Com executen les comunitats el fons Next Generation | EDE
cómo ejecutan las comunidades el fondo Next Generation
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Com executen les comunitats el fons Next Generation

20/07/2022

Les comunitats autònomes distribuiran més de la meitat de les ajudes europees. Per això, col·laboren amb els ministeris per dur a terme les convocatòries.

A finals del 2021, el Govern va posar en mans de les comunitats autònomes 11.151 milions d'euros corresponents al fons europeu Next Generation EU. Els executius regionals i, en menor mesura, els ajuntaments, estan adjudicant aquests diners per mitjà de convocatòries, licitacions, subvencions i ajuts. Des del Govern s'ha demanat a les comunitats autònomes que intensifiquin la cooperació per desplegar les inversions i les reformes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i així poder-ne maximitzar l'impacte a tot el territori nacional.

Els criteris generals de repartiment i d'execució s'han fixat al llarg dels darrers mesos mitjançant diferents conferències sectorials celebrades entre els ministeris i les comunitats autònomes.

La distribució dels fons europeus per regions

Espanya rebrà del fons europeu Next Generation EU un total de 140.000 milions d’euros. De moment, el Govern ja va rebre a finals de l'any passat un primer pagament de 10.000 milions d'euros per a ajudes directes, als quals es van sumar 9.000 milions d'euros més en concepte de bestreta que es van ingressar uns mesos abans.

El Govern va presentar un document que recull les prioritats en relació amb el repartiment dels fons europeus per al primer semestre d'aquest any

A 31 de desembre de 2021, Andalusia va ser l'autonomia que havia rebut més diners dels fons europeus, amb 1.916 milions d'euros; seguida de Catalunya, amb 1.579 milions; i de la Comunitat de Madrid, amb 1.213 milions.

cómo ejecutan las comunidades el fondo Next Generation

Amb vista al 2022, el Govern va presentar un document que recull les prioritats en relació amb el repartiment dels fons europeus per al primer semestre de l'any. En total, està previst distribuir durant aquests sis mesos 2.731 milions d’euros més. I novament, Andalusia serà la que més diners rebi, amb 525 milions d'euros; seguida de Catalunya, amb 414 milions; i de la Comunitat de Madrid, amb 288 milions.

Pot interessar-te: Les dates clau del fons europeu Next Generation EU

Com es distribueix el fons europeu Next Generation EU

Encara que la selecció dels projectes que poden accedir als ajuts europeus per part de les comunitats autònomes es basa en els criteris recollits a les conferències sectorials, la manera de distribuir la informació per captar l'interès de les empreses i de la societat es fa mitjançant convocatòries, licitacions, subvencions i ajudes.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

El març del 2022, el Govern va anunciar dos traspassos de fons a les comunitats autònomes. El primer, de 155 milions d'euros, té com a objectiu avançar en el desenvolupament de tres iniciatives del Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO): ÚNICO-Indústria i Empreses, ÚNICO-Bo Social i ÚNICO-Edificis. Amb aquests diners es publicaran convocatòries per reforçar l'accés a la connectivitat i per millorar les connexions de banda ampla ultraràpida a les àrees de concentració d'empreses. El segon dels traspassos, dotat amb 170 milions d’euros, promourà el finançament de projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques.

Al costat de les convocatòries que publiquen els governs regionals i els ajuntaments, cal destacar també les manifestacions d'interès (MDI) que han donat a conèixer els darrers mesos diferents ministeris per calibrar l'interès real de les empreses i de la pròpia Administració per participar en futurs projectes.

Comptar amb l'assessorament professional que ofereixen els bancs és clau per sol·licitar els ajuts europeus. Entitats com Banc Sabadell ajuden les pimes i els autònoms a identificar les ajudes europees que millor s'ajusten al seu negoci i els acompanyen en tot el procés per accedir-hi.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up