Això és el que més es regalen les parelles | EDE
movi-image-eleconomista-mas-regalan-parejas-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Això és el que més es regalen les parelles

Wed Feb 12 09:05:28 CET 2020

Nadal, el Dia de la Mare i del Pare i, per descomptat, Sant Valentí, són dies molt marcats al calendari, no només per com n’és d’emotiva la data, sinó perquè, ben aprofitats, són dies molt potents per al comerç

L’origen de Sant Valentí

Encara que sembli un concepte obsolet, que es remunta al segle III, la festivitat de Sant Valentí ha sobreviscut als anys, s’ha anat modernitzant i, finalment, ha derivat en un dels dies de major consum de l’any. Sant Valentí va morir per defensar l’amor i per això els enamorats commemoren aquest dia fent un regal als seus éssers estimats. L’amor ven, les marques ho saben i, per això, cada any desenvolupen campanyes més potents perquè els enamorats gastin diners.

Pot interessar-te: Les claus perquè el teu cervell comenci a estalviar, del psicòleg Bertrand Regader

Al nostre país aquesta festivitat no és un fenomen que passi desapercebut, de fet, segons un estudi elaborat per Google, al voltant del 67% dels espanyols celebren aquest dia, fins i tot algunes persones sense parella fan regals a familiars o amics. A més, hi ha qui aprofita aquest dia per declarar el seu amor, i ho fa amb un regal, per la qual cosa el consum es dispara. Cada espanyol gasta aproximadament 71 euros en el seu present per Sant Valentí, la qual cosa suposa una xifra superior a la d’alguns països del nostre entorn com Alemanya, Suïssa o Finlàndia.

Es podria afirmar que els espanyols comprem molt per Sant Valentí, un altre estudi que ho confirma és 'Love Index', realitzat per Mastercard, que analitza les compres efectuades pels usuaris amb targeta bancària. L’any passat el consum va augmentar un 33% els dies previs a Sant Valentí, en relació amb l’any anterior. Això mostra una tendència a l’alça.

Què regalen els espanyols per Sant Valentí

Fa uns anys, Sant Valentí era sinònim de flors i bombons, no obstant això, la societat està canviant i ara els regals més demanats són els relacionats amb experiències. Segons Google, els regals no físics han augmentat en l’últim any un 26%. D’aquests, els regals que tenen a veure amb la gastronomia han pujat un 15%, amb els viatges, un 9% i els relacionats amb la cultura (entrades per a un concert o pel teatre), un 2%. Per sexes, es calcula que el 30% de les dones regalarà sopars i entrades de cine, un 26%, viatges fora del nostre país i un 14% optarà per adquirir entrades d’algun concert. Respecte als regals escollits pels homes, un 34% regalarà sopars, un 21%, entrades per esdeveniments culturals, el 13%, viatges i un 11% comprarà entrades per algun concert.

Quan comprar els regals de Sant Valentí

Tot i que moltes persones comencen a planejar les seves compres durant el període de Nadal, la majoria dels compradors adquireixen el seu regal dos o tres dies abans del 14 de febrer. Segons l’informe de Mastercard, l’any passat la majoria de les despeses relacionades amb Sant Valentí es van dur a terme l’11 de febrer. Tot i que sembli una data molt ajustada, 2019 ha estat l’any en el qual s’han fet les compres amb més anticipació, ja que el 2018 van tenir lloc el 12 de febrer i el 2017, el 13 de febrer. No obstant això, les vendes en ecommerce l’any passat es van disparar el mateix 14 de febrer.

Segons Google, l’any passat només el 20% dels compradors va comprar els seus regals una setmana abans de la data assenyalada i el 80% ho va fer els dies previs. De tots ells, un 60% reconeixen que es deixen influir per la publicitat, que durant aquells dies intensifica els seus missatges i els canalitza per totes les vies possibles.

Pot interessar-te: Google Ads, manual d’ús per al teu negoci

Durant l’any hi ha quatre períodes concrets on les vendes es disparen: els dos períodes de rebaixes (Nadal i estiu), el Black Friday i Sant Valentí. Durant els dies previs a aquestes dates, els departaments de màrqueting de les companyies dissenyen campanyes directes i gairebé personalitzades per captar possibles compradors.

La televisió, que segueix sent un mitjà molt potent, ha deixat pas a altres formes de publicitat com Internet i les xarxes socials. L’any passat, les cerques a la xarxa relacionades amb Sant Valentí van augmentar un 15%. D’elles, un 35% van ser pel mòbil i un 18%, a través de Google. Les campanyes de màrqueting reparteixen els seus recursos per ocupar-se de totes aquestes possibilitats i arribar al major nombre de gent  possible. Sense deixar de banda la televisió, en els últims anys, els ecommerces -i la resta de les empreses- tracten de captar clients a través de mobile marketing, una tècnica que es basa en accions concretes destinades a la compra a través del telèfon mòbil, com les campanyes microsegmentades o la publicidad in-App. La xarxa s’omple d’anuncis de cors i els influencers suggereixen regals, etiquetant una sèrie de productes sota les seves recomanacions.

Ven més per Sant Valentí

Moltes empreses exploten regals basats en experiències. Wonderbox o Smartbox van ser pioneres en oferir aquest tipus d’opcions i van obrir pas a altres moltes companyies que s’han adaptat a aquest nou concepte. Paradores ha llançat la seva pròpia campanya: 'Febrer romàntic', basada en experiències per a parelles.

Moltes marques han optat per crear experiències a través dels seus productes. Mercedes Benz ha anunciat que presentarà el seu nou cotxe, el model W11, el Dia de Sant Valentí al circuit de Silverstone. L’escuderia ho ha fet públic, de manera original, al seu compte de Twitter: "No estem dient que hagis de cancel·lar els teus plans de Sant Valentí, sinó que hauries de cancel·lar els teus plans per al Dia de Sant Valentí". A més, Justin Bieber llançarà el seu proper disc el dia dels enamorats. El cantant ho va anunciar al seu compte d’Instagram on va ensenyar la portada de Changes, creant expectativa en un dia tan assenyalat com aquest.

L’any passat Fornite va celebrar Sant Valentí amb l’esdeveniment "Amor per a tots". EpicGames, la desenvolupadora del videojoc, va llançar una campanya per mostrar una de les actualitzacions amb nous desafiaments, inspirats en el dia dels enamorats i diverses pantalles dedicades a l’amor.

Les empreses tenen marcat el Dia de Sant Valentí al seu calendari de vendes conscients que és un moment molt positiu per al comerç. Però malgrat això, han d’idear campanyes originals per estimular els compradors, perquè es podria afirmar que el Dia de Sant Valentí està carregat d’amor, però també d’oportunitats per a les empreses de vendre més.

Pot interessar-te: Vols vendre més? Fixa’t en la competència

 

Fotografia d'Edwin Andrade a Unsplash
-Temes relacionats-
up