Com ha influït la COVID-19 en el debat sobre les finances sostenibles | EDE
movi-image-influido-covid-finanzas-sostenibles-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Com ha influït la COVID-19 en el debat sobre les finances sostenibles

Mon Mar 29 12:34:47 CEST 2021

Tot i la cruesa de la crisi econòmica com a conseqüència de la pandèmia, les finances sostenibles han tingut un bon comportament als mercats, el que ha impulsat que guanyin més pes en moltes carteres

La Conference of the Parties (COP) és la reunió dels països que signen la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC). En la seva edició número 25, celebrada el desembre del 2019 a Madrid, tots els estats presents van ratificar la situació d’emergència climàtica global, subratllant la importància d'iniciatives com la que, per exemple, havia impulsat la Unió Europea per descarbonitzar completament el continent, amb el nom d’European Green Deal, el Pacte Verd Europeu.

Tot just 10 mesos després, l'agència Reuters donava a conèixer un demolidor informe amb el títol The Plastic Pandemic, en què se subratllava la creixent dependència del món al plàstic per garantir el subministrament del material sanitari d'un sol ús amb el qual protegir-se de la COVID-19. Una situació que, des de WWF, revela dades preocupants: cada mes, al voltant de 10 milions de mascaretes es tiren en algun paratge natural del planeta; mentre que, en alguns països com la Xina, en només un trimestre la seva producció s'ha incrementat un 450 %, passant de fabricar 20 milions d'unitats mensuals a més de 110 milions.

Per aportar una dada més, tot i la recessió global i la  frenada en l'activitat de moltes indústries, la cotització tant del barril Brent com del West Texas Intermediate (WTI) —les dues principals referències del preu de l'«or negre» als mercats— es manté pràcticament igual al que marcava el febrer del 2020; és a dir, poc abans de l'esclat internacional de la pandèmia.

Davant d’aquesta situació, la pregunta per a molts inversors sembla clara: continuarà sent rendible, pensant a llarg termini, apostar per les inversions sostenibles?

Un futur prometedor

Segons l'informe de Deloitte 2020 Global Impact Report, l'any 2024 més de la meitat dels actius gestionats als Estats Units (EUA) estaran relacionats amb la sostenibilitat, una tendència accelerada per la crisi de la COVID-19. D'acord amb aquest document, les inversions ESG (acrònim d’environmental, social and governance; factors mediambientals, socials i de bon govern, en català) al llarg dels últims mesos han demostrat haver assolit un notable grau de maduresa, i en moltes ocasions han resistit millor els envits de la volatilitat a les borses que altres tipus d'actius i, fins i tot, han recollit millors marges de rendibilitat. Al continent europeu, per exemple, el 2020 l'índex MSCI Europe ESG ha millorat en gairebé quatre punts l'exercici del seu germà gran, l'MSCI Europe; mentre que, segons Morningstar, la mitjana de rendibilitat dels fons de temàtica sostenible ha estat del 15 %.

Pot interessar-te: Sostenibilitat i rendibilitat: una parella ben avinguda a l'hora d'invertir

Mentre que molts fons d'inversió perdien diners el 2020, la mitjana de rendibilitat dels vehicles de temàtica sostenible arribava al 15 %

L'explicació, d’acord amb els resultats de l'enquesta de KPMG 2020 KPMG Survey of Sustainability Reporting, cal buscar-la en diversos fronts. Un d'ells és que molts dels fons que inverteixen estrictament en criteris ESG ja evitaven abans de la pandèmia certs sectors i indústries que s'han vist molt afectats per la recessió. Pel que fa als estalviadors, assenyala el document, molts dels que aposten per les finances sostenibles ho fan per una forta convicció personal i amb una vocació a llarg termini, de manera que no van decidir desfer les seves carteres tot i les caigudes als mercats.

Centrant-nos en la renda fixa, un informe del Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) amb el nom What future of Green Bond Market afirma que, només a Europa, el mercat de bons verds sobirans es duplicarà el 2021 i superarà els 52.000 milions de euros. Països com Suècia, Alemanya o Hongria ja els han emès durant el 2020, mentre que Espanya, Àustria o Itàlia tenen previst fer-ho en els propers mesos. D'acord amb les estimacions de Dealogic, en l'últim lustre s'han emès més de 970.000 milions d'euros en bons verds i sostenibles, tant per diferents estats com per part d'entitats privades.

El paper de la inversió pública

A causa de la recessió econòmica del 2020, molts governs han promogut fortes iniciatives d'inversió pública o polítiques d'estímul fiscal per afavorir la recuperació. En la majoria d'aquestes polítiques, les finances sostenibles s'han erigit com un pilar clau, i han afavorit la col·laboració publicoprivada i han apostat per incentivar l'ús de les tecnologies digitals. Tal com assenyala l'informe Sustainable Investment Report, elaborat per la consultoria de riscos Willis Towers Watson, la sostenibilitat serà, possiblement, la gran tendència d'inversió el 2021, amb oportunitats en àrees com la mobilitat, l’ economia circular, la telemedicina, les tecnologies emergents i la transició energètica.

Pot interessar-te: Les tendències d'inversió d'aquest 2021

En el cas d'Europa, el Fons de Recuperació Europeu (Next Generation EU) comptarà amb fons que superen els 750.000 milions d'euros i que, en el cas d'Espanya, portarà 144.000 milions d'euros, dels quals al voltant de 26.600 milions d'euros corresponen al programa per accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni i a la transició ecològica. De fet, a nivell local, ja hi ha altres iniciatives ambicioses, com el projecte de Llei de canvi climàtic, que destinarà al voltant de 200.000 milions d'euros a inversions relacionades amb el clima, o el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), que mobilitzarà més de 240.000 milions d'euros i que afavorirà iniciatives públiques i privades en favor de la innovació en energies renovables.

El que ha de venir

El futur de les finances sostenibles sembla, fins i tot, més prometedor que el seu present. El nou president dels EUA, Joe Biden, ha anunciat la propera inversió de dos bilions de dòlars per, d'una banda, integrar el país dins dels protocols de l'Acord de París i, de l'altra, estimular la inversió en energies netes. Un dels objectius del seu mandat, ha afirmat, serà convertir el gegant nord-americà en líder mundial en fabricació de vehicles elèctrics. El seu màxim rival comercial, la Xina, no es queda enrere i en el seu Pla Quinquennal fins al 2025 promet abordar el canvi climàtic reduint un 20 % l'ús de combustibles fòssils per part de les indústries del país.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre inversions amb criteris ESG amb el guiatge dels millors experts.

A nivell del mercat, a Europa estan a punt de veure la llum noves regulacions que obligaran que tots els productes financers incorporin el seu grau de sostenibilitat. En el cas dels fons d'inversió, els que no tinguin indicadors sobre sostenibilitat és molt probable, segons ha avançat la Comissió Europea, que arribin a no poder comercialitzar-se al Vell Continent. També està pendent l'aprovació definitiva dels estàndards tècnics (RTS) de la taxonomia sobre sostenibilitat. La normativa que sí que està ja en vigor és la que obliga les entitats financeres a comunicar i a divulgar entre els seus clients tot el que fan en relació amb temes de sostenibilitat. Pel que fa a les empreses, des de l'1 de gener del 2021 és obligatòria la publicació d'informació no financera, que té com a premissa fonamental millorar el rendiment dels criteris ESG dins el sector productiu, cosa que torna a generar oportunitats per al futur.

Fotografia d'Annabelle Tipper a Unsplash
-Temes relacionats-
up