Com millorar la resiliència de la meva empresa? | EDE
mejorar la resiliencia de mi empresa
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com millorar la resiliència de la meva empresa?

Tue May 17 13:21:04 CEST 2022

Les companyies s'enfronten a un context de canvis i d'incertesa. Per això, cal entrenar la seva resiliència per millorar i adaptar-se

Les empreses i les persones han de prendre consciència que el món on es mouen es desenvolupa de forma imprevista. La impossibilitat de controlar els factors exògens a una organització provoca una sensació d'incapacitat o fins i tot de frustració. Per això, cada cop són més les companyies que fomenten l'habilitat d'adaptar-se a situacions imprevisibles i adverses. La resiliència empresarial comença a ser una tendència que es consolida davant d'un escenari en evolució constant, com s'ha comprovat durant aquests dos últims anys, des de l'esclat de la pandèmia.

Tal com es va exposar al webinar 'Com gestionar l'empresa en la incertesa actual', organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, quan sorgeixen imprevistos en una organització, se n'ha de prendre consciència i acceptar-los per enfrontar-s'hi, és a dir, enfrontar-se a un nou context.

Les empreses que entrenen aquesta capacitat d’adaptació treballen amb estratègies més flexibles i creatives

Les empreses que entrenen aquesta capacitat d’adaptació treballen amb estratègies més flexibles i creatives. Els objectius que es marquen poden veure's compromesos per l'entorn, però encara que els elements externs canviïn, les metes s'han de mantenir, cercant vies alternatives per assolir-les i apostant per solucions de més creativitat. S'ha comprovat que durant les èpoques de crisi, les companyies que han sabut gestionar les dificultats, canviar l'estratègia per adaptar-la al nou entorn i sobreposar-se al context han estat les que han aconseguit més èxit.

Elements que afavoreixen la resiliència en una organització

  • Actitud positiva. Els objectius s’han de formular en positiu. Això implica que es transmetin missatges positius a l'equip.
  • Autoconsciència de les fortaleses i de les debilitats. Sempre hi ha una part del treball que es realitza correctament i d'una manera impecable, però també hi ha àrees de millora. Cal ser-ne conscient i fer exercicis d'autoavaluació per identificar-les.
  • Perseverança i tenacitat. El ritme al qual es pot transformar una empresa, en general, no és immediat. Per assolir els objectius estratègics en una organització cal temps. Hi ha metes plurianuals i altres a curt termini, per tant, comptar amb terminis diferenciats per complir cadascuna és fonamental.
  • Flexibilitat. Aquesta característica va lligada a la creativitat perquè si el món exterior canvia, les empreses tenen l'obligació i l’oportunitat també de transformar-se.
  • Autoconfiança. Consisteix a transformar les creences limitadores en creences potenciadores, que ajudin a impulsar una transformació dins de la companyia.
  • Repte. En l’àmbit empresarial, quan cal enfrontar-se a reptes d'una gran complexitat, cal cercar el tipus de motivació per fer-los front. Mètodes com ara l’exploració, l'experimentació o el gaudi d'enfrontar-se a grans reptes suposen una mena de motivació extra.

Per tant, una empresa resilient o que busca augmentar la seva capacitat de resiliència és aquella que es mostra flexible en la manera d'actuar davant dels nous reptes, cosa que l'ajuda a adaptar-se a escenaris incerts. Així mateix, és una organització que fomenta una comunicació bidireccional entre el líder i els empleats, d'una manera positiva, desafiadora i motivadora.

En aquest escenari, comptar amb l'assessorament d'un professional de confiança, com ara el gestor de l'entitat bancària, pot ajudar les companyies a identificar oportunitats en funció del tipus de negoci i de les seves necessitats.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre el qual li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

-Temes relacionats-
up