Cadenes de subministrament: lliçons després d'un any de pandèmia | EDE
movi-image-eleconomista-cadenas-suministro-pandemia-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Cadenes de subministrament: lliçons després d'un any de pandèmia

Tue Jun 01 08:59:01 CEST 2021

El 68 % de les empreses és conscient que necessita millorar les seves cadenes de subministrament

Més del 80 % de les empreses enquestades per l'Institut de Recerca de Capgemini va declarar que les seves cadenes de subministrament s'havien vist perjudicades per la crisi de la COVID-19. Un 68 % es van veure obligades a adaptar el seu model de negoci, i un 62 % veu prioritari augmentar la resiliència de la cadena de subministrament després de la pandèmia. Aquest informe posa de manifest com les empreses han hagut d'afrontar un canvi dràstic pel que fa a la gestió del stock.

Referent a això, com assenyala el document, un 55 % de les organitzacions han trigat entre tres i sis mesos a recuperar-se de les disrupcions que van experimentar en la cadena de subministrament des de l'esclat de la crisi sanitària, mentre que un 13 % preveu que trigarà entre sis mesos i un any a fer-ho. Inevitablement, això implica que poques empreses estaven i estan preparades per a qualsevol possible interrupció.

Pot interessar-te: COVID-19: com pal·liar-ne els efectes en les cadenes de subministrament

Entre els principals problemes detectats per les firmes enquestades destaquen l'escassetat de materials o components clau (74 %); els retards en els enviaments i els terminis de lliurament més llargs (74 %); les dificultats a l'hora d'ajustar la capacitat de producció en resposta a la fluctuació de la demanda (69 %); i els problemes per planificar en un context de volatilitat de la demanda dels consumidors (68 %).

Per això les empreses són cada vegada més conscients de la necessitat d’augmentar la flexibilitat i l'agilitat de les cadenes de subministrament per poder reaccionar i adaptar-se amb rapidesa als possibles contratemps. Una transformació que requereix invertir, per exemple, en tecnologies que impulsin l'autonomia i la intel·ligència del procés.

Diversos estudis del sector coincideixen que, davant d'una situació de trencament de stock, aproximadament el 9 % dels potencials clients renunciarà directament a la compra, un 37 % comprarà un producte d'una altra marca, i un 21 % buscarà aquest mateix producte en una altra botiga online. I, si el cas es repeteix fins en tres ocasions amb el mateix client potencial, sentirà més rebuig i frustració i un 70 % no tornaria a intentar comprar més en aquest e-commerce a mitjà termini.

«Aquesta problemàtica afecta grans empreses i pimes (a cadascuna proporcionalment). Moltes empreses conviuen amb buits en l'inventari, però creuen que aplicar solucions implicaria un cost més alt que les pèrdues potencials; pensen que l'usuari acabarà comprant un producte similar, donen poca importància al cost que pot representar un trencament de stock per al seu negoci. És lògic: com que no tenen les eines adequades, no poden tenir la perspectiva de com de gran pot ser el forat provocat per aquesta llacuna; però, segons les dades que hem recopilat, suposa unes pèrdues de vendes potencials de l'11 % cada mes», assenyala Iñaki García, CEO de l'empresa especialitzada en gestió de cadenes de subministrament uSizy.

En aquest sentit, algunes de les característiques que ha de tenir una cadena de subministrament per ser resilient, segons Capgemini, són: la capacitat per anticipar-se a les crisis i fer simulacres per millorar la resposta quan n’hi hagi una; prioritzar la localització i la regionalització de la base de proveïdors i de les activitats de producció; diversificar la base dels proveïdors, dels centres de producció i de les opcions de transport; o tenir molt en compte la sostenibilitat en la cadena de subministrament per esquivar desgavells en els àmbits mediambiental i normatiu i satisfer les expectatives canviants dels clients.

Pot interessar-te: Com optimitzar la cadena de subministrament en una conjuntura d'incertesa

 

Cap a una cadena de subministrament digital

La digitalització, que fa que la Indústria 4.0 sigui una realitat, és clau per adaptar-se a la nova situació. Habilitadors tecnològics com la intel·ligència artificial i la seva versió més profunda, el machine learning, l'analítica de dades i el big data, l’internet de les coses o la fabricació additiva, entre altres, ajudaran a ser més eficients, agilitat, productivitat i a oferir més qualitat. Tot això facilita la capacitat d'adaptar-se a entorns canviants.

