Brussel·les augmenta el pressupost de la PAC en més de 26.000 milions | EDE
movi-imag-bruselas-pac-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Brussel·les augmenta el pressupost de la PAC en més de 26.000 milions

Fri Jun 05 13:06:54 CEST 2020

Un dels grans damnificats per la COVID-19 ha estat el camp. El sector primari ja estava complicat abans de la declaració de l’estat d’alarma. I prèviament a l’allau d’informacions sobre la pandèmia, no era estrany contemplar com els tractors havien pres les avingudes de les principals ciutats. 

Europa s’ha bolcat per ajudar al sector i, fent honor a la tornada a la nova normalitat, la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, va presentar el passat 27 de maig una proposta per la qual es dota d’una quantitat addicional a la Política Agrària Comú (PAC), a través de l’Instrument Europeu de Recuperació Next Generation UE. Aquesta mesura suposa un increment global de 26.434 milions d’euros per a la política agrària, que actualment beneficia a 700.000 perceptors a Espanya.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol, Luis Planas, en la seva compareixença al Congrés dels Diputats, va assenyalar que la proposta suposa un reconeixement al paper que juga la PAC en la societat europea, que ha quedat de manifest amb la crisis de la COVID-19, en la qual el sector agroalimentari ha garantit l’abastiment d’aliments a la població durant el període de confinament.

També va indicar que la PAC ha de ser el principal suport que permeti al sector afrontar la transició cap a un model més sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental.

Pot interessar-te: Serà suficient el bazuca europeu per recuperar l’activitat econòmica i empresarial? 


Ajudes de la PAC

L’1 de febrer es va donar el tret de sortida perquè més de 693.000 productors presentessin, fins al 30 d’abril, la sol·licitud única de les ajudes directes de la PAC. L’import total d’aquestes ajudes puja a 4.954 milions d’euros, que es podran abonar en forma d’avançaments a partir del 16 d’octubre, i el saldo a partir de l’1 de desembre. Però la COVID-19 ha trastocat aquests plans i el Ministeri d’Agricultura, i la Comissió Europea, a petició d’Espanya i altres països, ha prorrogat el termini fins al 15 de juny

Davant de la complicada situació que travessa aquest i altres molts sectors de l’economia espanyola, les administracions públiques i privades han unit esforços per facilitar en la mesura del que sigui possible l’accés a finançament. El Govern ha llançat una Línia d’Avals per garantir la liquiditat d’empreses i autònoms. Si bé és cert que les empreses han demanat més agilitat en la concessió d’aquests avals per part dels organismes públics. 

Pot interessar-te: Les empreses demanen més agilitat i flexibilitat en la concessió d’avals per part dels organismes públics

En aquest context, les entitats financeres han posat en funcionament una sèrie de mesures per avançar pagaments als ciutadans. Parlem de mesures com l’avançament del pagament de les pensions o de la prestació per atur per als afectats per un ERTO, però també s’anticipen les ajudes del sector agrícola. En el cas de la PAC, aquesta mesura ”permet anticipar l’ajut des del moment en què se sol·licita no tan sols amb unes condicions financeres molt favorables, sinó amb la capacitat de cancel·lar l’avançament en la data exacta que ho requereixi el client, a més de poder-ho fer parcial o totalment, o ajustant l’amortització de les quotes a les dates assenyalades pels clients”, explica José Antonio Morante, director de Segment Agrari de Banc Sabadell. De la mateixa manera, s’ha posat en funcionament una altra sèrie de mesures per facilitar l’accés a liquiditat, per exemple, a Banc Sabadell s’ofereix accés a finançament amb garantia de la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària, i subvenció del 100% de l’aval per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. És a dir, sense cap cost per al professional productor. De la mateixa manera, l’entitat està subscrita al conveni IGAPE, perquè ofereix finançament a tipus d’interès competitius als territoris pertinents, afegeix José Antonio Morante. 

La digitalització del sector, clau per a la recuperació

La transformació digital i la Big Data ofereixen grans oportunitats al medi rural en general i al sector agro en particular, per la qual cosa es converteixen en grans aliats per combatre el despoblament. La digitalització, a la vegada d’oferir igualtat d’oportunitats en termes de serveis, ocupació i possibilitats de desenvolupament, també contribueix en l’increment de la productivitat i eficiència del sector primari i dota de futur a la vida en el medi rural en fer d’aquest entorn un lloc més atractiu, especialment, per a la gent jove. De fet, ja està en funcionament el I Pla d’Acció 2019-2020. Estratègia de Digitalització del Sector Agroalimentari i Forestal i del Medi Rural.

Per ajudar a la necessària digitalització del sector, cada vegada són més les eines posades a disposició dels productors. En un context de crisis com l’actual, és més important que mai comptar d’una manera àgil amb la informació i les dades imprescindibles que permetin als empresaris agrícoles prendre les millors decisions: disposar dels preus de les principals llotges del país, conèixer la climatologia local o l’estat dels pantans són alguns exemples que aglutinen aquest tipus d’eines digitals per agricultors i ramaders, explica José Antonio Morante. 

-Temes relacionats-
up