Així són els ajuts a particulars i empreses per renovar el vehicle | EDE
movi-image-elpais-ayudas-particulares-empresas-vehiculo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Així són els ajuts a particulars i empreses per renovar el vehicle

Fri Jun 26 08:22:26 CEST 2020

El sector de l’automòbil confia que el pla d’ajuts del Govern servirà per recuperar l’ocupació perduda i reduir la caiguda de vendes, a més de rejovenir el parc de vehicles

Malen Rodríguez, una executiva de màrqueting de 29 anys sense cotxe que viu al centre de Madrid, continua ajornant el moment de visitar els amics que es van mudar a les urbanitzacions de la perifèria. Les opcions del transport públic o de vehicle compartit encara són un desafiament per a ella. “Encara no estem preparats per tornar a la mobilitat d’abans”, diu. “No ens hem atrevit a anar-hi”. La seva precaució no és infundada, ni estranya: segons l’última enquesta del CIS, el 94 % dels espanyols creuen que s’han de reforçar els protocols de seguretat del transport col·lectiu. A aquesta situació s’hi aferra el sector de l’automòbil, les vendes del qual durant l’estat d’alarma van ser gairebé nul·les. A l’abril es van reduir un 96,5 % respecte al mateix mes de l’any anterior, i al maig, amb les mesures de desescalada, un 73 %.

Per recuperar el mercat automobilístic, el Govern va llançar a mitjan juny, dins del programa Moves dissenyat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, un paquet d’ajuts per 100 milions d’euros orientat a facilitar la compra de vehicles elèctrics i híbrids. Al seu torn, ha aprovat el pla Renove 2020, amb una dotació de 250 milions, per a vehicles zero emissions, ECO o de gasolina o dièsel que tinguin com a mínim el distintiu ambiental C (que garanteix una eficiència energètica determinada). El primer, conegut en realitat com a Moves II perquè és una actualització del Moves aprovat el 2019, preveu un ajut màxim a la compra de 6.500 euros (5.500 del Govern més 1.000 del concessionari). D’aquesta manera, es pretén fomentar la compra de cotxes més respectuosos amb el medi ambient. El pla Renove 2020, en canvi, busca renovar el parc de vehicles, ja que per beneficiar-se’n cal desballestar un vehicle antic. La rebaixa màxima a la qual pot optar el comprador si s’acull al pla Renove 2020 és de 5.500 euros (4.000 del Govern més 1.000 del concessionari si el cotxe és elèctric, més 500 euros si el cotxe desballestat té 20 anys).

Activació del sector

Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto, la patronal dels concessionaris, celebra l’arribada dels ajuts just en aquest moment: “L’activitat del sector comença quan algú entra en un concessionari, i això no estava passant. Ara les coses estan canviant i les visites s’han multiplicat, moltes amb cita prèvia”.

Segons Raúl Palacios, president de l’Asociación Nacional de Vendedores de Vehículos a Motor, Reparación y Recambios (Ganvam), el sector de l’automoció genera 450.000 llocs de treball directes, i només la distribució en genera 350.000. “El 90 % estan en ERTO. Amb els ajuts, s’espera que la caiguda de les vendes al final de l’any sigui d’entre un 25 i un 30 %, i no d’un 45 %, com es preveia. D’aquesta manera, podrem recuperar gairebé la totalitat dels llocs de treball”, explica.

La intenció dels ajuts és donar una empenta a un sector molt afectat per la crisi, però també busquen l’objectiu de renovar el parc automotor, que a Espanya té una edat mitjana de 12,7 anys, per reduir les emissions.

Palacios precisa: “Estem parlant del pla de reactivació de la demanda amb la dotació econòmica unitària més gran que hi ha hagut des del 2012”. Qui vulgui comprar un vehicle podrà rebre un ajut públic de fins a 5.500 euros si és elèctric, a més d’un acompanyament de la marca o el concessionari de 1.000 euros addicionals.

