Com ens podem protegir en les nostres compres ‘online’ durant el Black Friday? | EDE
movi-image-lainformacion-protegernos-compras-online-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com ens podem protegir en les nostres compres ‘online’ durant el Black Friday?

Wed Nov 25 09:07:45 CET 2020

Protegeix les teves contrasenyes, evita els enllaços des de xarxes socials i assegura't que els llocs web que visites són de confiança. Aquests consells t'ajudaran a fer totalment segures les teves compres ‘online’.

El Black Friday i el Cyber Monday s'han posicionat com les jornades més importants de la compra per Internet. Des de fa dies, moltes empreses han començat a anunciar les seves ofertes amb l'objectiu d'augmentar les vendes i donar sortida a l’stock acumulat durant aquest any especialment complicat en què la facturació ha caigut com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

Pot interessar-te: Així serà el Black Friday més esperat per empreses i consumidors

Aquesta campanya d'ofertes no només es presenta com la més esperada des de fa molts anys, també es preveu que sigui la més digital. Davant d'aquest previsible increment de l'ús de la targeta de crèdit per fer compres online, el millor és prendre totes les precaucions perquè les compres es desenvolupin amb total seguretat. A causa d'aquest augment de les ofertes i, previsiblement, de les transaccions, es poden experimentar intents de frau per part dels ciberdelinqüents. La seva presència ha crescut amb l'increment de l'exposició que té la població a l'entorn online a causa de la situació provocada per la pandèmia, que ha impulsat la digitalització de la societat. Segons les dades d'IBM X-Force IRIS, durant els tres primers mesos de 2020 el ciberdelicte a tot el món va augmentar un 40 %, i va arribar a un 125 % més a Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica. 

Pot interessar-te: Evita els fraus a les compres ‘online’

No obstant això, aquest fet no vol dir que els consumidors no puguin estar segurs a l'hora de fer les seves compres online; simplement s'ha de posar atenció en alguns punts bàsics. Seguint aquests consells, és possible identificar possibles fraus i blindar les compres realitzades mitjançant l’e-commerce:

El Black Friday i el Cyber Monday ja s'han posicionat com les jornades més importants de l''e-commerce'

Activar la targeta només quan es faci una compra

Avui dia, entitats com Banc Sabadell permeten activar l'opció de compra online quan els usuaris volen fer un pagament i desactivar la targeta per a aquesta modalitat un cop s'ha conclòs la transacció. «Gràcies a una app, pots activar-la només en el moment en què fas la compra i desactivar-la des d'aquesta mateixa aplicació», explica Jordi Pascual, CEO de Paycomet i director d'e-commerce de Banc Sabadell. L’app de Banc Sabadell permet, a més, rebre notificacions de cada pagament i denunciar compres o cobraments fraudulents.

Anar amb compte amb els correus electrònics i les xarxes socials

Quan es rep una oferta massa temptadora per correu electrònic, una finestra pop-up o publicacions en xarxes socials, s'ha de desconfiar sempre que el remitent no sigui conegut. En cas que l'oferta sigui d'interès, és important assegurar-se que realment existeix visitant el lloc web oficial d'aquesta botiga o marca. «En aquests casos, la principal precaució és el sentit comú», apunta Pascual. «Desconfia de gangues que t'arribin per aquestes vies». 

En aquest sentit, també és important anar amb compte amb aparents notificacions del teu banc que t'arribin per aquestes vies. Els ciberdelinqüents recorren molt a la suplantació d'identitats d'entitats bancàries per cometre fraus; és a dir, es fan passar pels bancs i, per exemple, envien un email copiant-ne l’aparença i demanen que s'actualitzi la contrasenya d'accés al compte o qualsevol altre tipus d'informació privada. Per identificar-los, revisa minuciosament els enllaços abans de fer-hi clic, evita obrir documents o arxius adjunts, i assegura't que el lloc web en què introduiràs les dades bancàries és realment l'oficial de l'entitat.

Pot interessar-te: Què són el 'phishing', el 'smishing' i el 'vishing' i com detectar-los?


Comprar només en webs de confiança

Enllaçant amb aquesta darrera idea, és fonamental que les botigues on es realitzin les compres online siguin fiables i segures. Per a això el director d'e-commerce de Banc Sabadell té algunes recomanacions. «Per comprovar que el web és segur, localitza un cadenat verd o blanc que apareix a la barra d'adreces, o fixa't si la URL del comerç comença per HTTPS o SHTTP», explica. «També és important que revisis les opinions d'altres compradors i que busquis si aquest comerç té segell de confiança», apunta. 

