movi-image-elpais-reducir-facturas-hogar-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
5 min del teu temps

Amb aquests canvis reduiràs notablement les factures de la llar

Wed Oct 23 12:35:02 CEST 2019

Millorar l’aïllament, apostar per la domòtica o substituir els electrodomèstics per d’altres de més eficients són només alguns dels trucs per reduir dràsticament la despesa energètica

La consciència ecològica i la predisposició a l’estalvi han transformat la dinàmica de les reformes. Avui no pensem tan sols a triar el color de les parets o la distribució dels mobles quan afrontem una renovació de casa nostra, sinó que també explorem de quina manera podem reduir la despesa de llum i de gas, fins i tot d’aigua, mitjançant canvis en murs, terres, sistemes de climatització i electrodomèstics. Encara que aquests consums comporten unes despeses fixes, hi ha marge per reduir les factures.

“L’eficiència energètica no és només estalvi, és també confort, salut i respecte pel medi ambient. No hem d’oblidar que les cases són responsables d’un percentatge molt elevat de les emissions de CO2 de les ciutats”, recorda Miriam García Armesto, directora general de l’Asociación Nacional de Empresas de Rehabilitación y Reforma (ANERR). Per saber quines accions podem dur a terme, cal fer un diagnòstic que ens informi de quina és la situació del nostre habitatge. A partir d’aquí, podrem decidir quines millores serà convenient aplicar: si hem d’actuar sobre l’aïllament exterior, a les cobertes, a l’interior canviant les finestres, si és interessant modificar la il·luminació o —molt important— si la reforma consisteix a comprar nous electrodomèstics.

El diagnòstic d’un tècnic pot costar entre 200 i 400 euros per a una casa de 100 metres quadrats. Ha d’incloure un certificat energètic, en cas que l’habitatge encara no el tingui. “La idea no és tan sols aconseguir el certificat, sinó també que l’informe inclogui les recomanacions d’accions que hauríem de dur a terme. Segons l’objectiu que tinguis i el pressupost i el temps de què disposis, has de decidir si faràs una reforma integral o per fases”, ressalta García Armesto. “Moltes vegades, n’hi ha prou amb petits canvis; fins i tot si s’intervé només a la façana amb un bon aïllament, es poden fer millores tèrmiques de fins al 80 %”.

Prioritat: l’aïllament

La manera com evitarem que la temperatura exterior afecti l’interior de l’habitatge és el primer element en què ens hem de fixar. És clau perquè les altres mesures d’estalvi energètic aconsegueixin tot el seu efecte. Si la calor s’escapa o entra per parets i finestres, no servirà de res utilitzar electrodomèstics que gastin menys.

Façana exterior

Tots els edificis construïts a partir del 2006 estan obligats a incloure mesures per evitar la pèrdua d’energia. Tot i així, el 80 % dels habitatges a Espanya no tenen un aïllament adequat per evitar pèrdues de calor o l’entrada de fred a través de finestres, parets o escletxes.

La inversió oscil·la entre els 55 i els 130 euros el metre quadrat, segons càlculs de l’ANERR. La diferència rau en el material aïllant tèrmic que triem. Entre les opcions més comunes, destaquen la injecció de llana mineral natural o fibra de vidre, la pintura tèrmica interior, les plaques aïllants a les parets interiors i la col·locació d’un fals sostre amb aïllament.

Finestres

Les finestres són l’element més abundant a les parets de les cases i, per això, han de ser una prioritat. Els marcs de PVC funcionen molt bé com a aïllants, i posar un vidre doble ens ajudarà a aconseguir un estalvi energètic important.

Pel que fa a la qualitat dels vidres, els de baixa emissió donen molt bon resultat si l’objectiu principal és preservar-se del fred. Els vidres de control solar, en canvi, són els més recomanables en zones de molt sol i calor.

Una finestra de PVC amb trencament de pont tèrmic (expressió que fa referència a la transmissió de temperatura de l’exterior a l’interior) d’1,30 × 1,30 metres pot rondar els 750 euros, i la d’alumini costa 1.300 euros, amb instal·lació inclosa. Sense trencament tèrmic el preu baixa un 30 %, segons calculen els experts de l’ANERR. Quant als vidres aïllants, surten a uns 63 euros el metre quadrat. La inversió és important, però l’estalvi en pèrdua d’energia és innegable.

Calefacció

La calefacció representa de mitjana el 47 % del consum d’energia d’una casa, mentre que la calefacció col·lectiva suposa prop d’un 33 %, segons dades de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). Unes xifres que es poden rebaixar amb alguns canvis.