En aquesta batalla per donar oxigen al sector, Morales apunta que “les marques, a més dels ajuts que estableix el Govern, estan fent esforços per fer rebaixes i atreure els consumidors”.

Segons Palacios, de Ganvam: “Per cada euro que s’inverteix en aquests plans, es recupera el doble via impostos. Dels 450 milions que es destinen a la reactivació de la demanda, l’Estat pot recuperar entorn de 1.000 milions d’euros. Estem davant d’una inversió rendible”.

El Govern prepara incentius fiscals perquè les empreses renovin la seva flota de vehicles. Les pimes obtindran un descompte de 3.200 euros per cada compra d’un vehicle elèctric. Les grans empreses, de 2.800 euros.

Cotxes seminous i d’ocasió

Per a Ganvam, ara és important que en el programa d’ajuts s’hi inclogui l’adquisició de cotxes d’ocasió, amb una antiguitat d’entre tres i cinc anys, per als qui no es puguin permetre comprar-se’n un de nou.

“A l’associació donàvem suport a un programa de màxims que inclogués el vehicle d’ocasió. Hem aconseguit que es faci costat al quilòmetre zero, però continuem lluitant perquè s’inclogui el d’ocasió”, explica el president de Ganvam, que manté l’esperança: “Cal no oblidar que aquest pla s’integra dins d’una estratègia europea. Totes les mesures poden ser escalades i reforçades”.

Vehicles de gasolina i dièsel

Amb aquests dos plans, Palacios afirma que es garantirà la “neutralitat tecnològica” que es promou des de Ganvam. “El consumidor podrà triar lliurement la propulsió que s’adapti millor a les seves preferències”.

El Govern pretén que els ajuts del pla Renove 2020 s’estableixin en funció de l’eficiència energètica i d’una menor emissió de CO₂ a l’atmosfera. Les subvencions parteixen dels 800 euros (400 euros de l’Administració i 400 de la iniciativa privada) i poden arribar fins als 1.600 euros en vehicles menys eficients, sempre que tinguin el distintiu ambiental C.

Així mateix, s’ha establert que els vehicles que gaudeixen de l’etiqueta ECO de la Direcció General de Trànsit (DGT), els vehicles híbrids i els propulsats per gas es puguin beneficiar d’ajuts d’entre 1.200 i 2.000 euros.

En el cas dels cotxes elèctrics amb una autonomia igual o superior als 90 km, que són la majoria, és més recomanable acollir-se al pla Moves. Pel que fa als híbrids endollables, amb una autonomia sovint inferior als 90 km, els incentius oscil·len entre els 1.900 i 2.600 euros, per la qual cosa el pla Renove 2020 ofereix ajuts més elevats (4.000 euros). Tenir o no un vehicle per desballestar és un factor decisiu per decantar-se per un pla o l’altre.

EL MOMENT DEL RÈNTING

Ricard Castells, director de Vendes d’Auto Renting, de Sabadell Renting, analitza que la tornada a la normalitat presenta un escenari favorable per a aquesta mena de servei: “La demanda de vehicles de rènting dels particulars ha augmentat, no tan sols per un temor de contagi en transports col·lectius, sinó també per la incertesa del nou escenari laboral”, explica.

Palacios, de Ganvam, recalca: “Hi ha molt de camp perquè creixi el rènting. Espanya se situa entre els països europeus amb menor mitjana en aquesta modalitat. Hem d’apostar decididament perquè aquestes quotes de rènting s’abasteixin de vehicles elèctrics”.

En un context com l’actual, marcat per la incertesa i per canvis com la implementació del teletreball, el servei s’ha adaptat oferint flexibilitat: “A Sabadell Renting, per exemple, es dona fins a sis mesos de carència inicial o s’ofereix el pagament per quilòmetres”, afirma Castells.

 

Fotografia de Torsten Dettlaff a Pexels
-Temes relacionats-
up