movi-image-hipoteca-segundas-residencias-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Així són les hipoteques per a segones residències

18/11/2019

Condicions més estrictes i terminis més ajustats

Disposar d’un segon habitatge a la platja, a la muntanya o al camp és un somni per a molts espanyols. Una propietat per gaudir de les vacances sentint-se com a casa o per llogar-la i aconseguir beneficis cada mes. Tot i això, és important analitzar les despeses de compra i manteniment, que sovint s’uneixen a les de la llar habitual, i tenir en compte que la hipoteca d’aquesta mena d’habitatges té condicions diferents. Analitzem com són aquestes hipoteques i què s’ha de valorar abans de sol·licitar-ne una.

La segona propietat

Les hipoteques per a segona residència, tal com el seu nom indica, són les que s’atorguen per adquirir un habitatge quan ja se’n té un altre en propietat. Es diferencien així de les que es concedeixen per fer la compra del primer immoble.

El perfil del comprador de segona residència espanyol té més de 55 anys i és de classe mitjana. La majoria la utilitza per gaudir-ne com a casa de vacances o per llogar-la per a estades curtes. Segons dades de Fotocasa, el 15% dels espanyols tenen dos o més habitatges en propietat.

La majoria de les entitats bancàries no tenen ofertes hipotecàries específiques per a aquesta mena de propietats. No obstant això, sí que n’adapten les condicions en tractar-se de compres d’habitatges en els quals no es residirà de manera habitual.

El motiu principal és que el risc d’impagament és més alt: en cas passar per dificultats econòmiques, el client prioritzarà el pagament de la hipoteca o les despeses relacionats amb el seu primer habitatge i no els derivats de la seva casa de vacances.

En què es diferencien de les hipoteques de primer habitatge?

La diferència fonamental és que el percentatge de finançament màxim és menor. Mentre que en les hipoteques per a primers habitatges els bancs presten habitualment el 80% del valor de taxació, en les segones ofereixen un percentatge entre el 60% i el 75%.

Els terminis d’amortització són més reduïts. A aquells que demanen la seva primera hipoteca solen atorgar-los terminis de 30 anys (a vegades, fins i tot de 40), però quan es tracta de la segona, amb prou feines s’arriba als 20 o 25 anys. Això implica que es pagaran interessos durant menys temps, fet que es traduirà en unes quotes més elevades.

Igual que les de primer habitatge, aquestes hipoteques poden ser variables (l’interès canvia al llarg dels anys), fixes (l’entitat que les concedeix sempre cobra el mateix interès) o mixtes (es cobra un interès fix durant un període de temps determinat, per passar a aplicar-hi després un interès variable). De tota manera, moltes entitats apliquen un tipus d’interès més alt en tractar-se de segones residències. Descobreix quin tipus d’hipoteca encaixa millor amb les teves necessitats aquí.

Les entitats bancàries solen sol·licitar, a més, un perfil de client més solvent. És habitual que es busquin persones amb ingressos alts i feina estable, i que a més s’hi afegeixin altres condicions.

Què cal tenir en compte abans de sol·licitar aquesta hipoteca?

Com que els requisits per demanar una hipoteca per a un segon habitatge són més estrictes, és recomanable tenir en compte una sèrie de factors abans de sol·licitar-la. En primer lloc, es necessita un volum d’estalvis més alt per poder fer la compra, ja que el percentatge de finançament és menor.

A més, i encara que es paguin interessos durant menys temps, les quotes mensuals són més elevades, de manera que és imprescindible fer una simulació per conèixer amb detall si en el futur es podrà afrontar el repte amb solvència.

L’ideal per poder fer front a la hipoteca (i per aconseguir que l’entitat bancària l’aprovi) és tenir pagada la primera hipoteca abans de començar amb la segona. I assegurar-se, sobretot, que la compra és viable a llarg termini.

-Temes relacionats-
up