Els mètodes més eficients per escalfar les cases són els radiadors elèctrics o les instal·lacions que utilitzen circuits d’aigua a alta temperatura, tot i que les xemeneies de biomassa que fan servir llenyes, estelles o pèl·lets també són eficients.

 

movi-image-elpais-reducir-facturas-hogar-2

 

Per reduir la despesa als radiadors elèctrics és imprescindible instal·lar termòstats que regulin la temperatura entre 20 i 22 graus a les hores diürnes que siguem a casa i entre 15 i 17 graus a la nit. Apujar un grau suposa augmentar el consum d’energia un 7 %. Els temporitzadors poden ser un dels nostres grans aliats. El seu preu es mou entre els 45 i els 80 euros.

En cas que vulguem produir calor mitjançant circuits d’aigua —un dels mètodes més emprats a Espanya—, és essencial tenir en compte el tipus d’escalfador o caldera. Pots utilitzar electricitat o combustibles, però sempre és interessant que valoris la instal·lació d’aparells que permetin programar la posada en funcionament i la temperatura o regular el cabal d’aigua que recorrerà els radiadors. Una caldera de baixa temperatura o de condensació et permetrà estalviar combustible respecte a altres opcions més antigues.

L’aerotèrmia és una altra possibilitat. Es tracta d’una tecnologia que transforma la temperatura de l’aire exterior en calor a l’hivern i en fred a l’estiu i proporciona aigua calenta tot l’any. Generalment va acompanyada de terra radiant, per la qual cosa requereix una inversió important, però pot reduir el consum fins a un 60 %. Costa entre 5.000 i 7.000 euros i la seva instal·lació ha d’anar acompanyada d’aïllament de façana i rehabilitació de finestres, cosa que pot elevar la inversió fins als 10.000 euros.

Font d’energia

Potser és el moment de pensar si canvio la instal·lació de gas, em quedo només amb electricitat o fins i tot opto per l’autoproveïment. En aquest darrer cas, l’opció més habitual per a habitatges individuals és instal·lar panells solars tèrmics que permeten aprofitar l’energia del sol per produir calor, escalfar l’aigua i cobrir la demanda dels electrodomèstics.

La grandària de la instal·lació depèn del consum del client i de l’espai disponible per col·locar les plaques solars (generalment a la teulada). El preu oscil·la entre els 5.000 i els 6.000 euros d’inversió inicial per a un habitatge unifamiliar estàndard. En un pis de 90 metres quadrats a la zona climàtica central peninsular, amb tres habitacions i un bany i construït entre el 1972 i el 1980, abans de la primera normativa d’eficiència energètica, s’estima que l’estalvi mitjà a la factura de la llum és d’un 50 %.

Il·luminació

El color de les parets i els sostres ajuda a potenciar la il·luminació: els tons clars permeten aprofitar al màxim la llum natural i reduir la necessitat de llum artificial. En qualsevol cas, cal pensar bé el tipus d’instal·lació i làmpades, ja que la despesa de la llum suposa el 20 % del total del consum elèctric d’una casa.

Cada vegada són més habituals els sistemes d’il·luminació intel·ligent. 

La domòtica aplicada a la llar fa possible regular i programar quan s’encenen o s’apaguen els llums o lluminàries, en funció, per exemple, de l’entrada de llum solar a les habitacions o fins i tot amb l’ús de sensors de presència, que detecten si s’entra o se surt d’una estança.

No t’oblidis d’escollir bé el tipus de bombetes que instal·laràs. A la seva anàlisi, l’IDAE recomana l’ús de bombetes de baix consum, la millor opció per als particulars. Aconsella també evitar les bombetes incandescents, que són les que malbaraten més energia.

Aigua

La mesura més corrent i barata són els airejadors. Redueixen el consum fins a un 60 %. S’instal·len a la boca de les aixetes i afegeixen aire a l’aigua, de manera que augmenta el raig. Així mateix, cal plantejar-se la substitució de la banyera per una dutxa. Amb la mateixa higiene, s’utilitza un 75 % menys d’aigua.

Una cisterna de doble descàrrega redueix el consum uns tres litres cada vegada que es tira de la cadena. També hi ha sistemes que utilitzen l’aigua que fem servir al lavabo o la dutxa per omplir la cisterna.