Pot interessar-te: Menys globalització i més digitalització: així serà la nova cadena de subministrament

Així, gairebé la meitat (un 47 %) de les empreses estan accelerant les inversions en l’automatització i, el 39 %, en la robòtica. Però l'internet de les coses i la intel·ligència artificial també figuren entre els principals àmbits en què se centren les companyies, segons l'Institut d'Investigació de Capgemini. Des KPMG indiquen que «la digitalització elimina barreres entre aquests processos en sitges i permet que la cadena de subministrament es converteixi en un ecosistema integrat i transparent per a tots els interessats, des dels proveïdors de matèries primeres fins als fabricants de productes acabats o els clients». Una cadena de subministrament digital inclou planificació integrada, visibilitat logística i emmagatzematges intel·ligents, compres digitals i anàlisi avançada predictiva.

Per a l'auditora BDO, la tecnologia permet reduir o eliminar els procediments que no afegeixen valor en la gestió diària i facilita a les empreses el lliurament dels seus productes i dels seus serveis de manera més ràpida, més eficient, amb un cost més baix, amb més qualitat i millor nivell de servei. Actualment els sistemes de planificació aporten una visibilitat d'extrem a extrem de la cadena de subministrament que permet als qui la gestionen monitorar i seguir l'estat de totes les tasques que es produeixen en temps real (en proveïdors, plantes, magatzems, centres de distribució, etc.). Aquesta traçabilitat contínua facilita la identificació d'ineficiències i problemes potencials, millora la presa de decisions i contribueix al creixement total del negoci.

Un altre dels beneficis que aporta la digitalització de la cadena de subministrament és la reducció de temps de lliurament, ja que gràcies a una major visibilitat i traçabilitat en les comandes i a una major disponibilitat de la informació, l'estat i la localització de cada comanda estan controlats en tot moment, cosa que permet resoldre incidències en temps real, o prendre decisions de forma més àgil i intel·ligent.

Pot interessar-te: Logística i transport, claus per a la recuperació

Això també redunda en una millora de la col·laboració. Els gerents de la cadena de subministrament, els seus proveïdors i els seus clients són conscients del que està passant en cada moment; així poden compartir informació decisiva de manera dinàmica i en temps real, cosa que augmenta l'eficiència i la fluïdesa en la gestió de tota la cadena. Un altre avantatge de la digitalització és la reducció de costos gràcies a l'optimització en la gestió de l'inventari, a la planificació més precisa o a la millora en la planificació de la demanda.

Més seguretat

Amb l'augment de la digitalització també ha crescut el nombre de ciberamenaces. Segons Accenture, es creu que el 40 % dels atacs de ciberseguretat s'originen ara en la cadena de subministrament ampliada.

Com diuen des d'aquesta consultora, les empreses modernes tenen molts més punts de connexió amb el món exterior que abans. En conseqüència, hi ha més dades que flueixen a través d'aquestes connexions. Això proporciona una agilitat i una velocitat essencials per als negocis, però augmenta el risc de forma massiva.

Pot interessar-te: El gran repte de les empreses el 2021: la protecció de dades

Per això, és fonamental repensar la seguretat de la cadena de subministrament d'una manera molt més holística. Això vol dir emprendre una transformació de la cadena de subministrament que faci que la seguretat sigui (tant en sentit físic com informàtic) una part fonamental de l'estratègia i incorpori principis de seguretat en tota la xarxa. També inclou el desenvolupament de solucions de traçabilitat en la cadena de subministrament que millorin la visibilitat.

Per fer front a aquesta problemàtica, des d’Accenture aconsellen crear una oficina especialitzada en seguretat; obtenir una millor visibilitat reunint les dades i les anàlisis de tota la xarxa, incloses les parts externes; comprendre les amenaces de manera holística, és a dir, unir totes les peces i exposar les amenaces i les vulnerabilitats de la cadena de subministrament que estaven ocultes anteriorment; crear un conjunt de solucions de seguretat per cobrir les possibles vulnerabilitats; i comprometre els recursos necessaris per mantenir la seguretat de la cadena de subministrament en un entorn en constant evolució.

Fotografia de Frank Mckenna a Unsplash
-Temes relacionats-
up