Com afecta un ERTO a la jubilació | EDE
movi-image-erte-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Com afecta un ERTO a la jubilació

Sat Oct 03 13:14:09 CEST 2020

Els treballadors que pateixen un expedient de regulació d’ocupació continuen cotitzant. Tanmateix, aquesta situació tindrà conseqüències en la seva pensió de jubilació?

La crisi generada per la COVID-19 ha tingut un fort impacte sobre l’economia en general i sobre l’ocupació en particular. Un exemple d’això és el devessall de sol·licituds i tramitacions d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) des que es va decretar l’estat d’alarma. A partir d’aquell moment, el Govern va començar a flexibilitzar les condicions per mirar de contrarestar la destrucció de llocs de treball. En el període comprès entre març i principis d’abril, més de tres milions de persones s’han vist afectades per aquest mecanisme, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, tot i que el nombre d’afectats per un ERTO va arribar al seu màxim a finals d’abril, amb unes 3.386.000 persones acollides. 

Per tenir accés a la pensió de jubilació l’any 2020, els requisits que han de complir els treballadors són: tenir 65 anys i haver-ne cotitzat com a mínim 37. Si no arriben a aquesta xifra, hauran d’esperar fins als 65 anys i 10 mesos. Les persones d’aquesta edat que es trobin en un ERTO es poden preguntar com afecta aquesta situació a la seva cotització amb vista a la jubilació. La resposta és clara: no afecta de cap manera l’edat de jubilació o la pensió, a causa de les circumstàncies excepcionals que ha generat la seva sol·licitud.

L’ERTO computa per a la jubilació?

Només uns dies després de la declaració de l’estat d’alarma es va publicar el Reial decret llei, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a la situació d’emergència i als efectes generats per la pandèmia. En aquest document es recull que el període de durada dels ERTO no computarà com a atur consumit ni generarà un espai en blanc de cotització en la vida laboral del treballador. També cal deixar clar que es cobrarà la prestació corresponent fins que es pugui tornar a la feina.

Et pot interessar: Així pots calcular com serà la teva pensió de jubilació

Durant aquesta aturada, serà l’empresa mateixa o el Servei d’Ocupació Pública Estatal (SEPE) qui cotitzi pel treballador. En el Reial decret llei posterior, de 27 de juny, pel qual es prorroguen els ERTO fins al 30 de setembre, s’inclouen novetats pel que fa als descomptes a les quotes de la Seguretat Social. En aquest sentit, les empreses de menys de 50 treballadors tindran un descompte del 35 %, i les de més grandària, del 25 %.

En cap cas el treballador no pot ser donat de baixa, per la qual cosa, durant el període en què es vegi afectat per l’ERTO, es continuarà cotitzant per la base que es tenia abans d’aquesta situació i cobrint les mateixes contingències. Tots els dies que un empleat passi en situació d’atur temporal constaran com a treballats. Per tant, els càlculs per cobrar la futura pensió no es veuran afectats per la crisi sanitària. Fins i tot, si mentre està vigent aquesta mesura s’arriba a l’edat legal de jubilació, el treballador pot decidir si es retira o no en aquest moment.

ERTO i plans de pensions

Una altra de les mesures extraordinàries adoptades durant la pandèmia ha estat la possibilitat de rescatar de manera anticipada els plans de pensions en alguns supòsits, com el de trobar-se en un ERTO. Fins ara, només es podia fer per causes com la jubilació, la invalidesa, la dependència, la defunció i l’atur de llarga durada, entre d’altres. Aquesta nova regulació és vigent fins al 14 de setembre, quan finalitzen els sis mesos posteriors a l’estat d’alarma.

El pla de pensions és un producte a llarg termini, atès que es va estalviant al llarg del temps i de la vida laboral per poder recuperar aquests diners en el futur, normalment quan es produeix la jubilació. Com que tenen aquestes característiques, incorporen una part de la inversió en renda variable, un fet que és rellevant en un moment de crisi com l’actual, marcat per la COVID-19, que ha provocat una caiguda substancial dels mercats borsaris i que obre una finestra per fer aportacions a curt termini.

Et pot interessar: Estalviar per a la jubilació. Per on començo?

Com s’ha assenyalat, donades les circumstàncies extraordinàries, l’assalariat pot rescatar el pla de pensions si es troba en situació d’ERTO. Tal com explica Esther Pichardo, directora d’Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida y Pensiones, “els plans de pensions col·laboren amb el bé general permetent complementar els ingressos d’autònoms i empleats que hagin vist reduïda la seva facturació per la crisi de la COVID-19”. Tanmateix, no es pot retirar la totalitat del capital, sinó que aquesta quantitat està limitada a la pèrdua d’ingressos produïda durant aquest atur temporal, sempre que s’acrediti i hagi estat provocada pel coronavirus.

Fotografia de Zac Ong a Unsplash
-Temes relacionats-
up