movi-iamge-xavier-capellades-autonomos-digitalizar-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Autònoms: el primer pas per digitalitzar el teu negoci en temps de crisi

Mon May 18 09:35:13 CEST 2020

“Els autònoms s’han adonat que el món evoluciona ràpid i que no hi ha excuses o mandra per apostar per idees innovadores”, explica Xavier Capellades, CEO de Nomo

L’estat d'alarma ha sacsejat els empresaris, especialment els autònoms. Tant és així que, durant el mes d’abril, Espanya ha perdut 41.250 autònoms, la caiguda més alta en les dades mitjanes d’afiliació des que es tenen registres, segons la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA). 

Aquest context marcat pels canvis ha suposat, per a molts, un període de reflexió en el qual s’han plantejat com poden optimitzar el seu dia a dia. “Els autònoms contínuament ens diuen que ho estan passant malament, però que s’estan adonant que cal digitalitzar-se per estalviar temps i diners”, explica Xavier Capellades, CEO de Nomo

Així neix la idea

Portar els comptes amb fulls de càlcul, crear i generar factures i pressupostos, digitalitzar papers o tiquets, gestionar clients i proveïdors... Totes aquestes tasques o funcions són necessàries per a qualsevol autònom. I, totes elles, es poden dur a terme amb diferents eines creades específicament per a això. 

Capellades va considerar aquella idea de “tot en un” i com a resultat va sorgir Nomo, la primera aplicació (disponible també en versió web des del 18 de maig) que junta tots aquells serveis que fins ara estaven separats per facilitar als autònoms i freelances la gestió del seu negoci. Va néixer fa gairebé un parell d’anys dins d’InnoCells, el hub d’innovació i vehicle de corporate venturing de Banc Sabadell, i ho va fer basada en dues palanques molt importants.

La primera, generada per a la transformació del model laboral a nivell global. “Hi ha molts treballadors que, en funció del seu moment vital o professional, decideix treballar en diferents projectes per fer créixer el seu potencial i talent”, assegura Capellades. No obstant això, encara que es doni aquest canvi i impuls cap al treballador autònom o freelance, “fan falta serveis pensats per resoldre les necessitats i els problemes d’aquest col·lectiu que suposa més de 3 milions de persones a Espanya”, continua Capellades per explicar la segona raó. 

Precisament, la situació generada per la COVID-19 ha ajudat a reforçar aquesta última idea i molts autònoms han vist que digitalitzar-se pot ser més eficient i pràctic. “S’han adonat de la limitació d’haver d’anar a una oficina, que el món evoluciona ràpid i que no hi ha excuses o mandra que justifiquin no aprofitar aquestes eines innovadores”.

Pot interessar-te: Els avantatges de digitalitzar la teva empresa


Què es pot fer amb Nomo?

Nomo, que ha superat ja els 60.000 usuaris registrats, amb un perfil majoritari de transportistes i repartidors s’ha convertit així en el primer pas cap a la digitalització de molts autònoms. Segons el seu CEO, això es deu a la possibilitat de fer-ho tot amb el mòbil, ja que molts d’ells només porten aquest dispositiu a sobre i no un ordinador o una Tablet . De fet, cal ressaltar que el 70% dels autònoms del nostre país tenen més de 40 anys. 

Al dia a dia de l’autònom moltes vegades li falten hores. Estar en contacte amb clients, proveïdors, treure el seu negoci endavant, en definitiva, requereix molt temps i dedicació. A més, també han d’estar pendents d’un altre aspecte molt important: la seva viabilitat. Fer-ho de manera senzilla, amb un parell de clics, és el que permet Nomo:

  • Factures: crear-les amb plantilles personalitzades i amb el logo de l’empresa, amb la possibilitat d’emetre-les directament des de l’app i de fer el seguiment de pagament de cada una d’elles.
    Pressupostos: crear-los i personalitzar-los, afegint-hi els productes i serveis que siguin necessaris i convertir-los en factures una vegada que estiguin aprovats.
    Digitalització: allò que els seus creadors coneixen com la “màgia Nomo” ja que, amb una simple foto, els tiquets i factures es digitalitzen reconeixent automàticament dades com l’import, l’IVA i l’IRPF. D’aquesta manera, es crea un tauler d’ingressos i despeses, generant així una previsió i avançament de quins serà l’import a pagar en impostos.

Per complementar aquestes funcions i tenir un seguiment més gran, es poden afegir els serveis bancaris que cada autònom tingui, així com canviar-se de compte, obrir-ne un de nou, etc. A més, “per oferir serveis i ofertes especialitzades per a ells, s’ha inclòs en l’app un Marketplace amb partners molt potents”, explica Capelladas, amb serveis com renting, plataforma d’estalvis, d’assegurança mèdica, etc.

Servei de tresoreria

Tal i com explica Capellades, els autònoms, “per gràcia o per desgràcia,  han viscut sempre en entorns d’incertesa, per la qual cosa poden ser els més preparats per viure aquesta situació i moment en què cal accelerar certa transformació i que quan sortim d’aquest túnel estiguin preparats en la línia de sortida”. Per exemple, pot ser el moment de passar del sistema de tresoreria tradicional al digital, una de les opcions que Nomo inclou en la seva tarifa prèmium. 

Pot interessar-te: Escolta el Podcast de Banc Sabadell: Autònoms, digitalització i coronavirus, amb Xavier Capellades (CEO de Nomo) i el periodista Toni Garrido.

Aquesta funció permet que, en afegir les factures a Nomo, es generi un registre de les emeses i rebudes perquè el gestor pugui preparar i presentar l’esborrany de liquidació d’impostos. I si sorgeix algun dubte? Nomo s’encarrega d’obrir el canal de comunicació, però al darrere hi ha persones, especialistes, que donen resposta per xat, email o telèfon. 

-Temes relacionats-
up