matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees
Com fomentar l’ús del vehicle elèctric a l’empresa
Celia Lorente, Periodista - Mon Mar 06 11:49:38 CET 2023
Compartir

El programa MOVES FLOTAS és una oportunitat excel·lent per fomentar l’ús del cotxe elèctric.

Les empreses poden contribuir de manera decisiva a la transició cap al vehicle elèctric. El programa MOVES FLOTAS finançat pel fons europeu Next Generation EU, inclòs en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol, suposa un important impuls a la compra del cotxe elèctric i complementa el programa d’ajuts a l’adquisició de vehicles eficients (Moves III) dirigit a particulars. El 19 % dels ajuts que s’està distribuint a través del PRTR estan destinats a la mobilitat sostenible de les empreses.

Com accedir a les ajudes per a vehicles elèctrics

L’ús de vehicles elèctrics s’ha disparat els darrers anys com una forma de mobilitat menys contaminant que contribueix a la protecció del medi ambient. La Comissió Europea vol aconseguir que el 90 % dels vehicles que circuli per les carreteres europees l’any 2050 sigui de zero emissions, i per això s’espera que tots els automòbils nous a la venda a partir del 2035 siguin elèctrics, híbrids o endollables.

Amb vista a impulsar aquest objectiu, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), va posar en marxa el desembre de 2022 la segona convocatòria del programa MOVES FLOTAS, el termini de presentació de sol·licituds del qual està disponible fins al dia 8 de març de 2023.

Aquest pla està dotat amb una quantia de 50 milions d’euros per a la selecció i la concessió, en règim de concurrència competitiva, d’ajuts corresponents a projectes d’electrificació de flotes de vehicles lleugers a tot el territori nacional. Poden beneficiar-se d’aquest programa tota mena d’empreses, sempre que sol·licitin l’incentiu per adquirir més de 25 vehicles lleugers.

Els ajuts poden incloure:

  1. L’adquisició de vehicles elèctrics que substitueixin els vehicles de combustió.
  2. La disposició de la infraestructura de recàrrega necessària per a la nova flota a les instal·lacions de l’empresa.
  3. L’adaptació de sistemes de gestió de flotes, la digitalització del control de rutes o la formació de personal de la companyia per tal de fer una transició de la flota cap a l’electrificació. 

Totes aquelles empreses que estiguin interessades a accedir a les ajudes del programa MOVES FLOTAS han de fer les seves sol·licituds a través de la seu electrònica de l’IDAE aportant la documentació requerida a les bases del programa.

Pot interessar-te: Com accedir al fons europeu Next Generation EU

Un futur verd sobre rodes

El juliol de 2021, el Consell de Ministres va aprovar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat, que inclou una inversió de 24.000 milions d’euros i es calcula que crearà prop de 140.000 llocs de treball. Aquest PERTE pretén convertir l’automoció en un dels sectors amb més representació a la indústria nacional, amb un 15 % del producte interior brut (PIB) per al 2030.

L’objectiu és, d’una banda, impulsar projectes transformadors de la cadena de valor del vehicle elèctric i connectat, i per una altra, dur a terme mesures que potenciïn i facilitin el canvi de models automobilístics, com és el cas del Pla MOVES III. Aquest Pla consisteix en un programa d’incentius per a la compra de cotxes elèctrics, d’hidrogen i híbrids endollables dirigit a particulars, autònoms, empreses privades, comunitats de veïns i administracions públiques. El Pla es nodreix de 4.300 milions d’euros del sector públic (on s’inclou el Fons Europeu Next Generation EU) i més de 19.700 milions d’euros del sector privat.

Pot interessar-te: L’impuls del vehicle elèctric en el sector de l’automoció espanyol

Les empreses, motors del transport elèctric

Les accions de les empreses per promoure desplaçaments no contaminants entre els seus empleats suposen una gran empenta cap a la mobilitat sostenible. La societat i els clients demanen cada vegada més polítiques de gestió compromeses amb el medi ambient i la utilització de vehicles elèctrics contribueix a una imatge corporativa més positiva, aspecte que finalment redunda en una competitivitat més gran.

Fins ara, un dels principals esculls que havia frenat el desenvolupament de la mobilitat elèctrica havia estat una xarxa de recàrrega insuficient. En aquest sentit, moltes empreses estan ajudant a promoure la mobilitat sostenible en instal·lar punts de recàrrega a les seves instal·lacions. Un al·licient per animar els empleats a canviar-se al cotxe endollable i, també, una manera de retenir el talent, ja que resulta un incentiu laboral oferir als treballadors punts on recarregar els vehicles durant la jornada laboral a cost zero.

A més, les companyies es poden beneficiar d’avantatges fiscals. Els cotxes elèctrics, així com els híbrids o els impulsats per combustibles hidrògens, estan exempts de l’impost de matriculació. Tots aquests vehicles sostenibles permeten una deducció a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) del 30 % i una bonificació del 75 % a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), també conegut com a impost de circulació, en comparació als cotxes de benzina i dièsel.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Per optar en les millors condicions possibles tant a la sol·licitud dels crèdits com de les subvencions relatives als fons europeus, les companyies poden recórrer al suport del sector bancari, que exercirà un paper clau per cofinançar les inversions, canalitzar els ajuts i exercir un efecte amplificador.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU