrà la seva proposta uns dies.

Altres aspectes a tenir en compte

És important conèixer la logística de l’empresa: si disposa de vehicles propis, si recull les comandes al nostre local, una o diverses vegades al dia, els temps que maneja, i si compta amb una assegurança de pèrdua, ruptura o retard. Abans de firmar un contracte hem d’assegurar-nos que l’empresa compti amb un servei de postvenda que ens garanteixi que es farà càrrec dels seus propis errors. Els consumidors no entenen de dualitats i si la seva comanda no arriba ens faran responsables a nosaltres, encara que hi hagi coses que s’escapin de les nostres competències.

Per tant, a una negociació hi hem d’anar ben informats, hem de saber com funciona l’empresa amb la qual negociarem i asseure’ns amb les idees clares. Hem de ser capaços de mostrar amb sinceritat la nostra relació d’enviaments i el que volem i una vegada estigui tot clar acordar el servei i el preu. Si ens marquem una línia vermella de la qual no podem baixar i ho aconseguim haurem guanyat. Això sí, és important que el servei que contractem compleixi amb un barem de qualitat i de garantia.

 

-Temes relacionats-
up