Així funciona el nou complement per reduir la bretxa de gènere de les pensions | EDE
movi-image-complemento-reducir-brecha-genero-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Així funciona el nou complement per reduir la bretxa de gènere de les pensions

Tue Apr 27 12:33:10 CEST 2021

Les dones segueixen cobrant 400 euros menys de mitjana de pensió que els homes tot i l'augment de la seva participació en el mercat laboral en els darrers anys

Un cop més la històrica bretxa de gènere del sistema de pensions es manté amb l'inici de l'any nou. Al gener del 2021 les dones van cobrar, de mitjana, 400 euros menys que els homes, tot i l'augment de la seva participació en el mercat laboral en les últimes dècades i que la major longevitat femenina implica un major risc de pobresa.

En concret, al gener, la pensió mitjana d'un home pensionista es va situar en 1.248,99 euros, 424,34 euros per sobre dels 824,65 euros que va percebre una dona pensionista en aquest mateix mes. Això suposa que les dones avui dia segueixen cobrant un 34 % menys que els homes en el moment de la jubilació.

Pot interessar-te: Reflexions post-COVID-19: com serà la nostra jubilació?

L'origen de la bretxa de gènere en les pensions és en el mercat laboral. La participació femenina és, de fet, la primera causa de les diferències d'ingressos entre sexes. Antigament, la majoria de les dones es dedicaven gairebé per complet a les tasques de la llar, no percebien rendes i, per tant, no tenien dret a pensió de jubilació.

No obstant això, aquesta situació ha anat canviant en les últimes dècades amb la seva incorporació al mercat de treball, que no només ha afavorit la dona, sinó que també ha suposat una sèrie de beneficis macroeconòmics, com l'augment del producte interior brut (PIB) per càpita en reduir les disparitats entre sexes en el món laboral.

Cap a la convergència en el mercat laboral

El 46,2 % de les persones ocupades són dones. Segons l'última Enquesta de Població Activa de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el quart trimestre del 2020 hi havia 19,3 milions de persones ocupades a Espanya. Del total, el 53,8 % eren homes i el 46,2 % eren dones. La diferència entre els dos percentatges no arriba a 8 punts, enfront del més de 40 punts que va arribar a suposar aquest gap a la fi dels anys setanta. La convergència s'explica pels canvis de mentalitat pel que fa a la faceta laboral de la dona, lligats al seu creixent nivell de formació, que a més d'elevar l'ocupabilitat, també augmenten el cost d'oportunitat de romandre inactiu.

Superat aquest primer escull, les diferències segueixen quan s'analitza la situació de les dones que estan en el mercat laboral. Per exemple, una altra gran causa de la bretxa de les pensions és la feminització de l'ocupació a temps parcial. Un alt percentatge de dones opten per aquest tipus d'ocupació per poder compatibilitzar la feina amb la seva vida personal. Això suposa que treballen menys hores i cobren salaris més baixos, el que influeix directament en la pensió futura. En concret, gairebé 2,8 milions de persones tenien un contracte a temps parcial en els últims mesos del 2020, el 14,5 % del total dels ocupats. D'aquests 2,8 milions, el 71,4 % eren dones.

Una altra gran causa de la bretxa de gènere de les pensions és la feminització de l'ocupació a temps parcial

A més, a Espanya, la vida activa esperada és molt superior per a l'home (37,2 anys), que per a la dona (32,5 anys), la qual cosa implica que el col·lectiu femení dedicarà en total menys anys a treballar o a buscar activament una feina. En qualsevol cas, és important recordar que tots aquests indicadors han millorat en els últims anys.

Pot interessar-te: Per què les empreses liderades per dones són rendibles en borsa?

Hi ha un últim factor que influeix en la bretxa de les pensions, la bretxa salarial per raó de gènere, és a dir, la diferència que hi ha entre el salari mitjà dels homes i el de les dones. Segons l'última Enquesta d'Estructura Salarial de l'INE, publicada al setembre del 2020, el salari mitjà anual va ser de 24.009,12 euros per treballador l'any 2018, l'últim exercici per al qual hi ha dades disponibles. El de les dones va arribar als 21.011,89 euros, mentre que el dels homes va ser de 26.738,19 euros, fet que suposa una diferència de l'11,3 %.