«Per comprovar que el web és segur, localitza un cadenat verd o blanc que apareix a la barra d'adreces, o fixa't si la URL del comerç comença per HTTPS o SHTTP»

Aquests segells de confiança solen ser Confiança Online o Trusted Shops —la llista completa es pot consultar al web de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE)— i garanteixen que les empreses adherides se sotmeten de manera periòdica a una avaluació de qualitat, seguretat i servei. Són distintius que ajuden els usuaris a escapar de pàgines web creades per estafadors, que moltes vegades suplanten la identitat i la imatge de llocs web coneguts per enganyar els consumidors. 

Investigar la botiga online abans de comprar-hi

Abans de fer una compra, és important comprovar que el lloc web en què s'està fent una comanda té les dades de contacte del venedor i que s'expliquen, de manera detallada, totes les condicions d'ús. «Quan compres a Internet, localitza les despeses d'enviament, la política de devolució, el servei d'atenció al client i altres aspectes», enumera Pascual. «Si tens algun dubte, consulta amb el comerç abans de fer la compra». 

Pot interessar-te: Devolucions, com puc gestionar-les en el meu comerç electrònic?


Evitar l'ús de wifi públiques

Les xarxes wifi públiques no solen requerir autenticació per connectar-s’hi, són el brou de cultiu ideal perquè els ciberdelinqüents puguin accedir-hi sense dificultats des de qualsevol dispositiu connectat a aquesta xarxa. Això facilita el robatori d'informació com, per exemple, contrasenyes d'accés, informació de targetes de crèdit i altres detalls personals que s'aportin durant el seu ús.

Així mateix, aquestes xarxes poden utilitzar-se per activar programes de malware, que permeten a aquests ciberdelinqüents accedir a tot el que conté un dispositiu, fet que pot portar més endavant a fraus d'identitat o de venda d'informació a tercers. 

Protegir les contrasenyes

Per evitar un robatori de les contrasenyes o combatre qualsevol violació de la privacitat, és recomanable utilitzar noms d'usuari i contrasenyes únics i diferenciats per a cada compte. Aquesta estratègia actua com a tallafocs, de tal manera que, en el cas de ser víctima d'un ciberatac, els ciberdelinqüents no podran tenir accés als altres comptes. 

Les contrasenyes que s'utilitzin han de tenir caràcters diferenciats i ser difícils d'identificar. L'ideal és que tinguin entre 15 i 20 caràcters de longitud, que intercalin lletres majúscules i minúscules i incloguin nombres i símbols. Sempre que es fa una compra online, és important assegurar-se de tancar la sessió abans de sortir de la pàgina web. 

És recomanable utilitzar noms d'usuari i contrasenyes únics i diferenciats per a cada compte

Navegar en una finestra d'incògnit

Tots els navegadors disponibles actualment ofereixen l'opció de navegar en mode privat o d'incògnit. És una manera de bloquejar les cookies i evitar que altres puguin accedir a les dades d'inici de sessió o a l'historial de cerques. De la mateixa manera, és recomanable tancar totes aquestes finestres una vegada s’hagi fet el pagament en qüestió.

Disposar d'un bon antivirus

Tenir un antivirus i actualitzar-lo de tant en tant és la millor estratègia per evitar possibles violacions de la privacitat online. Aquest tipus de serveis t'avisen si, per exemple, observen un comportament fraudulent en un lloc web que visites per fer-hi una compra, o indiquen si el web té algun risc de seguretat.

Anar amb compte amb les dades i les activitats bancàries

En la mesura del possible, s'han d'evitar les transaccions bancàries per correu electrònic, i no s'han de facilitar totes les dades bancàries en mètodes per escrit que es mantinguin en el temps. Cap e-commerce fiable sol·licita les dades de la targeta de crèdit o dels comptes per correu electrònic.

Així mateix, i més durant els dies del Black Friday i del Cyber Monday, és fonamental fixar-se en els moviments bancaris per assegurar-se que no hi ha cap càrrec inusual. Els delinqüents poden començar a actuar fent càrrecs inicials més petits, que podrien passar desapercebuts.

Compta amb el teu banc de confiança

En el cas de detectar un moviment sospitós, avisa immediatament la teva entitat bancària. Algunes, com Banc Sabadell, permeten notificar des de la seva app la presència d'un moviment sospitós; si en tens dubtes, contacta immediatament amb el teu banc mitjançant les xarxes socials o els números de telèfon habilitats.

Amb aquests consells i, sobretot, aplicant el sentit comú, podràs efectuar amb total seguretat les compres online durant aquest Black Friday i aquest Cyber Monday i gaudir sense preocupacions de tots els avantatges que ofereixen els e-commerce, especialment en un context com l'actual.

Fotografia de Zoe Fernandez a Unsplash
-Temes relacionats-
up