Com finançar la compra d’una farmàcia? | EDE
movi-image-farmacia-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com finançar la compra d’una farmàcia?

Mon Oct 07 13:18:30 CEST 2019

La facturació mitjana de les farmàcies a Espanya el 2018 va ser de 912.000 euros per establiment, un 0,8% superior a l’any anterior i quart any consecutiu de pujades, segons les xifres de la consultora Iqvia.

A més a més, els ingressos de les farmàcies depenen cada vegada menys dels medicaments. De fet, els productes de consum que no són medicaments han augmentat el seu pes en les vendes del 24% al 30% en els darrers vuit anys. Amb aquestes dades, sembla un negoci rodó i també cotitzat. I és que a Espanya l’obertura de farmàcies està regulada i limitada per llei, cosa lògica si tenim en compte que és un dels països de l’OCDE amb més farmàcies per habitant.

Així que, llevat de nova concessió (el 2017 se’n van atorgar 78) o d’herència d’una d’antiga, l’adquisició d’una llicència en vigor és l’alternativa més viable. L’únic escull en aquest punt és el preu. Les dades d’Asefarma eleven el preu mitjà d’una llicència fins als 560.000, un 22% més que el 2007. Com aconseguir aquests diners? Hi ha diferents maneres de finançar la compra d’una farmàcia, començant pels tradicionals préstecs.

Préstecs bancaris: hipoteca mobiliària i hipoteca immobiliària

Aquesta és la fórmula més habitual per finançar la compra d’una farmàcia, com també ho és per adquirir un habitatge. Tant és així que fins i tot hi ha unes quantes similituds entre les dues operacions. En tots dos casos necessitaràs disposar d’un percentatge mínim inicial al teu compte, aproximadament d’un 20% de l’operació. A partir d’aquí, el banc estudiarà la farmàcia tal com ho faria amb una casa o qualsevol altre negoci i en farà una taxació. Per a això tindrà en compte dades financeres com la facturació de l’establiment, el benefici net, les despeses, la distribució d’ingressos o el preu mitjà per recepta.’ També pot afegir-hi altres elements qualitatius com ara la possibilitat de noves obertures de farmàcies, si hi ha escoles bressol o centres de salut a prop, la població atesa o l’estat del local, entre d’altres. Amb la taxació en mà, es començarà a estructurar el préstec, més conegut com a hipoteca mobiliària, que finançarà tota la part del negoci que no tingui a veure amb el local on hi haurà la farmàcia. La principal garantia d’aquesta hipoteca mobiliària per a farmàcia serà la llicència. A més a més, el banc pot sol·licitar altres garanties reals com la casa del farmacèutic o altres avals addicionals, si calguessin. A aquesta hipoteca mobiliària s’hi afegeix la hipoteca immobiliària, que es refereix al local o l’immoble on hi ha la farmàcia.  

 

 

 

movi-image-farmacia-2

 

 

 

 

 

Las cuentas en participación

Otra alternativa para financiar la compra de la farmacia es recurrir a las cuentas en participación. Estas implican la colaboración entre dos partes, una que aporta capital y otra que gestiona el negocio con ese dinero.

El partícipe depositará en la cuenta en participación un dinero o bienes que el gestor utilizará para el negocio. A cambio recibirá un porcentaje de los beneficios de la empresa.

También existe una modalidad mixta: los préstamos participativos. En este caso no se trata tanto de una inversión, sino de un préstamo. La particularidad es que los intereses suelen establecerse en función de la marcha del negocio. Además, también es habitual que incluyan penalizaciones por amortizaciones anticipadas del préstamo.

Los dos métodos tienen sus ventajas y desventajas. El primero es más tradicional y está más extendido, mientras que el segundo suele utilizarse cuando se quiere compartir riesgos con un inversor o cuando no se tienen fondos suficientes.

Fotografies d'Ula Kuzma i Nik MacMillan a Unsplash
-Temes relacionats-
up