Com ha estat el meu any econòmic? | EDE
movi-image-elmundo-ano-economico-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com ha estat el meu any econòmic?

Tue Dec 31 08:46:46 CET 2019

Fer balanç i aconseguir que l’economia familiar quadri per a l’any següent és possible. Només cal definir les despeses fixes que hem tingut en els últims dotze mesos, valorar com ha transcorregut l’any econòmicament, analitzar si hem viscut per sobre de les nostres possibilitats i estudiar una possible reorganització de les despeses per pagar menys pel mateix producte o per altres de nous més adequats al nostre perfil. T’expliquem les claus per aconseguir-ho.

Cada any gastem més. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) la despesa mitjana per família va pujar un 2,3% el 2018 i tot indica que continuarem pel mateix camí. Per començar el 2020 sense ensurts, és necessari mirar enrere i plantejar-te uns objectius econòmics realistes a futur. Per això, resulta prioritari analitzar els errors comesos per una mala gestió del pressupost. Un a un, hauràs d’anar veient quins aspectes són millorables de cara al nou any.

Planificació financera, la clau de l’estalvi 

Primer de tot caldrà fer una planificació financera de les despeses fixes que tens i quines despeses extra esperes al llarg de l’any, com pot ser el pagament d’un possible curs de formació, un viatge per motius familiars, una consulta al dentista... És millor contemplar aquestes despeses no definitives, encara que després no les duguis a terme, a haver de fer-hi front per sorpresa. Incorporar el concepte d’estalvi com una despesa més en la planificació i no com un percentatge que sobra a final de mes et donarà bons resultats pel que fa a planificació.

Avui en dia existeixen fulls de càlcul informatitzats i apps que t’ajuden a identificar els teus pagaments i t’avisen aquells mesos en els quals tens més despeses del que és el normal. L’app Whallet (disponible de manera gratuïta a Google Play i a Apple Store) analitza els teus ingressos i despeses de forma visual perquè comprovis diàriament com estan les teves finances domèstiques. Però n’hi ha moltes més. Tan sols és qüestió de triar la que millor s’adapti a les necessitats del moment.

Amb les teves dades econòmiques actualitzades, hauràs de plantejar-te si has viscut per sobre de les teves possibilitats i si podries haver millorat la gestió del teu pressupost anual familiar. Segons l’Organització Nacional de Consumidors i Usuaris (OCU) en base a un estudi realitzat aquest mateix any amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, l’índex de solvència familiar mitjà a Espanya se situa en 46,2 (sobre 100).

Aquest índex reflecteix la capacitat de les llars espanyoles per afrontar econòmicament les despeses de la vida quotidiana, les seves necessitats, en 37 aspectes de la llar, la salut, l’educació, l’alimentació, la mobilitat i l’oci. Per sota d’un índex de solvència de 32,5 podem parlar de pobresa, mentre que estan en una situació més acomodada les llars a partir d’un índex de 53,5.

Si analitzem aquest índex per Comunitats Autònomes, veiem que la distribució no és la mateixa. Els resultats revelen que a Navarra, Extremadura, Cantàbria, Castella i Lleó i País Basc l’índex de solvència és més elevat. Al final de la llista hi ha Canàries, Andalusia i Balears.

Com podem millorar

Analitzar les despeses de tot un any és el punt de partida. Saber en què has gastat el pressupost al llarg dels mesos, quins conceptes han estat justificats o si han estat en la seva majoria imprevistos, t’ajudarà a tenir una idea general de com ha resultat l’any econòmicament parlant. Prendre la declaració de la renda com a referència per veure les xifres reals, pot ser un bon començament. A partir d’aquí, podràs actuar per reduir les despeses innecessàries, evitar els imprevistos i millorar la distribució del capital.

Un primer pas per dur a terme el pla seria conèixer quines ajudes socials pots sol·licitar d’acord amb les característiques familiars del moment, si és que no les havies sol·licitat amb anterioritat i si la teva situació personal ha canviat: naixement d’un nou fill, famílies nombroses, persones dependents, amb discapacitat, beneficis fiscals per l’acolliment d’un menor, etc.

Tenir el títol de família nombrosa implica rebre beneficis socials i deduccions fiscals en determinades àrees. Moltes vegades no se sol·liciten per desconeixement. Acollir-s’hi si es compleixen els requisits suposarà fer front de manera diferent al pressupost del pròxim any. Algunes d’aquestes ajudes afecten a les següents àrees:

  • Deducció autonòmica per naixement o adopció de fills en l’IRPF
    Increment de la quantia autonòmica aplicable en l’IRPF en concepte de mínim per descendent
  • Deducció en l’Impost de Bens Immobles
    Deducció en la matriculació del vehicle familiar
    Descomptes en matèria de transport i educació
  • Bonificacions en les factures del Canal d’Isabel II (segons CCAA).

Com estalviem en la factura de llum

Aquí és necessari revisar els horaris en els quals es produeix el consum més alt. Avui en dia, algunes companyies ofereixen un servei flexible i adaptat a les necessitats del client, tenint en compte els seus hàbits i horaris. En base a aquestes dades, plantegen un pressupost més favorable respecte a altres companyies. Per això, realitzar una comparativa entre la factura habitual i una nova proposta comercial d’una altra entitat elèctrica, t’ajudarà a valorar en què has fallat i com pots millorar.

Per conèixer el preu de la llum segons l’hora del dia, la web  TarifaLuzHora és una excel·lent eina per saber quan surt més rendible posar la rentadora, l’assecadora o el rentavaixelles.

El mateix passa amb l’assegurança de la llar, del cotxe o de salut. Fer una comparativa dels serveis ja contractats davant de noves propostes comercials del sector et farà valorar si és necessari un canvi de companyia o si el rebut abonat justifica el servei que t’han ofert al llarg dels dotze mesos.

Per últim, la factura telefònica. En la majoria dels casos, la despesa en telefonia suposa un important percentatge del nostre pressupost anual. Les operadores llancen ofertes, sobretot a finals d’any per complir amb els objectius empresarials i atraure nous clients, així que fes un cop d’ull a les novetats. Potser n’hi hagi alguna més barata que cobreixi les teves necessitats. Un canvi de tarifa pot suposar un gran estalvi a l’any.

L’economia no ha de suposar cap mal de cap i aquests consells t’ajudaran a controlar, analitzar i distribuir millor el pressupost de la llar. Transcorreguts els mesos, podràs comprovar com ha estat el teu any pel que fa a despeses familiars globals i quins aspectes pots millorar de cara al següent any. Comença el 2020 amb els teus objectius econòmics ben definits.

-Temes relacionats-
up