Allò que has de saber en muntar la teva start-up | EDE
movi-image-20minutos-debes-saber-montar-startup-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Allò que has de saber en muntar la teva start-up

Wed Nov 20 12:19:59 CET 2019

Emprendre és un gran pas, per la qual cosa estudiar el terreny i conèixer-ne alguns avantatges ens ajudarà a fer-lo en la direcció correcta.

El món emprenedor està carregat de possibilitats, però cal saber com buscar-les. Iniciar l’activitat d’una empresa emergent (start-up) és un gran pas i, com a tal, s’ha de fer amb planificació, fites realistes i un estudi de les pròpies possibilitats.

A més dels factors propis, hi ha diverses entitats que ens poden donar embranzida en el punt de partida. Conèixer les possibilitats i els ajuts disponibles tant dins com fora del nostre país és clau per enlairar-se amb èxit.

Busca una acceleradora o incubadora que concordi amb la teva idea 

Aconseguir els objectius inicials d’una empresa emergent no és senzill, però comptar amb una acceleradora o incubadora que aculli el nostre projecte ens ajudarà a consolidar i fins i tot accelerar el nostre progrés en l’etapa inicial.

Aquest tipus d’institucions tenen professionals que ens ajudaran a configurar un model de negoci, l’estratègia de captació de clients, les possibilitats de creixement i fins i tot la captació de finançament.

En primer lloc, cal saber distingir entre la feina de les unes i la de les altres. Encara que acostumen a compartir punts, les acceleradores no han de tenir necessàriament espais físics, però sí que se’ls exigeix una mentoria, una inversió i una acceleració. Les incubadores, d’altra banda, aporten l’espai físic, però no tenen mentoria o acceleració i no han de proporcionar necessàriament una inversió.

Al nostre país, hi ha diversos noms destacats en tots dos mons. En el vessant de les acceleradores hi ha Seedrocket, una companyia que basa gairebé tota la seva actuació a Barcelona i que acull les empreses emergents des que neixen fins que s’enlairen, amb un grup de mentors que assessoren totes les companyies; Wayra, una aposta internacional de Telefónica centrada en l’emprenedoria tecnològica, o Conector, que es mou entre Barcelona i Madrid. A València, destaca el Hub Empresa de Banc Sabadell, un espai destinat a connectar talent i contingut mitjançant networking, esdeveniments, assessoria, espais i serveis per a empreses. 

1. Informa’t sobre subvencions

Segons el tipus de negoci, la teva empresa emergent podrà optar a uns ajuts o uns altres, tant governamentals com privats i tant a escala espanyola com europea. A Espanya hi ha diverses opcions, com ara els préstecs ENISA del Govern d’Espanya, els ajuts NEOTEC del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial i els ajuts Torres Quevedo; en el vessant europeu hi ha l’SME Instrument (instrument pime), les Open Calls i les convocatòries per a diverses iniciatives de finançament en cascada.

2. Tria per on començar

Malgrat que iniciar una empresa emergent al nostre propi país ens permetrà estalviar-nos alguns costos inicials, l’arrencada sempre es pot plantejar des dels avantatges competitius d’altres països. En aquest sentit, un dels factors més rellevants que cal tenir en compte és el grau de digitalització del país en el qual ens plantegem emprendre. Segons un informe de Pew Research Center, Estats Units és el país amb més mercat, tant pel seu volum poblacional com per l’ús de telèfons intel·ligents, que allà arriba al 72 %. En segon lloc hi ha el Canadà, que destaca especialment en productes tecnològics d’alta qualitat, i en tercer lloc, Xile, que a més té l’avantatge de compartir idioma amb Espanya i una elevada penetració de telèfons intel·ligents

Més a prop hi ha una altra de les grans potències, el Regne Unit, on, més enllà del Brexit, es concentren una gran quantitat de nodes tecnològics, i Alemanya, que a més dels seus avanços disposa d’una legislació molt semblant a l’espanyola pel que fa a l’ecosistema emprenedor.

3. Coneix els avantatges i els inconvenients del sistema 

Abans de triar situar la teva empresa dins o fora d’Espanya, cal posar en una balança els pros i els contres. El nostre país destaca, a més del clima i els costums, per un cost de vida menor que altres ciutats referents en emprenedoria com ara Londres i Berlín.

D’altra banda, l’ecosistema emprenedor és notable, amb un 66 % de treballadors que exerceixen com a freelances o que treballen en pimes, segons xifres del Ministeri d’Economia. Centres com ara Barcelona, Madrid i València són pols d’atracció amb suports i oportunitats, encara que aquests pols també estan creixent en llocs com ara el País Basc, Andalusia i Galícia. Actualment, hi ha mig miler d’acceleradores i incubadores repartides per tot el territori nacional, per la qual cosa els suports a emprenedors són nombrosos.

A més, Espanya està farcida de casos d’èxit, com ara la compra de Buyvip per part d’Amazon per 100 milions d’euros, o la mateixa xifra que Tripadvisor va pagar per comprar El Tenedor. Altres casos: els 150 milions que un fons britànic va desemborsar per Idealista o la venda per 500 milions de Privalia a Vente Priveé.

Hi ha un costat negatiu? Sí, encara que es pot resoldre. Com a inconvenient, cal destacar que la inversió privada a Espanya i a Europa és molt baixa comparada amb la nord-americana i l’asiàtica. Tot i que aquest tipus d’inversions està creixent, continua sent més fàcil presentar projectes aptes per ser finançats en altres mercats fora de la Unió.

D’altra banda, els costos fiscals dificulten alguns passos a Espanya, i l’idioma pot limitar algunes operacions, atès que, en general, l’anglès és la moneda de canvi i la formació és menor al nostre país: dins de les nostres fronteres, menys del 22 % dels habitants parlen anglès, mentre que en altres països com Alemanya aquest percentatge arriba al 70 %.

Tenint en compte aquests vessants i estudiant totes les possibilitats segons el nostre tipus d’empresa, les possibilitats de triomfar milloraran substancialment. A més, recorda: un bon producte i un pla de viabilitat et faran avançar en gran mesura

Fotografia d'Ashkan Forouzani a Unsplash
-Temes relacionats-
up