 

movi-image-elpais-reducir-facturas-hogar-3

Electrodomèstics

Alhora que renoves el teu habitatge, és recomanable actualitzar alguns dels electrodomèstics més antics. Les característiques d’aquests electrodomèstics condicionaran en bona mesura la factura. Avui, tots aquests aparells tenen qualificació energètica. Les famoses lletres i colors que trobes a les etiquetes que els acompanyen mostren l’eficiència energètica dels aparells: l’escala va de la lletra A+++ (més eficients) a la G (menys eficients), segons l’aparell.

Ús diari

Uns petits canvis en l’ús dels electrodomèstics en poden reduir el consum. Recorda no deixar-los endollats en stand by, ja que encara que no els estiguis utilitzant continuen consumint i contaminant. Els 8 quilowatts de potència en repòs d’una impressora o els 6 quilowatts d’un equip de música es tradueixen a l’any en 12 i 9 euros de consum, respectivament. El més senzill és agrupar diversos equips en una regleta amb endolls, que la podem apagar o engegar en funció de les nostres necessitats. Un gest senzill amb el qual et pots estalviar molts euros.

Una altra manera d’optimitzar el consum és utilitzar dispositius intel·ligents que permetin programar l’horari en què s’engeguen o s’apaguen o, en el cas d’il·luminació, la intensitat de la llum.

Frigorífic

A l’hora de renovar la nevera, és recomanable fixar-se en l’etiquetatge energètic, ja que, com que gairebé sempre està engegada, és l’electrodomèstic que més consumeix en una casa: 18,9 % del total. Les neveres més eficients gasten un 24 % menys que les convencionals.

No compris un equip més gran del que necessites i col·loca’l a una certa distància de la paret, perquè pugui circular l’aire per la part posterior, i allunyat de focus de calor o de la llum solar directa. També és convenient que sigui no frost, ja que els frigorífics que generen gel o gebre redueixen el seu rendiment.

Televisor

És el segon electrodomèstic que més consumeix a les cases espanyoles (el 7,5 % del total). Quan l’escollim hem de tenir en compte sobretot la pantalla. Si tens un televisor de raigs catòdics, dels que tenen una caixa profunda, has de saber que és el que consumeix més. En canvi, els que consumeixen menys són els televisors de pantalla LED, que redueixen la despesa un 25 % respecte als de LCD o cristall líquid i un 40 % en comparació dels de plasma.

Rentadora i assecadora

A les cases espanyoles, es fa la bugada tres cops a la setmana de mitjana, la qual cosa converteix la rentadora en el tercer electrodomèstic que consumeix més energia, el 7,3 % del total de l’habitatge. Bona part d’aquesta energia s’inverteix a escalfar l’aigua: fins al 80 %. Les rentadores termoeficients —que es connecten a l’escalfador o a la caldera— redueixen en un 25 % el temps d’escalfament de l’aigua, la qual cosa es tradueix en rentades més curtes i, per tant, en una menor despesa.

Si fas servir assecadora, fes-ho sempre després d’haver centrifugat la roba a consciència. Les de condensació o de sensor d’humitat són més eficients.

Aire condicionat

Abans de prendre la decisió d’instal·lar un equip d’aire condicionat, has de tenir en compte altres maneres de reduir la temperatura de la llar. Instal·lar uns simples tendals a les finestres a la banda on toca el sol o perfeccionar l’aïllament de les finestres, els sostres i els murs són accions que disminueixen considerablement la temperatura i que poden reduir la dependència de l’aire condicionat. Els experts ressalten que en la majoria de les ocasions un ventilador, preferentment de sostre, pot ser suficient per mantenir el confort adequat.

Si malgrat això vols instal·lar aire condicionat, busca l’assessorament d’un professional, que tindrà en compte els materials constructius, l’orientació i el disseny de l’habitatge per aconsellar-te els aparells més convenients en el teu cas. A l’hora d’engegar-lo, el més recomanable és fixar la temperatura de refrigeració en 26 graus.

ALTRES ELECTRODOMÈSTICS

Dissenya una cuina a la teva mida: els forns tradicionals gasten un 60 % més que els microones. Les cuines de gas, per la seva banda, són més eficients que les elèctriques. Dins d’aquestes últimes, les d’inducció consumeixen un 20 % menys d’electricitat que les vitroceràmiques. Igualment, fer servir el rentavaixelles quan està ple (utilitza entre 10 i 14 litres per cicle) suposa menys despesa d’aigua i energia que rentar els plats a mà.

Fotografies d'Aldo Schumann i Dan Smedley a Unsplash
-Temes relacionats-
up