Buscar casa en solitari: consells i recursos per aconseguir-ho | EDE
movi-image-buscar-vivienda-solitario-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Buscar casa en solitari: consells i recursos per aconseguir-ho

Fri Oct 04 12:06:58 CEST 2019

La societat viu moments de profunds canvis pel que fa a necessitats immobiliàries. Avui, la demanda d’habitatges unipersonals creix amb passes de gegant i, en molts casos, l’oferta no satisfà les possibilitats d’aquells que busquen habitatge en solitari.

Segons l’Enquesta contínua de llars de l’INE, la població que viu en solitari arriba ja al 25,4% del total i va en augment. L’accés d’aquest col·lectiu a un habitatge pot convertir-se en un autèntic malson, en bona mesura a causa dels salaris baixos i l’increment dels preus.

Encara que pot semblar un panorama poc falaguer, hi ha alguns recursos i consells que has de tenir en compte si busques un habitatge unipersonal.

Quines són les meves possibilitats econòmiques reals?

Ser realista sobre quant pots pagar, encara que sembli obvi, t’ajudarà a descartar els habitatges inaccessibles i a centrar-te en el camí adequat.

Si has de demanar un crèdit hipotecari, has de tenir en compte que, per tractar-se d’un titular únic, la garantia de pagament queda reduïda a la meitat, de manera que és necessari tenir una feina estable i uns ingressos més elevats que les persones que decideixen viure en parella.

Pensa, a més, que hi ha despeses de la llar fixes, com el gas, la llum, l’aigua, connexió a internet, etc., que reduiran la teva capacitat econòmica mensual. A més, has de tenir en compte que, per poder viure de forma tranquil·la, els diners que destinis a l’habitatge no haurien de superar el 30% dels teus ingressos.

A estrenar o per reformar?

Has de pensar si prefereixes comprar o llogar un habitatge que sigui d’obra nova o que estigui reformat completament, o si no t’importa haver d’embarcar-te en un procés de rehabilitació. Entre els avantatges dels d’obra nova, destaca que podràs instal·lar-t’hi de seguida, no hi haurà sorpreses quant al pressupost de compra i les instal·lacions seran més eficients. D’altra banda, si vols reformar, podràs dissenyar els espais a la teva mida, aconseguir-ne una revaloració i estalviar entre un 10-20% en el preu de compra respecte als d’obra nova, entre altres punts positius.

Quants metres necessito per viure?

Si has decidit que viuràs sol, podràs fer-ho còmodament en un habitatge amb una superfície que se situï entre 50 i 60 m2. Per aquest motiu, podries descartar els que tinguin una superfície més gran. Per bé que l’espai sempre s’agraeix, es pot viure còmodament en un pis d’aquesta grandària.

Si trobes una casa que disposi d’una zona d’estar i menjador, cuina, almenys un dormitori principal i un bany, tindràs totes les necessitats habitacionals complertes. En el cas que treballis des de casa, sí que et caldrà espai addicional per situar-hi la teva zona de treball o despatx.

Una de les solucions més habituals en els habitatges acabats de reformar o d’obra nova, especialment si tenen pocs metres, és la de la cuina oberta al menjador: podràs aprofitar al màxim els metres disponibles per gaudir d’un espai més social i funcional.

 

movi-image-buscar-vivienda-solitario-2

 

On vols viure?

Encara que és probable que més endavant hagis de modificar criteris, és recomanable marcar prioritats quant a la localització del teu habitatge. Decideix si prefereixes establir-te en un pis al centre de la ciutat, prop del transport públic i del sarau, o en una zona més allunyada i tranquil·la.

A partir d’aquesta primera decisió, selecciona els teus barris favorits per començar a localitzar els pisos disponibles a través d’immobiliàries o sites multipublicació, entre altres portals.

A mesura que vagis trobant propostes, descarta les que no s’ajustin al teu pressupost o la superfície que necessites i demana cita per a visitar els pisos que sí que encaixen en les teves possibilitats i expectatives.

Fes una llista dels pros i contres de buscar un habitatge en solitari i de cadascun d’aquests factors que hem explicat, especialment pel que fa al vessant econòmic. T’ajudarà a deixar fora fàcilment els habitatges que no hi quadrin per poder prendre una bona orientació, de forma més fàcil i senzilla.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies d'Etienne Paulthenet i iAlicante Mediterranean Homes a Unsplash
-Temes relacionats-
up