movi-image-black-friday-cibermonday-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Black Friday i Cyber Monday: aprofita’ls i ven més

05/11/2019

Sigui com sigui el teu negoci, suma’t als descomptes propis d’aquestes festivitats i augmenta els guanys

Celebracions com les del Pare Noel o Halloween estan ja més que integrades en la vida dels espanyols, però n’hi ha d’altres que han guanyat molta presència els últims anys. És el cas del Black Friday i del Cyber Monday. El famós ‘Divendres Negre’ se celebra als Estats Units el dia després d’Acció de Gràcies. Sí, el dia que totes les famílies americanes es reuneixen al voltant d’un taula per compartir un àpat suculent.

Amb el temps, el dia després de la seva festa nacional els comerços van crear el Black Friday com a tret de sortida per a la campanya de compres de Nadal, amb la finalitat d’intentar atreure els compradors des del novembre. Les ofertes que les diferents tendes publiquen aquest dia fins i tot empenyen la gent a dormir a la porta de l’establiment per intentar aconseguir els millors preus. Botigues com les d’Apple només fan descomptes el Black Friday. Amb l’auge de les compres online, els comerços electrònics van seguir el seu exemple el primer dilluns després d’Acció de Gràcies per intentar combatre l’ofensiva dels negocis tradicionals, que els feia perdre vendes.

A Espanya, la realitat és que, segons un estudi elaborat per Criteo, les compres cada vegada comencen abans i no es concentren exclusivament el divendres. Quant als resultats, el dimecres i el dijous anteriors al Black Friday hi va haver un creixement de les vendes respecte al dimecres i el dijous de la setmana prèvia que va superar el 100% i el 200%, i el dijous a partir de les 21 h i fins a la 1 h del matí es va produir el major increment. En concret, un 900% més que el mateix dia de la setmana anterior. Aquesta xifra col·loca Espanya com el segon país, per darrere de Noruega, amb un pic de creixement més alt. Ja al matí i durant tot el Black Friday, les vendes es mantenen constants amb un alt volum de compres, en concret entre un 400% i un 700% més que el divendres anterior.

Si vols que el teu negoci pugi aquest any al carro d’aquestes festivitats, el primer que has de tenir clar és la data en què se celebren, ja que varien cada any. El 2019 Acció de Gràcies s’escaurà el dijous 28 de novembre, de manera que el Black Friday se celebrarà el dia 29 i el Cyber Monday el 2 de desembre. El segon pas és saber com treure’n el màxim partit.

Observa la competència

Estudia la teva competència per saber quins productes han promocionat altres anys i mitjançant quines estratègies i canals. Després, compara aquesta anàlisi amb el teu pla i fes-hi les millores necessàries per superar les accions dels teus competidors.

Fixa’t uns objectius

Tenir clars els nostres objectius és imprescindible sempre, però encara més els dies de promoció. Pel que fa a les vendes, fes una llista de tot el teu estoc i tots els productes que vens a la teva botiga per seleccionar els que vulguis promocionar.

Pots aprofitar l’avinentesa per intentar vendre els articles als quals no aconsegueixes donar sortida; això sí, si vols que aquestes vendes tirin endavant, has de cridar l’atenció amb altres productes que tinguin vendes que ja funcionin.

Pensa quins altres objectius t’agradaria aconseguir i planeja estratègies per aconseguir-los: crear comunitat, incrementar la fidelització, generar més notorietat, augmentar la base de dades, etc.

Una bona decoració

Com si es tractés dels dies de Nadal, el Black Friday ha de poder respirar-se en el teu comerç o web amb cartells, etiquetes, bàners… Marca també els productes que tenen descompte i destaca’ls.

Com diferenciar-se

Intenta pensar en una campanya original per fer promoció dels descomptes que oferiràs en aquesta festivitat i explota-la a través de xarxes socials, correus i a la botiga mateix dies abans.

Aprofita les xarxes socials

Depenent del públic al qual et dirigeixis, fes anuncis promocionats a Facebook o Instagram. L’avantatge és que pots triar al mil·límetre a qui ensenyar els teus anuncis i així rendibilitzar al màxim els diners que hi inverteixis. Tingues en compte que, per tenir un efecte notable, hauràs de fer una campanya d’almenys deu dies. Per a una major optimització, crea una landing page amb 15 productes diferents, com a mínim, i ves actualitzant-los a mesura que s’acosti la data.

 

movi-image-black-friday-cibermonday-2


 

Ofereix packs atractius

Crea packs de diferents productes perquè les ofertes resultin més atractives. En aquest sentit, també pots aprofitar per introduir, al costat d’articles atractius, altres productes que ho siguin menys o dels quals conservis massa estoc, per intentar desfer-te’n.

Maximitza les teves vendes

Sobretot si el teu negoci és online, intenta que les comandes siguin tan grans com sigui possible. Per aconseguir-ho, fes promocions en temps real d’articles que han estat visitats però no afegits a la cistella de compra, ofereix xecs regal a partir d’una quantitat o proporciona als teus clients altres productes d’acord amb el seu perfil, hàbits i experiències prèvies de compra, entre altres accions.

Organitza concursos i sorteigs

Proposa algun minijoc promocional, tant si tens una botiga física com online. Així aconseguiràs ampliar la base de dades dels teus clients, a més de crear un efecte crida amb què destacar les teves ofertes i productes.

Altres formes de comunicació

Recórrer a velles fórmules també pot ajudar-te a marcar la diferència. A Espanya, segons dades de Telefónica, s’envien més de 3.000 milions de missatges SMS anualment. Tenen una taxa de recepció d’un 98% i mantenen una taxa d’obertura de més del 80%, que supera el correu electrònic.

Una atenció personalitzada

Has de mantenir una atenció personalitzada amb els teus clients. El Black Friday pot servir-te per començar una relació que pot durar molt més temps i que pot donar-te beneficis a llarg termini. Les promocions han de tenir sentit i mostrar les bones qualitats del teu negoci. No deixis passar l’oportunitat de recomanar productes i de presentar-los als teus clients, als quals pots arribar a fidelitzar.

Vigila amb les incidències

Has de disposar d’un pla d’emergència per si hi ha alguna incidència, com una possible falta d’estoc o retards en els enviaments. Un elevat nombre de peticions concurrents poden generar una ralentització de processos, lentitud en respostes i, fins i tot, una caiguda de servidors digitals.

Una bona postvenda

Com que hi ha més vendes durant el Black Friday, també es generen més devolucions, de manera que el pic de treball dura més. Revisa també que les teves condicions de devolució són clares, tant si es fa un reemborsament o un canvi d’unitat, com pel que fa al temps disponible per fer la reclamació. Aquí també pots marcar la diferència ampliant els marges. Recorda que es tracta d’una promoció enfocada a les compres de Nadal. Si dones als teus clients un mes de termini, no podran utilitzar les ofertes per als seus regals. Donar-los la possibilitat de fer-ho pot diferenciar-te de la competència.

Fotografies de Julian O'hayon i Kon Karampelas a Unsplash
-Temes relacionats-
up