Ajuts europeus per a l'autoconsum energètic | EDE
ayudas europeas autoconsumo energetico
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Ajuts europeus per a l'autoconsum energètic

Fri Mar 25 08:49:47 CET 2022

Les ajudes del fons europeu Next Generation EU permetran el desenvolupament de diferents convocatòries destinades a promoure l'autoconsum energètic per a les empreses. L'estalvi en costos i el compromís social són alguns dels beneficis d'apostar-hi.

L'impuls per a la transformació a gran escala del sistema energètic és un dels pilars fonamentals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), l'estratègia espanyola per acollir-se a les ajudes del fons europeu Next Generation EU. Un dels objectius del Govern és accelerar el procés cap a un sistema energètic 100 % renovable en l'any 2050. Per aconseguir-ho, es publicaran fins al 2026 diferents convocatòries per estendre l'ús de les energies renovables, tant a l'edificació com als sectors productius, i fomentar el desplegament d’instal·lacions d'autoconsum.

Aquestes convocatòries per rebre les ajudes europees aniran destinades a famílies, empreses i comunitats de veïns, de manera que es converteixin en autogeneradors d'energia renovable i redueixin així la seva factura energètica.

 “És el moment que les empreses es preparin per invertir en energia solar fotovoltaica”, Urraca, Banc Sabadell

Com assenyala Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc de Sabadell, al webinar ‘Fons Next Generation EU: oportunitats per a l'autoconsum elèctric a l'empresa’, organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, “és el moment que les empreses es preparin per invertir en energia solar fotovoltaica, ja que assoliran un avantatge competitiu gràcies a l'oportunitat d'or del fons europeu Next Generation EU, que ofereix subvencions per a l'emmagatzematge”. A més, destaca Urraca, les convocatòries aniran per concurrència simple, és a dir, per ordre de presentació de sol·licituds, i són especialment útils per a les companyies en aquests moments per dos motius: "Per l’increment del cost de l’energia i perquè, mitjançant aquestes ajudes, s’impulsarà la transformació cap a la sostenibilitat".

Pot interessar-te: Fons Europeu Next Generation EU: reptes i oportunitats per a les empreses en la transició ecològica

Impuls normatiu de l'autoconsum energètic

El juny del 2021 es va aprovar el Reial decret 477/2021, per a la concessió directa a les comunitats autònomes d'ajudes per a l'execució de programes d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge amb fonts d'energia renovable dins del marc del PRTR. Les ajudes totals previstes sumen 660 milions d'euros, ampliables a 1.320 milions. Per a la distribució d'aquests 660 milions d'euros reservats a l'autoconsum (340 milions dels quals aniran destinats directament per a empreses) s'han establert diferents programes d'incentius:

●     Autoconsum renovable per al sector serveis, que compta amb una dotació de 120 milions d'euros (100 milions d'euros per a autoconsum i 20 milions per a emmagatzematge).

●     Autoconsum renovable per a altres sectors, que disposarà de 175 milions d'euros (150 milions d'euros per a autoconsum i 25 milions per a emmagatzematge).

●     Incorporació d'emmagatzematge en instal·lacions d'autoconsum renovable que ja existeixen, amb una dotació de 45 milions d'euros.

●     Promoció d'autoconsum renovable al sector residencial, a les administracions públiques i al tercer sector, que sumarà 215 milions d'euros (200 milions d'euros per a autoconsum i 15 milions per a emmagatzematge).

●     Emmagatzematge en instal·lacions d'autoconsum renovable ja existents al sector residencial, a les administracions públiques i al tercer sector, que comptarà amb 5 milions d'euros.

●     Instal·lacions renovables tèrmiques al sector residencial, amb un volum d’ajuts de 100 milions d’euros.

A més, hi haurà programes de subvenció directa als costos de l'edificació d'una instal·lació fotovoltaica, que van des del 15 % per a les grans empreses fins al 45 % per a les microempreses. Les empreses mitjanes gaudiran d'una subvenció del 25 %. En el cas de l'emmagatzematge, les subvencions als costos seran del 45 % per a les grans empreses, del 55 % per a les empreses mitjanes i del 65 % per a les microempreses.

Moltes comunitats autònomes ja han publicat les convocatòries per repartir aquests ajuts que estaran vigents fins al 31 de desembre de 2023. D'acord amb l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), la distribució d'aquestes subvencions generarà al voltant de 25.000 llocs de treball lligats directament o indirectament a l'autoconsum energètic.

Pot interessar-te: Com pot accedir una empresa al fons europeu Next Generation EU

Beneficis de l'autoconsum elèctric per a una empresa

En el mateix webinar sobre l'autoconsum energètic, Delia Rebollo, cap de Producte Empreses Smart Solar a Iberdrola, indica que invertir en autoconsum elèctric permet a una empresa “reduir els seus costos energètics i millorar la seva competitivitat, impulsant la transició espanyola cap a una economia descarbonitzada”. A més d'aquests avantatges, aquesta experta en destaca d'altres com l'augment de la responsabilitat social corporativa (RSC) i la millora de la reputació de l'entitat, la creació d'un avantatge competitiu en el seu sector, la possibilitat de protegir-se contra les fluctuacions en el preu de l'energia o el ràpid retorn del cost de la instal·lació fotovoltaica, ja que es calcula que, valorant els preus actuals de l'energia, en uns sis anys s'haurà recuperat la inversió.

Perquè les companyies estiguin tan ben preparades com sigui possible davant d'aquestes convocatòries, el paper de l'assessorament és clau. Entitats bancàries com Banc Sabadell ofereixen un servei d'informació, d'assessorament professional i d'acompanyament a les empreses, que els aporta tranquil·litat i certesa per beneficiar-se tan bé com sigui possible d'aquestes ajudes.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

-Temes relacionats-
up