movi-image-adaptar-negocio-tendencias-sociales-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com adaptar el teu negoci a les noves tendències socials

18/10/2019

Els canvis de mentalitat per part dels consumidors estan transformant l’estratègia de les empreses a nivell global.

El client sempre té la raó. Aquest gastat -però més aviat cert- mantra en el món empresarial té el poder de modificar l’estratègia dels negocis quan es donen canvis socials simultanis a nivell global. En els últims temps, les tendències que més han transformat les companyies de tot el món estan relacionades amb l’adopció de l’anomenada 'consciència verda'.

Actualment, i cada vegada més, els consumidors compren amb un pensament ètic, seleccionant els productes i les marques en funció de determinats estàndards que no sempre estan relacionats amb la qualitat. Una inquietud social en auge que està relacionada amb el respecte i la preocupació pel medi ambient i els éssers vius.

La 'consciència verda' és un d’aquests factors a tenir en compte per les empreses, un canvi sociocultural al qual han d’adaptar-se per complir les noves demandes dels seus clients. Per això, mantenir el teu negoci actualitzat és la clau per assolir l’èxit i avançar-te a les possibles innovacions que puguin afectar la teva empresa.

Cada vegada més sostenibles

El canvi climàtic és l’eix central sobre el qual s’articulen aquestes preocupacions. En l’actualitat, els consumidors es fixen en aspectes com els processos de fabricació que intervenen en la creació d’un producte (d’on venen els materials, condicions i drets dels treballadors, on opera la companyia, etc.). Una situació davant de la qual el teu negoci ha de mostrar transparència i responsabilitat social corporativa amb el seu entorn.

Un altre factor important és la sostenibilitat. Legislacions internacionals com el Protocol de Kioto i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU marquen el camí que les empreses han de seguir per combatre el canvi climàtic.

Entre aquestes mesures, la retirada dels plàstics d’un sol ús ha portat a moltes companyies a canviar els seus productes. Són cada vegada més freqüents les vaixelles i les palletes fetes a base de cartró o bambú; reciclables, menys contaminants i, en algunes ocasions, fins i tot comestibles.

Adaptar la teva empresa a la 'consciència verda' passa per destinar els esforços tecnològics i innovacions a desenvolupar una estratègia de negoci més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i reduir l’impacte de la companyia en l’entorn en què opera.

Les perspectives en el compliment i exigències que està imposant la UE pel que fa a normativa d’eficiència energètica doblaran la seva inversió en una dècada, d’acord amb l’estudi Energy Efficient Buildings: Europe (2014). Per això, empreses com Coca-Cola, Nike, i Toyota aposten per seguir una línia de green marketing, és a dir, potenciar una sèrie d’activitats promocionals que demostrin als seus clients la seva preocupació per la societat i la salut del Planeta.

El Pla MOVELE 2015, que pretenia fomentar l’ús del vehicle elèctric, va ser el gra de sorra amb el qual molts fabricants van veure una oportunitat per apostar per una adaptació verda. Així, marques com Renault i Tesla han aprofitat la tendència del mercat veient una possibilitat de negoci en els cotxes elèctrics.

Un altre dels canvis progressius però populars que està generant aquesta tendència és el mercat dels productes km 0, és a dir, aquells que afavoreixen la fabricació local i el petit comerç. Es considera que un producte és de 'km 0' quan per arribar al nostre plat o mans ha viatjat menys de 100 km. D’aquesta manera s’aposta per afavorir l’economia més pròxima al consumidor i es redueixen les emissions de CO2 perjudicials pel medi ambient.

Canvis en l’alimentació

Un dels sectors que més transformacions ha patit en aquests últims anys ha estat el de l’alimentació. La preocupació pels animals i el seu posterior ús com a part fonamental de la cadena de producció de la indústria ha portat a un canvi de negoci basat en el respecte pels éssers vius, atenent a clients que opten per dietes vegetarianes i veganes.

movi-image-adaptar-negocio-tendencias-sociales-2

A Espanya, el nombre de restaurants especialitzats en aquest tipus d’alimentació s’ha duplicat en els últims cinc anys, i ha passat de 353 el 2011 a 703 el 2017, segons l’estudi de The Green Power elaborat per la consultora Lantern. Una dada que reflecteix el canvi adaptatiu de la indústria a les noves sensibilitats socials que, com ja han fet Nestlé i Unilever, aprofiten una oportunitat de negoci.

Què puc fer amb el meu negoci?

La resposta a aquests canvis socials està en la previsió. Mantenir-se informat sobre l’actualitat i les diverses transformacions socioculturals que afecten els teus clients et farà comptar amb l’avantatge de poder tenir un ampli marge d’actuació.

Saber adaptar la teva empresa a la realitat social és un moviment intel·ligent que et reportarà beneficis tant a curt com a llarg termini. Ja ho saps, la consciència verda ha arribat per quedar-se.

Fotografia d'Alexandra Anderson a Unsplash
-Temes relacionats-
up