movi-image-cincodias-ahorrar-objetivos-smart-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Com estalviar amb els objectius SMART de màrqueting?

14/12/2020

Convertir els desitjos personals en metes assolibles és possible si s'utilitzen aquests cinc paràmetres: específic, mesurable, assolible, rellevant i temporal

Desembre és a tocar, un mes per fer balanç i també per començar a pensar en els plans de l'any que ve. La veritat és que, quan es mira enrere per analitzar si les tasques proposades han arribat a bon port, sovint ens adonem que moltes no s'han realitzat. Segurament, la llista de propòsits per complir d'aquest any 2020 serà més llarga del normal a causa de les conseqüències de la pandèmia: viatges no realitzats, projectes empresarials prorrogats, cursos o formacions sense acabar... i també optimitzar la gestió de les nostres finances personals. Quantes vegades ens hem proposat una meta d'estalvi i, en arribar a finals d'any, veiem que no s'ha assolit?

«Per convertir els objectius financers personals en metes assolibles, la planificació és bàsica», afirma Vicenç Hernández, president de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, en el podcast de Banc Sabadell D’objectius personals a fites aconseguides. Hernández afegeix que els objectius han de ser molt clars i que s'han de treballar a poc a poc i de manera constant; sense oblidar els moments de reflexió.

 

«Quan ens proposem objectius a llarg termini és imprescindible controlar-los de manera periòdica», assegura. En el seu cas, ho fa cada sis mesos i, si cal, els modifica. «La flexibilitat i la capacitat d'adaptació són fonamentals, sobretot quan parlem de llarg termini, ja que hi ha certs riscos que no es poden preveure i les circumstàncies poden canviar», diu. Per això recomana crear un fons d'emergència quan les coses vagin bé. «Només així es podran suportar les possibles circumstàncies negatives molt millor», afirma Hernández.

Esteban Cabezas, professor de Màrqueting de la Universitat CEU San Pablo, considera fonamental la importància dels objectius a l'hora d'assolir les metes. El problema, segons el docent, és com i amb quins criteris establir-los. I en aquesta tasca, els coneguts objectius SMART (sigles de specific, measurable, attainable, relevant i timely, que es podria traduir de l'anglès com a ‘específic, mesurable, assolible, rellevant i temporal’) de màrqueting poden convertir-se en aliats perfectes.

Els cinc paràmetres SMART

Specific o específic

Tot pla financer ha de tenir implícits uns objectius específics d'estalvi. No es tracta de proposar intencions, sinó de concretar-les. «No n’hi ha prou amb dir he d’estalviar. Cal concretar-ho», creu Joaquín Danvila, responsable de Desenvolupament Digital i Formació Online de l'Institut d'Estudis Borsaris (IEB) i expert en màrqueting, i insisteix que les generalitats no funcionen.

Measurable o Mesurable

«Des que les curses es cronometren, la gent corre més ràpid», exemplifica Cabezas. «El mateix passa amb els objectius financers. Si som capaços de mesurar-ne el progrés, podrem saber si estem avançant i si anem en la direcció correcta», afirma Félix Ortiz, coach i professor de l’EAE Business School. «I si no ho estem complint, hem d'estudiar per què i intentar solucionar els errors», afegeix.

Attainable o assolible

Aquest marcador implica establir objectius molt realistes en consonància amb la situació personal. «Aquí aposto per una postura conservadora. Hem de posar-nos objectius que siguem capaços d'aconseguir. No té sentit forçar l'estalvi i estar incòmodes en excés perquè ho abandonarem», explica Danvila i en posa un exemple: «Si ens posem com a objectiu estalviar 1.000 euros i veiem que no ho aconseguim, serà molt difícil que ho modifiquem a 500 euros; el més normal és que abandonem amb una sensació de no servir per a aquest repte»..

Cabezas considera que és un dels paràmetres més complicats. «Si s’és massa ambiciós, es corre el risc de desanimar-se; però si s’és massa conservador, es pot cometre l'error d'estar deixant passar oportunitats».

Relevant o rellevant

«La meta final ha de ser important per a un mateix perquè, en cas contrari, no ens hi sentirem motivats», exposa Félix Ortiz. «Per exemple, capitalitzar l'educació superior dels teus fills, donar l'entrada per a un habitatge o fer la volta al món el 2030», afegeix. «Moltes vegades cometem l'error d'escollir objectius que no ens motiven. Si alguna cosa no ens emociona gaire, l’abandonarem pel camí, i fins i tot pot passar que ni tan sols comencem la cursa», sosté Cabezas.

Timely o temporal

A l'hora de proposar-se un objectiu és essencial tenir present una data d'inici i una data final. «És important tenir clar quan començaré i quan acabaré», resumeix el professor de l’EAE Business School.

Félix Ortiz insisteix que aquesta metodologia s'ha de veure com un tot, ja que si un dels marcadors falla tota la cadena es trencarà. «Es tracta de fer una checklist (llista de comprovació en anglès) i anar mesurant regularment que s'estan complint. Si no és així, no serem capaços d'arribar a la meta», opina. Ortiz fins i tot hi afegeix un marcador més. «Els paràmetres, en la mesura del possible, han de ser sostenibles en el temps. Si sé que el mes que ve entraré en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), difícilment podré mantenir el mateix estalvi», indica. Tot i que Vicenç Hernández remarca que, com més fort sigui el nostre fons d'emergència, millor podrem fer front als obstacles que sorgeixin pel camí i sortir-nos-en sense necessitat de reduir les expectatives.

-Categories i etiquetes-
up