Com es pot invertir en fons ètics i solidaris amb rendibilitat | EDE
movi-image-elpais-invertir-fondos-eticos-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Com es pot invertir en fons ètics i solidaris amb rendibilitat

Wed Mar 04 10:23:32 CET 2020

Invertir de manera solidària i amb criteris ètics és una aposta en alça. Cuidar el planeta o lluitar contra la pobresa són alguns dels objectius d’aquests fons

La sostenibilitat, l’ètica i la solidaritat no són incompatibles amb la rendibilitat, sobretot des que fa uns quants anys s’han convertit en l’eix de referència d’alguns fons d’inversió, productes financers que permeten obtenir una rendibilitat amb quanties mínimes.

Los fondos éticos y sostenibles agrupan a empresas que cumplen estándares de bienestar social y sostenibilidad y son solidarios cuando donan parte de sus comisiones a obras sociales. También los hay de carácter mixto cuando cumplen ambos fines. Son igual que los demás fondos, no requieren una inversión mínima y el riesgo es el mismo que en cualquier otra inversión.

Els fons ètics i sostenibles agrupen empreses que compleixen estàndards de benestar social i sostenibilitat i són solidaris quan donen part de les seves comissions a obres socials. També n’hi ha de tipus mixt, que compleixen totes dues finalitats. Són iguals que els altres fons, no requereixen una inversió mínima i el risc és el mateix que en qualsevol altra inversió.

Encara no hi ha una gran diversitat de fons, però van guanyant popularitat. “Actualment, la gent, sobretot els més joves, vol invertir en fons que millorin el planeta o que tinguin cura del medi ambient. Però al mateix temps no vol deixar de banda la rendibilitat. Aquesta és una manera d’aconseguir-ho”, afirma Borja Nieto, director de Micappital, banca privada i assessoria digital per a inversors que treballa amb entitats com ara Banc Sabadell. “En poc temps, el 75 % de la nostra cartera serà sostenible. Fa poc més de tres anys, només un 3 % dels clients buscaven invertir en un fons d’aquest tipus. Avui ho fan al voltant d’un 15 %”, afegeix Nieto.

A Espanya hi ha 2.730 fons que sumen un patrimoni de gestió total pròxim als 277.000 milions d’euros, segons dades d’Inverco, la patronal espanyola que agrupa les entitats d’inversió col·lectiva. D’aquests fons, poc més de 20 es regeixen per aquest tipus de paràmetres, cosa que representa un 1,2 % (que equival a una xifra entorn dels 3.700 milions d’euros). Així i tot, “fins fa molt poc no apareixia cap fons sostenible entre els 20 més visitats. Ara sí”, afirma Vicente Varó, director de continguts de Finect, plataforma de productes i serveis financers.

Què és un fons sostenible ètic?

Aquests fons es caracteritzen per una sèrie de criteris que es coneixen com a ASG, sigles d’ambiental, social i govern (ESG, Environmental, Social and Governance, segons les sigles en anglès). Els objectius d’aquests criteris són entre d’altres:

  • La cura del medi ambient
  • L’ús eficient i responsable dels recursos naturals
  • La integració dels paràmetres de gènere i de raça en els seus equips
  • El foment de les polítiques de riscos laborals i recursos humans
  • La promoció de la conciliació
  • L’impuls de la igualtat als consells d’administració
  • El suport a projectes de recerca amb finalitats socials
  • La lluita contra la pobresa i el canvi climàtic

Perquè una empresa pugui formar part d’un fons ètic o sostenible ha de complir tots els requisits ASG, que estan recollits i especificats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i als fullets informatius de les diferents gestores.

Per comprovar que un fons és de debò sostenible i ètic, hi ha diverses agències independents de valoració com ara Spainsif, plataforma de referència en inversió sostenible i responsable a Espanya, i Morningstar, que publica una classificació de sostenibilitat, en la qual es valora el grau de compliment dels criteris ASG per part dels fons.

Què és un fons solidari?

Aquest tipus de fons té com a objectiu ajudar directament la societat mitjançant aportacions econòmiques. L’entitat que el comercialitza dona part de la comissió de gestió, o ho fa el partícip directament, que destina de manera voluntària el percentatge que considera oportú dels interessos generats per les seves aportacions a entitats sense ànim de lucre. Entre aquestes entitats hi pot haver ONG, fundacions o associacions que protegeixen el medi ambient, fomenten la integració de les persones en risc d’exclusió o donen suport a la formació acadèmica o el voluntariat, entre d’altres.

Algunes entitats donen al partícip l’opció de seleccionar l’organització a la qual destinarà l’aportació dins d’una gamma de possibilitats. Aquestes opcions el fons les ha de detallar al fullet informatiu que posa a la disposició del públic, després que la CNMV ho aprovi prèviament.

Aquests fons, com qualsevol altre actiu financer, estan regulats per la CNMV, per la qual cosa “per verificar que fan l’aportació econòmica a entitats sense ànim de lucre, els seus comptes són sotmesos a auditories i estan subjectes a mesures de control intern. N’hi ha prou amb buscar les fitxes del fons d’inversió en qüestió i veure el detall de les posicions”, exposa Varó.

No s’ha de confondre un fons ètic i sostenible amb un de solidari. La diferència rau en el fet que els fons solidaris no estan obligats a complir els criteris socialment responsables. Tanmateix, hi ha fons que combinen ambdues filosofies, és a dir, estan subjectes als criteris ASG i són solidaris, perquè donen part de la seva comissió o interessos.

COM FUNCIONEN ELS FONS ÈTICS I SOSTENIBLES?

Funcionen com qualsevol altre i les seves característiques generals són:

  • Poden ser de renda fixa, variable o mixta, subjectes a les fluctuacions que imposi el mercat.
    La composició de la cartera (les empreses que formen el fons) ha de ser pública.
    No requereixen una inversió mínima, com a la resta de fons.
    El risc és el mateix que en qualsevol altra inversió.
    Sobre el temps de permanència, en general “el període recomanat per invertir en un fons hauria de ser com a mínim tres anys i idealment de cinc a set anys. Això es deu al fet que els mercats són volàtils i en terminis més curts la probabilitat d’obtenir retorns interessants és menor”, apunta Varó.
    Estan subjectes a la mateixa política de fiscalitat que la resta. Només cal tributar quan es recuperin els diners i també es poden traspassar els diners d’un fons a un altre sense cap mena de tributació. Quan es demana el reemborsament final, la plusvàlua (benefici) està subjecta a una retenció. Els primers 6.000 euros tributen al 19 % i, a partir d’aquí, tributen en progressió fins a un 23 % com a topall.
     
Fotografia de The New York Public Library a Unsplash
-Temes relacionats-
up