movi-image-pedir-hipoteca-autonomo-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com demanar una hipoteca sent autònom?

25/04/2022

Demanar una hipoteca treballant com a autònom és possible. La clau és comptar amb una bona preparació per demostrar solvència i estabilitat financera

Un treballador autònom pot demanar un préstec hipotecari? La resposta és sí, encara que les condicions d'accés són més complicades que per als assalariats. El primer pas, i un dels més importants, és demanar tota la informació sobre els ingressos, la solvència i l'activitat econòmica. A partir d’aquí, el banc analitzarà el risc de concedir la hipoteca. Per això, convé aportar tota la documentació que sigui possible per acreditar la solvència econòmica i demostrar que la capacitat de pagament és suficient per fer front al pagament de les quotes mensuals.

Quina documentació es demana a un autònom per a una hipoteca?

Per aconseguir que el banc concedeixi el préstec és recomanable presentar certs documents com ara:

  • Informació sobre el negoci: és aconsellable demostrar tota l'activitat que es du a terme a l'empresa (clients, proveïdors, projectes…). És a dir, un resum de la història de l'empresa que demostri l'estabilitat del negoci i la projecció futura.
  • Última declaració de l'IRPF (impost sobre la renda de les persones físiques): aporta la informació fiscal necessària sobre el negoci.
  • Comptabilitat del negoci: els models trimestrals de l'impost sobre el valor afegit (IVA) i de l'IRPF ofereixen informació sobre l'evolució dels ingressos i les despeses del negoci.
  • Moviments del compte corrent: amb aquesta documentació el treballador autònom donarà informació sobre la seva capacitat d'estalvi.
  • Informe de vida laboral: en què consta tant l'activitat laboral dels darrers anys com l'antiguitat en el negoci actual.
  • Últims rebuts dels préstecs: amb aquesta documentació el banc pot analitzar el nivell d'endeutament de l'autònom.

Pot interessar-te: Què es valora en demanar una hipoteca?

Consells per preparar-se bé

El procés de preparació i acreditació de la documentació és més complex per a un treballador autònom que per a un treballador per compte d'altri. A més, per als autònoms comporta la càrrega afegida de calcular i gestionar qüestions com ara la fiscalitat i a més preparar una gran quantitat de documentació. Però no ha de ser un inconvenient contractar un préstec hipotecari si se sap com estar preparat. Per exemple, és recomanable que l'activitat econòmica habitual tingui una continuïtat temporal els darrers anys. Això donarà fermesa a l'argument d'estabilitat.

Igual que per a altres treballadors, els principals aspectes a tenir en compte abans de sol·licitar una hipoteca són:

  • Comptar amb una quantitat estalviada de com a mínim el 20 % del cost total de l'habitatge (ja que el banc ofereix com a màxim finançament pel 80 % del valor de taxació de l’immoble o de compra) més entre un 10 % i un 15 % aproximat per als costos addicionals.
     
  • Tenir uns ingressos mensuals que permetin que el pagament de les quotes no suposi més del 30 % del salari.

Calculadora: Descobreix quines són les despeses associades a la compra d'un habitatge

Els experts recomanen no frustrar-se en aquesta etapa prèvia a la signatura de l'escriptura de la hipoteca, que és assolible si es prepara amb rigor. Per això, és important tenir un bon assessorament en tot moment tant pel que fa a gestora com a experts hipotecaris.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
-Temes relacionats-
up