Alternatives perquè les empreses en dificultats evitin el tancament | EDE
movi-image-alternativas-empresas-eviten-cierre-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Alternatives perquè les empreses en dificultats evitin el tancament

Fri Oct 01 14:46:28 CEST 2021

El percentatge de companyies que han hagut de tancar en els primers sis mesos de 2021 ha augmentat un 80 %. El Consell General d'Economistes i CEPYME han editat una guia per ajudar les pimes en dificultats a evitar la liquidació

A Espanya hi ha prop de 2,9 milions de petites i mitjanes empreses (pimes) que generen més de 10 milions de llocs de treball, per la qual cosa el seu paper en l'economia i la societat és indiscutible. La COVID-19 ha suposat per a moltes d'aquestes pimes un daltabaix financer com a conseqüència de l'estricte confinament, les restriccions de mobilitat, la caiguda de l'activitat i la contenció del consum. En el primer semestre del 2021 s'ha produït un increment del 80 % en les insolvències empresarials d'acord amb els processos concursals publicats al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Catalunya, que reuneix el 24 % del total de casos, i la Comunitat de Madrid, amb un 21 %, són les regions on més concursos s'han declarat. Els segueixen la Comunitat Valenciana, amb un 15 %, i Andalusia, amb un 9 %. Per sectors, predominen les insolvències de companyies dedicades als serveis, que concentren el 52 % del total, seguides per les de la construcció, amb el 20 %, i les de la indústria manufacturera, amb un 13 %. 

Tant Espanya com la resta d'Europa han adoptat mesures per frenar les declaracions de fallida, modificant els llindars de presentació, reduint la capacitat del creditor per forçar la seva admissió o proporcionant suficient suport financer al deutor per endarrerir la seva presentació. Les últimes dades estadístiques del Registre d'Economistes Forenses (REFOR), que mostren una recuperació dels acords de refinançament i de reestructuració en 2021 respecte a 2020, evidencien que aquest tipus d'acords suposa una eina important per a la supervivència de les empreses.

Segons dades d’Iberinform, el 25 % dels projectes empresarials a Espanya fa fallida abans del cinquè any de vida i el 50 % no arriba a complir el novè any. Als 12 anys, la taxa de supervivència es limita al 36 %. A partir d'aquest moment es produeix un punt d'inflexió en la maduresa de les empreses espanyoles i les possibilitats de supervivència augmenten sensiblement.

Pot interessar-te: Com pots millorar la liquiditat de la teva empresa?

 

Evitar o minimitzar conseqüències

Per tal de garantir la continuïtat dels negocis que han patit la paralització en la seva activitat comercial com a conseqüència de la pandèmia, el Consell General d'Economistes i la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME) han creat la Guía de actuación de la empresa ante la insolvencia, editada pel REFOR, amb informació sobre els procediments actuals que haurien de fer les pimes per intentar minimitzar les conseqüències derivades de la crisi. A més, ofereix solucions pràctiques per evitar que una empresa en dificultats, però viable, es vegi abocada a la liquidació.

Que una empresa afronti dificultats no implica que hagi de recórrer al concurs, hi ha diferents alternatives de finançament prèvies o paral·leles

 

Es tracta d'un full de ruta que recull tots els passos a seguir des que s'arriba a la situació d'insolvència, definida com la impossibilitat de fer front als deutes. Tal i com recull aquesta guia, el fet que una companyia afronti dificultats no implica necessàriament que hagi de recórrer al concurs, sinó que hi ha diferents alternatives de finançament prèvies i fins i tot paral·leles a aquest procés.

El manual adverteix que no presentar el concurs en termini pot tenir conseqüències tant per a la viabilitat de l'empresa com per a la qualificació del concurs i recomana tenir un bon control financer en la companyia per preveure la potencial insolvència. Abans d'entrar en concurs de creditors, resulta convenient estudiar solucions preconcursals (com ara refinançaments, reestructuracions o pre pack). 

Pot interessar-te: Com mesurar la salut financera d'una pime

A més, la normativa actual disposa de procediments extrajudicials per donar solució a situacions d'insolvència, com ara els acords de refinançament i els acords extrajudicials de pagament. En cas que aquestes solucions no siguin suficients, la guia apunta que el concurs pot ser la via adequada per reflotar una determinada empresa insolvent o per liquidar-la i cessar la seva activitat. En tot cas, recomana que abans de sol·licitar el concurs, s'han de preveure els costos.

Reforma legislativa

El Govern ultima a hores d'ara l'aprovació d'un nou projecte de llei per a la reforma del marc concursal amb la finalitat que rebi el vistiplau de les Corts abans de final d'any, tal i com contempla el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Des del Consell General d'Economistes i CEPYME consideren necessari que s'introdueixin en aquesta reforma mesures que facin més atractives per a les empreses les solucions alternatives al concurs. Entre elles, la necessitat de limitar els privilegis que mantenen els crèdits públics —major possibilitat de l'extensió del crèdit en la segona oportunitat—, així com facilitar la venda d'unitats productives per mantenir el teixit empresarial espanyol. Els representants d'ambdues organitzacions veuen convenient també desenvolupar un sistema «d’alertes primerenques» i ràtios de detecció prematura de la insolvència, així com incloure modificacions en matèria de segona oportunitat perquè el procediment sigui més ràpid i menys formalista.

La moratòria concursal que finalitza el proper 31 de desembre pot fer aflorar encara més les situacions d'insolvència

 

Les successives moratòries aprovades durant la pandèmia, que eliminen l'exigència d'acudir a concurs a les empreses que estiguin en situació d'insolvència i el termini de les quals finalitza el proper 31 de desembre, han fet que encara no s'hagi traslladat l'efecte total de la crisi i que puguin aflorar encara més les insolvències. En les actuals circumstàncies, es fa més necessari que mai que les companyies tinguin les idees clares sobre el que suposa una insolvència, en què consisteix el procediment concursal, els temps de què disposen, les opcions que se'ls presenten i les conclusions a tenir en consideració. Una necessitat especialment imperiosa per a les pimes la limitada estructura de les quals els resta competitivitat i capacitat d'adaptació a situacions inesperades com ara la que ha suposat la pandèmia de la COVID-19.

 

 

Fotografia de Karolina Grabowska a Pexels
-Temes relacionats-
up