Aquesta situació es pot haver agreujat per la pandèmia, ja que les dones estan més representades en els sectors més afectats per les restriccions, com el de la restauració o el de les cures, de manera que tenen una major probabilitat que els homes d'haver perdut la feina.

Pot interessar-te: La pandèmia reverteix els avenços en matèria d'igualtat a l'entorn laboral

Totes aquestes circumstàncies són les que fan que avui dia, tot i els avenços aconseguits, la bretxa de gènere de les pensions segueixi sent una realitat. A més, algunes de les reformes fetes en els darrers anys per contenir la despesa del sistema de pensions han contribuït al manteniment d'aquesta bretxa, ja que han tendit a augmentar els períodes que s'utilitzen per calcular les prestacions, entre altres mesures. I pot ser que ho continuïn fent en el futur.

El Govern ha aprovat un nou complement de pensions per fill amb el qual espera reduir la bretxa en més de 25 punts

El Govern és conscient d'aquesta situació, tal com reconeix en l'últim document sobre pensions enviat a Brussel·les, en què assegura que la bretxa de gènere en les pensions és un dels principals problemes estructurals de l'acció protectora de la Seguretat Social. Per això recentment s'ha aprovat un nou complement de pensions per fill per reduir la diferència.

Aquest nou complement tindrà una quantia fixa de prop de 400 euros anuals per fill, des del primer (fins ara només es podia accedir a partir del segon fill). Segons els càlculs del Govern, el 2021 podran accedir a aquest complement unes 30.000 dones. També podran gaudir-ne els homes que acreditin que la seva paternitat va suposar un perjudici a la seva carrera professional. Aquesta és una de les grans diferències respecte al complement anterior, dissenyat únicament i exclusivament per a dones.

Reduir la bretxar

La meta que es marca l'Executiu és reduir en més de 25 punts percentuals la bretxa de gènere en els propers anys, passant del percentatge actual de més del 30 % a un percentatge inferior al 5 %. A més, el Govern ha estès aquest benefici a les jubilacions anticipades de caràcter voluntari. D'aquesta manera, es reconeixerà en les següents modalitats de pensió: jubilació, incapacitat permanent i viduïtat, excepte en la jubilació parcial.

Pot interessar-te: Així pots calcular com serà la teva pensió de jubilació

Segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el Departament encarregat del seu disseny, el nou complement beneficiarà especialment les pensions més baixes. Així, si en el model anterior, dissenyat per l'Executiu de Mariano Rajoy, una dona amb dos fills podia rebre un 5 % més de pensió, a partir d'ara, la pensió pujarà un 6 % per a les dones que reben una pensió mitjana i un 8 %, en el cas de les que reben una pensió mínima.

Així canvia el complement

Fins ara, el complement era un plus calculat a partir de la pensió de cada beneficiària (un 5 % si es tenia dos fills, un 10 % amb tres i un 15 % a partir de quatre). Amb la nova modalitat s'estableix una quantitat fixa de 378 euros anuals per fill fins a un màxim de quatre.

És a dir, independentment de la pensió de jubilació que es percebi, el complement queda establert entre 378 i 1.512 euros a l'any. En concret, suposarà 27 euros més al mes si només es té un fill; 54 euros si es tenen dos; 81 euros si són tres; i 108 euros si es tenen quatre o més fills. Aquestes quantitats, vigents per al 2021, s'incrementaran cada any en el mateix percentatge en què pugin les pensions contributives. La mesura suposarà un cost fiscal d'una mica més de 700 milions d'euros per a l'any 2021 i anirà augmentant en anys posteriors. 

Fotografia d'Aris Sfakianakis a Unsplash
-Temes relacionats-
up