Així has de deixar la teva casa abans de marxar de vacances | EDE
movi-image-dejar-casa-vacaciones-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Així has de deixar la teva casa abans de marxar de vacances

Fri Oct 18 09:24:16 CEST 2019

A més d’instal·lar-hi una alarma per evitar robatoris, cal prestar atenció a altres aspectes perquè els imprevistos domèstics no ens arruïnin les vacances.

Arribades les desitjades vacances és moment de preparar bé la maleta per gaudir de tan anhelat descans, però també de preparar l’habitatge abans de marxar. Si es viatja durant un període llarg -com són les vacances estivals- cal prendre algunes mesures en l’habitatge per evitar ensurts indesitjats a la tornada:

1. Seguretat. La millor opció és instal·lar una alarma (sol suposar una inversió de 500 euros a l’any, tot i que existeixen sistemes sense quotes que ronden els 250 euros), prèvia anàlisi dels riscos de l’habitatge, capaç de detectar l’entrada de manera anticipada. En aquest sentit, i per precaució, es poden amagar els objectes de valor, avisar a algun veí de confiança de la sortida i demanar-li que reculli la correspondència, a més és recomanable desviar les trucades del telèfon fix. També es pot adquirir un temporitzador, que encengui els llums cada cert temps per donar sensació d’habitabilitat. 

2. Els electrodomèstics. Cal recordar que els aparells en 'standby' segueixen consumint, per la qual cosa és important desconnectar de la corrent el televisor, els equips de música i altres electrodomèstics. Abans d’això, cal assegurar-se que els aparells de la cuina estan nets, per evitar males olors, humitats i més brutícia a la tornada. Pel que fa a la nevera i el congelador, es pot deixar en mode estalvi d’energia o mode ‘eco’ o a la mínima temperatura. 

3. Llum, gas i aigua. Convé deixar les regletes i tots els endolls desconnectats, per evitar problemes de sobrecàrregues o curtcircuits, tancar la clau del gas i la de l’aigua, per evitar degotejos o fugues. 

4. Finestres. A més d’assegurar-se que estiguin ben tancades, es recomana no deixar les persianes totalment baixades, perquè això és un senyal que la casa està tancada o buida. 

5. La porta. És recomanable instal·lar un pany amb tres punts d’ancoratge, ja que és més difícil d’obrir. Com més temps es tardi en accedir a l’habitatge, més probable és que el lladre se’n vagi. Els lladres utilitzen senyals per marcar els habitatges, per la qual cosa si es veu alguna ratlla estranya a la porta, al terra o a la paret de l’habitatge, convé avisar a la policia abans de la sortida. Els símbols més habituals no només indiquen si és fàcil o no robar-hi (amb cercles i ratlles) sinó el millor moment per entrar-hi (una ‘W’ significa que es recomana fer-ho a les nits; triangles de diferent inclinació a les tardes i els matins; una ‘X’ si els propietaris estan de vacances); o qui hi viu a la casa (si és una dona, una persona gran, si hi ha nens o si hi ha gos, per exemple). 

6. Las plantes. Si no tenim un veí o familiar que amablement pugui accedir a casa i regar les plantes, es poden deixar les torretes en un cossi de plàstic amb aigua, prop de les finestres. 

7. Insectes. Per evitar que formigues o altres insectes es colin per algun lloc i es converteixin en els nous habitants de la casa es pot aplicar vinagre o un insecticida químic a les cantonades, les rajoles i als sòcols a l’alçada del terra, sobretot al bany i la cuina. 

Protegir bé el domicili abans de marxar de vacances a l’estiu és de gran importància, ja que segons el Ministeri de l’Interior els robatoris es tripliquen a Espanya durant l’estiu (entre el 21 de juliol i l’11 d’agost), especialment els divendres de matinada i els dilluns i en habitatges independents (82%). La instal·lació d’una alarma sol ser la mesura més preventiva i eficaç, encara que la resta de trucs poden ajudar a evitar tan indesitjable imprevist.
 
-Temes relacionats-
up