Com evitar que l'interès zero resti valor als teus estalvis | EDE
movi-image-elpais-evitar-interes-cero-ahorros-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com evitar que l'interès zero resti valor als teus estalvis

Tue Mar 09 08:55:26 CET 2021

La taxa d'estalvi de les famílies espanyoles va arribar a xifres rècord el 2020, però, amb els tipus d'interès actuals, si aquests diners es mantenen immobilitzats, poden perdre el seu valor. La inversió en fons és una oportunitat per obtenir rendibilitat

Les guardioles de les llars espanyoles van augmentar l'any passat a causa de la contenció de la despesa davant la incertesa. La taxa d'estalvi va registrar un històric 31,1 %, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en el segon trimestre del 2020. Va passar durant els mesos més durs del confinament i el començament de la desescalada, quan el consum es va reduir dràsticament. Aquesta xifra, que indica el percentatge d'ingressos que no es va gastar, va baixar sensiblement fins a situar-se en el 4,8 % en el tercer trimestre, que encara és una xifra elevada i representativa, vol dir que hi ha uns diners reservats i que es poden estalviar o invertir.

Tradicionalment, les famílies espanyoles han estat molt conservadores i han dipositat els seus estalvis en comptes. Això es deu al fet que aquest tipus de dipòsits oferien rendibilitats al voltant del 5 %. En canvi, avui dia, els tipus d'interès se situen en zero, el que significa que no produeixen cap tipus de rendibilitat i no sembla haver-hi intenció per part de Banc Central Europeu (BCE) d'apujar els tipus, almenys, en el mitjà termini. En aquest context i davant l'impacte de la inflació es presenta el dubte de què fer amb els estalvis perquè aquests no només no perdin valor, sinó que fins i tot aconsegueixin rendibilitzar.

Com afecten a l'estalviador els tipus d'interès zero?

Els tipus d'interès zero beneficien aquells que busquen finançament. «Amb tipus molt més baixos estem davant d'una situació avantatjosa per demanar una hipoteca», reflexiona Antonio Saiz, director d'Oferta d'Estalvi i Inversió de Banc Sabadell en el Podcast de Banc Sabadell. És a dir, els préstecs poden ser més econòmics.

Però aquest avantatge es converteix en desavantatge quan s'aplica a l'estalvi. Els instruments més tradicionals, com els comptes corrents i els dipòsits a termini fix, ofereixen remuneració zero. «Per tant, els diners que es tenen en aquest tipus de productes no renten res, ni tan sols per recuperar l'efecte de la inflació», explica Saiz. «Se surt perjudicat perquè si es tenen ara 100 euros en un compte corrent, a final d'any se seguiran tenint aquests 100 euros, però no es podrà comprar el mateix, perquè els preus hauran pujat», explica l'expert.

Els diners immobilitzats corren el risc de tenir un valor menor. Deixar aturat en un compte corrent pot significar que la pujada de la inflació faci perdre al voltant d'un 30 % del poder adquisitiu en 10 anys, segons càlculs d'Enrique Juan de Sentmenat de Soroa, delegat territorial a Balears de l'Associació Europea d'Assessoria i Planificació Financera a Espanya (EFPA).

En el context actual, per aconseguir que els diners que es tenen estalviats guanyin valor en comptes de perdre'l, la inversió és una opció. La diferència entre ser estalviador i ser inversor rau, segons de Sentmenat de Soroa, en els terminis d'inversió i en el risc que s'està disposat a assumir: «L'estalviador té uns objectius més centrats en les seves necessitats a curt termini i amb un perfil de risc molt baix, en canvi, l'inversor mira a més llarg termini, la qual cosa li permet assumir un nivell de risc superior, i a la llarga, obtenir rendibilitats més elevades», descriu. No obstant això, l'entorn d'interessos actual ha acostat posicions entre tots dos.

Per accedir a una inversió que tingui certa rendibilitat, però que no suposi un gran risc, el director d'Oferta d'Estalvi i Inversió de Banc Sabadell recomana posar a treballar els diners amb un horitzó de mitjà termini i fer aportacions de forma periòdica i sistemàtica. «Deixant que aquestes inversions acabin rendint, però sense pressa», puntualitza.

Els fons d'inversió: una opció per a tots els perfils

Els fons d'inversió s'adapten als objectius de qualsevol tipus d’estalviador, per això s'han convertit en l'eina financera més versàtil. «Hi ha fons destinats a inversors amb perfils absolutament conservadors, que no volen assumir riscos i que saben que opten a una rendibilitat baixa, però també n'hi ha per a qui vol la màxima rendibilitat possible sabent que assumirà risc», recorda Antonio Saiz.

Els fons d'inversió són instruments financers formats per aportacions de molts estalviadors que busquen obtenir rendiment del seu patrimoni mitjançant una gestió professionalitzada. En comptes de fer-ho cada un de manera individual, els gestors prenen les decisions d'on invertir els diners gràcies a la seva formació especialitzada i al seu coneixement dels mercats. En moure gran quantitat de patrimoni, suma de tots els individuals, els inversors es beneficien de condicions més avantatjoses, com menors comissions i despeses.

Segons l'estudi de l'Observatori Inverco, fòrum d'anàlisi del comportament de l'inversor, el 76 % dels partícips recomanaria a un amic invertir en un fons, principalment per la rendibilitat, la diversificació i perquè és un producte regulat i supervisat.

Hi ha moltes classes de fons d'inversió, però els més comuns són els de renda variable o fixa i els fons mixtos. Si són del primer tipus, l'equip gestor estudiarà quines accions de companyies convé adquirir. Si són de renda fixa, triarà principalment entre diferents classes d'emissions de deute; mentre que, si és mixt, invertirà tant en borsa com en renda fixa, per exemple, en emissions de deute. Que el fons guanyi o perdi dependrà del rendiment dels actius que el conformen.

Quina quantitat mínima es requereix per començar a invertir?

Es pot començar a invertir en fons amb molt pocs diners —hi ha productes amb participacions a partir de 10 euros— i tenen liquiditat total, el que significa que és possible recuperar la inversió i els seus possibles beneficis en el moment que es vulgui. També gaudeixen d'una bona fiscalitat, ja que és factible traspassar els diners d'un fons a un altre sense tributar; només es rendeix comptes amb Hisenda quan es ven.

Aquests instruments, a més, estan supervisats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), fet que ofereix seguretat, i són transparents, ja que els seus responsables estan obligats a publicar informació de manera periòdica.

De totes maneres, l'assessorament d'un expert és altament recomanable en el context actual de tipus negatius. «En aquesta situació és molt difícil que una persona sola, sense anar de la mà de professionals, pugui aconseguir una rendibilitat òptima per als seus estalvis», adverteix Saiz.

 

Fotografia de Jordan Rowland a Unsplash
-Temes relacionats-
up